Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

inka74 10:23, 04 mar 2024

Musiałam sobie odświeżyć twój nowy ogród. Zakładałaś go wtedy, gdy ja na O byłam gościem jestem pod ogromnym wrażeniem ilości włożonej pracy i jak pięknie to już teraz wygląda. Masz działkę, która jest moim marzeniem - częściowo leśną, częściowo słoneczną. Pięknie!
Aż żałuję, że u mnie klony się kiepsko zachowują, ech...
TAR 10:23, 04 mar 2024

antracyt napisał(a)

Heptakodium to może być dobry wybór. Liście wprawdzie ma ciemnozielone w sezonie(wiosną jasne), ale białe kwiatki we wrześniu fajnie rozjaśniają. Potem łapią jeszcze odrobinę czerwieni. Wyczytałam że do półcienia też może być.
Moim zdaniem, oczar dla wyeksportowania kwiatów potrzebuje jednolitego tła. Wtedy widać go z daleka.

Mam na grafitowym tle, myslalam, ze bedzie lepiej widoczne ale bez szału. Moze jak sie rozrosnie bardziej i fredzli bedzie wiecej, na razie lipa.
TAR 10:25, 04 mar 2024

Iwonka, dzieki. Teraz bedzie moj drugi sezon ogrodowy, zobaczymy co sie uda w tym zrobic. Zastane drzewa i zaplocie to jednak wartosc dodana.
April 14:02, 04 mar 2024

Jakie cudne masz te ptaszory. Pewnie bliskość wody ma tu duży wpływ na ich obecność.
Co do nowych klonów, to powtórzę, wcale mnie to nie zdziwiło. Choć nie wiedziałam że jeszcze tak dużo masz zeszłorocznych nie posadzonych. Ale przyganiał kocioł garnkowi, ja też mam chyba sześć do posadzenia No ale nie planuję nowych, nie mam gdzie sadzić
To sporo tych drzewek od strony wody zostawiliście, ale wiadomo, koncepcje ewoluują
Fajnie tak usiąść na słoneczku Niestety najbliższy weekend raczej nie będzie nadawał się do prac ogrodowych, wracają minusy
TAR 15:13, 04 mar 2024

Te co przywlokłam z targow we wrzesniu nie sa posadzone, bo nie mialam na nie przygotowanej miejscowki i nie bede miec prawdopodobnie do polowy kwietnia, wiec sie znowu odwlecze. Jeden przywloklam a w zasadzie T. przytargał od Agi plus 3 szt. ktore mi padły od wilgoci na bagiennej ale w pore zostały wykopane. Widze, ze odżyły. No i te co w piatek zamowilam razem z azaliami nadbrzeżnymi. Głupio tak zeby kurier na pusto mial leciec , w wiekszosci to docelowo beda male klony. Jeszcze nie wiem gdzie posadze ale posadze. Ta rabata naprzeciw tarasu bedzie powiekszona i z niej chce klonową zrobic. Tam mi swietnie rosliny rosna. Nie wiem tylko co zrobic z Jordanem, niby jest ok. ale widze, ze brzozy mu jednak zabieraja wigoru. Tak latam z tym klonem juz ktorys raz ale ładniutki jest to szkoda by sie gdzies z tylu marnowal.

Chce jeszcze kupic ze 3 ambrowce. Widze, ze jest im dobrze u mnie, posadze od strony sasiadki, po usunieciu nadmiarowych galezi zrobilo sie dziwnie pusto i słonecznie. Tam w rogu na samym koncu chce tez postawic kompostowniki do lisciastych i z palet kompostownik do zrębek iglastych i igiel.

Jak Twoj mercedes? moje czerwony czad, przetrwal bez okrywania choc pisali ze jest wrazliwy. Jakby co to pamietaj o mnie z mercem byle nie na nozce a taki jak Twoj rozcapierzony

Kupilam sobie jeszcze na probe pierisa Flaming Silver. A z weekendem sie zobaczy, u nas w nocy byl przymrozek, dzis cieplo i slonce, jutro ma byc znowu plucha. Nie nastawiam sie na jakies spektakularne prace. Moze kaline jedynie przesadze a w jej miejsce dam Karacana. I moze wyskocze do ogrodnictwa zrobic przeglad wojsk. Potrzebuje 3 swierki.
TAR 15:16, 04 mar 2024

