Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Patrycja_KG_Lu 12:31, 01 mar 2024

Co to za wpadka była w zeszłym roku? Ja na razie poczyniłam pojedyncze zakupy, ale z listą. Nie kupiłam nic ponad to co potrzebuje na kolejne rabaty. Nie dotyczy to oczywiście nasion, bo przy nich rożne odmiany mnie bardzo kuszą.
TAR 13:09, 01 mar 2024

Patrycja nawet nie nadaje sie do komentowania. Dostalam takie sadzonki, ze nawet z lupa ciezko bylo je dostrzec, a zaplacone grube pieniadze. Sadzonki kuklikow wielkości 2 złotowek a opisane zupelnie inaczej, sadzonki orlikow polamane, malutkie, zaden raczej mi przezyl chociaz to pancerne rosliny, jedna wielka nedza. W ubieglym roku wiekszosc na forum miala zastrzeżenia co do tego sklepu. Wczesniejsze lata byly w miare ok. Ja sie ogromnie zrazilam i juz tam nie bede kupowac, choc maja rosliny, na ktore bym sie zdecydowala.
Alija 13:40, 01 mar 2024

Mnie też zainteresowałaś tą azalią, bardzo ładna, a u mnie ogólnie zawsze dość mokro, a w tym roku masakrycznie mokro., w stawie wody "z czubkiem", a w rowkach stoi woda.
Patrycja_KG_Lu 16:06, 01 mar 2024

Skladałaś reklamacje?
TAR 16:13, 01 mar 2024

Przyznaje, ze nie. Zakladalam wtedy moj ogrod, bylam zaganiana i zarobiona. Bylam po przeprowadzce, budowie i mialam kolejnego szczeniora. Totalne zmeczenie. Z drugiej strony to Sprzedawca powinien dołożyc starannosci i wyslac mi pelnowartosciowy towar. Wiesz, gdyby sadzonki przyszly w marcu, na poczatek sezonu to rozumiem, ze byle jakie moga byc ale pod koniec maja? Z Bylinowego zawsze donisie upakowane a tu polecieli po jakosci.
Narsilia 18:11, 01 mar 2024

Hej Tar przejrzałam twój wątek od deski do deski podziwiam ile zrobiłaś w zeszłym roku przy ogrodzie , przy budowie, pracy , pieskach i pewnie jeszcze wielu innych sprawach , macie piękną działkę już sobie wyobrażam jak drzewa szeleszczą i te ptaki śpiewają a do tego robisz piękne nasadzenia już wszystko pięknie gęstnieje .

Będę zaglądać i dalej podziwiać i się inspirować bo też mam ogród do wykończenia
sylwia_slomc... 22:30, 01 mar 2024

TAR napisał(a)
Dzieki Sylwia, u mnie 2,5 miesiaca, wspomagam sie witaminowo, zielone soki, jem teraz głownie ryby i warzywa. Po chorobie chyba mam niedosyt ryb, jadlabym codziennie. Zawsze lubilam rybke ale teraz to juz przesada

Tak dzisiaj poskakalam po watkach i moze tez zrobie sobie jakies zakupy przedsprzedażowe, kilka roslinek typu rdesty, zawilce moze jakies inne bylinki. Ale nie za duzo. Żadnych drzewek nie planuje, zostały mi jeszcze do posadzenia jesienne szalenstwa w postaci klonow palmowych, sosen (jakbym ich malo miala w ogrodzie), cyprysikow i kilku innych

Dzis za oknem takie słonce, ze az sie chce wyjsc do ogrodu.

Ja nie mam jakichś smaków konkretnych, ale może jak tak na ryby masz niedosyt to brak Ci jakiegoś konkretnego pierwiastka i organizm sygnalizuje w ten sposób? Też się witaminizuję skutek jakiś jest, ale mniejszy niż za pierwszym razem.
Patrycja_KG_Lu 23:05, 01 mar 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja nie mam jakichś smaków konkretnych, ale może jak tak na ryby masz niedosyt to brak Ci jakiegoś konkretnego pierwiastka i organizm sygnalizuje w ten sposób? Też się witaminizuję skutek jakiś jest, ale mniejszy niż za pierwszym razem.

Sylwia ma sporo racji. Warto się udać na badania tarczycy (TSH, FT3, FT4). Przy niedoczynności tego gruczołu organizm domaga się jodu, a ryby morskie są jednym z jego najbogatszych źródeł.
TAR 21:07, 02 mar 2024

Alija napisał(a)
Mnie też zainteresowałaś tą azalią, bardzo ładna, a u mnie ogólnie zawsze dość mokro, a w tym roku masakrycznie mokro., w stawie wody "z czubkiem", a w rowkach stoi woda.

U nas tez mokro, w bajorze wody sporo, nigdy tyle nie bylo, prawie pod korek. Azalie polece, mam ja 3 sezon i dobrze sie sprawuje. Dokupilam dzis jeszcze kilka, mam na nie swietna miejscowke

Narsilia napisał(a)
Hej Tar przejrzałam twój wątek od deski do deski podziwiam ile zrobiłaś w zeszłym roku przy ogrodzie , przy budowie, pracy , pieskach i pewnie jeszcze wielu innych sprawach , macie piękną działkę już sobie wyobrażam jak drzewa szeleszczą i te ptaki śpiewają a do tego robisz piękne nasadzenia już wszystko pięknie gęstnieje .

Będę zaglądać i dalej podziwiać i się inspirować bo też mam ogród do wykończenia

Narsilia, witaj. W wolnej chwili zajrze i do Ciebie.

Sylwia, Patrycja
, zbieram sie do badan jak do odchudzania wiem, ze trzeba ale niedoczasu mam ogrom. Najtrudniejsze dla mnie jest poranne wstanie i pojechanie na badania bez kawy.
TAR 21:15, 02 mar 2024

Dzis sobie wskoczylam w rabaty by podopieszczac sprzatanie. Stan na koniec pracy: odchwaszczone trzy rabaty, jedna wysypana kora, zebrana kolejna taczka witek brzozowych, korodarma zabezpieczylam kloniki palmowe przyciete galazki i odlamane zima galazki judaszowca. Poczynione plany na najblizszy weekend, zaczynam sadzenie.
Popelnilam tez zakup kolejnych azalii i nie uwierzycie, klonow palmowych plus zdecydowalam sie jeszcze na jednego pierisa Flaming Silver.
Mam jeszcze do posadzenia 7 klonow z zeszlego sezonu a kolejne 6 kupilam, jestem niereformowalna ale co zrobic, wszystkie posadzone ładnie przezyly zime, niekotre z nich siedza juz w ogrodzie od 3 sezonow, wykopane z poprzedniego ogrodu.