Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 15:09, 28 kwi 2023

April napisał(a)
Cierpliwość jest ci obca
Żarcik, w pełni rozumiem

hahaha Krolowa Cierpliwosci

Po takim czasie bakcyl mi znowu wrocil chociaz troche przybral inna forme niz wtedy. Bardziej luzuję, nie robie dram jak czegos od razu nie zrobie. I chyba akceptuje, ze juz nie mam tyle sily co poprzednio a musze myslec o obrabianiu tego ogrodu w przyszlosci.
Ale trawa mnie pogania, bo wyznacza niejako ramy rabat.
TAR 15:11, 28 kwi 2023

Makao napisał(a)
Wydaje mi się że chwasty to na bank wzejdą szybciej niż trawa. Trzeba będzie wyrywać na bieżąco. Niestety taki urok siania trawy. I pamiętam że stale glebę mieliśmy wilgotną.
No i jak ulewa się trafiła to spłukało nasiona i dosiewaliśmy. To też pamiętam. Ale jak ruszyła to szybko już poszło.

Trzymam za slowo, ze ruszy szybko, ma byc w miare cieplo deszczyk podlewa a odchwaszcza niech mężaty, bo to lubi i trawa jest jego ja nawet paluchem nie tykam
Makao 15:37, 28 kwi 2023

A myślałaś tą agrowłókniną przykryć żeby ptaki nie wyjadły i psy mogły biegać bez obaw?
TAR 15:51, 28 kwi 2023

Chwilowo nie ale nie wykluczam, chociaz psiaki sa tak male (jeden wazy 2 a drugi 2,3 kg), ze nic nie zrobia tej trawie. A seniorek z kolei po blocie nie chodzi, on woli druga strona po igliwiu chodzic w lasku. Slońce i woda na pewno pomoga. Bedziemy testowac
Dorii 17:55, 28 kwi 2023

Ja za to po wertykulacji dosiewkę zrobiłam, miało padać i dupa, tylko zimno się zrobiło. No dobra trochę mżawki było. Ani samo podleje ani pompy połączyć, wrrrr
LIDKA 21:23, 29 kwi 2023

Tarcia trawka Ci się uda. Przecież jesteś wprawioną ogrodniczką.

Mój trawnik siał ogrodnik w lutym zeszłego roku. Za grubą kaskę a efekt był taki że siałam samodzielnie drugi raz. Nabiadoliłam się bardzo ale trawnika się doczekałam.

Teraz jest mokra wiosna a to na pewno pomoże.

Lubie styl w jaki zakładasz ogrody. Jakbym znała Twój poprzedni wątek zanim zabrałam się za mój ogród też bym wyznaczała ścieżki, rabaty, nakrywała i potem sadziła.

Zaglądam do Ciebie z podziwem a dotąd po Cichu chyba .
ewsyg 22:02, 29 kwi 2023

Ja też przykrywałam trawę agrowłókniną, albo starymi firanami. Odkrywałam dopiero jak było widać zielone źdźbła. Też mnie czeka sianie trawy. Trzymam kciuki za Twoją
Makao 20:30, 30 kwi 2023

Gdzie wy macie tą działkę?
TAR 18:07, 01 maj 2023

nic nie zrobilam przez weekend, mam z lekka wyrzuty sumienia ale musialam pokonczyc sprawy w domu inaczej natrectwa by mnie rozwalily na lopatki

od jutra dzialam ogrodowo jak pozwoli pogoda, maz jedzie do pracy i bede miec wreszcie swiety spokoj. czas planuje spedzic w ogrodzie. ja, ptaki, rosliny i otwarty umysl. jak kurier z przesylka bedzie wczesnie to moze nawet wyskocze po kilka hortek do szkolki
TAR 14:00, 04 maj 2023

Wyskoczylam w koncu po hortki, wzielam kilka nie jak zwykle kilkanascie ale w ogrodniczym ceny mnie rozlozyly na łopatki tak przedwczoraj jak i dzisiaj.Szok. Dzis szukalam modrzewia typu czarcia miotla i pendula. Nie zgadniecie jakie ceny, odeszlam z kwitkiem. Rok temu ok. 59-80 zł. dzis x 4 . Troche przegiecie. W ogrodniczych ludzi bylo sporo ale w koszykach niewiele, widac nie tylko mnie ceny zszokowaly.

Troche humor mi zepsuli

Za to w ogrodzie dzis podzialal pan ze sprzecikiem i rozplantowalismy wiekszosc ziemi, podrownalismy teren, przelozylismy korzenie i moge tyczyc reszte rabat i zajac sie nasadzeneim tego co posiadam a mezaty trawką.

Obecnie wyglada to tak:

Strona północna

Korzenie dla wiewiorek, ptakow i jeży, dołozymy troche gałezi i beda miec super, w tym miejscu przez najblizsze lata nic nie planujemy robic wiec niech sobie te korzenie leża, nam nie przeszkadzaja w niczym

Tył domu (wschód)

od podcienia (pd-wsch):