Na stanie magazynowym mam jeszcze buka Frankena, Kasia z Borów mi przywiozła w listopadzie. Kurcze ładny egzemplarz i super przezimowal. Musze mu jakąś eksponowana miejscowe dac, bo zacny.
Magara 00:04, 05 mar 2024

TAR napisał(a)

A jakie tam masz miejsce? Rozumiem, ze szukasz czegoś bezproblemowego? Zamiast oczara, bo oczar tak miedzy nami ...nie urywa, na Twoim miejscu dalabym kalinę Dawn lub Charles Lamont. Nie dosc, ze teraz kwitnie pieknymi pachnacymi kwiatami, to liscie w sezonie sa atrakcyjne, jakby pokryte nalotem ze starego złota a jesienia wybarwiaja sie ogniście. Roslina bezproblemowa. Ja na pewno jeszcze kilka ich dokupie na moje mokradla. Chciałabym jeszcze dokupić Heptakodium na słoneczna. Jednak te wrześniowe kwiatki mi robia, kolejna bezproblemowa roslina, z lisci przypominajaca nieco derenie kousa.

A oczar, coz fredzelki z daleka niewidoczne, na zdjeciach moze i atrakcyjnie ale foty sa robione z bliska. Dla mnie szkoda kasy, moj kosztowal jakies 22 zł. wiec moge odżałować ale placic powyzej 5 dych juz by mi bylo szkoda.

TARciu, światło zachodnie mam. I ścianę domu brązową, ciemną. Potrzebuję czegoś co będzie widać i co będzie rozjaśniać, pomysłu brak Kalinę mam Charles Lamont, w innym miejscu, powtarzać nie chcę, zresztą ona nie rozjaśni

P.S. Byłaś już na Kowalach? U Justyny? Mają coś ciekawego??? Jutro się w 3citi wbijam na dwa dni to może gdzieś warto zajrzeć? Wypasionego ciemiernika za milion monet Małżonek chce mi kupić z okazji Dnia Kobiet
Makao 06:49, 05 mar 2024

TAR napisał(a)

Aniu popatrzec to jedno. Ale posluchac. To dopiero czad. Nie wiesz, w ktora strone ucho nadstawic a zza lasu dochodzi jeszcze klangor zurawii i krzyk myszolowa. Nawet on ma swoj urok. Wydaje mi sie, ze juz wilga przyleciala. Tylko raz mi mignela w ubieglym sezonie. Slychac ale zobaczyc ciezko

Raj, prawdziwy raj u Ciebie
TAR 09:35, 05 mar 2024

Magara napisał(a)

TARciu, światło zachodnie mam. I ścianę domu brązową, ciemną. Potrzebuję czegoś co będzie widać i co będzie rozjaśniać, pomysłu brak Kalinę mam Charles Lamont, w innym miejscu, powtarzać nie chcę, zresztą ona nie rozjaśni

P.S. Byłaś już na Kowalach? U Justyny? Mają coś ciekawego??? Jutro się w 3citi wbijam na dwa dni to może gdzieś warto zajrzeć? Wypasionego ciemiernika za milion monet Małżonek chce mi kupić z okazji Dnia Kobiet

nie bylam jeszcze ani tu ani tu

To moze cos limonkowego bezproblemowego jak perukowiec Golden Spirit, Pęcherznice Darts Gold, tawuła Golden Princess, Jaśminowiec Aurea, Dereń Flaviramea lub jakis z białymi / żółtymi listkami, moze cos z iglakow np. cyprysik groszkowy Aurea, u mnie sie tez sprawdził cyprysik Karaca, bardzo rozjasnia ciemne kąty, jest śliczny.
Wiem, to nic wyszukanego ale moze zdecydujesz sie pojsc w tym kierunku, czasem niewyszukane rosliny potrafia stworzyc niezla kompozycje.
U mnie jest duzo takich prostych roslinek , nie mam samych cacuszek. Te sa jako smaczki ale podstawa sa znane i bezproblemowe rosliny.
antracyt 10:08, 05 mar 2024

Perukowiec Golden Spirit padł mi na werticiliozę.
Nie będę Ci zaśmiecać wątku, wstawię u Magary link z listą drzew i krzewów podatnych na tą chorobę.