Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 14:27, 04 maj 2023

I od strony tarasu poludniowego

zostalo nam jeszcze troche ziemi, ta zawsze sie przyda chocby do skrzyn lub dołkow jesli gdzies bedzie bardzo jałowa. kabel z przeznaczeniem do fontanny albo moze na jakies inne coś

żałuje ze kupilam wloknine zielona, jest bardzo cienka i nie widac efektow nasadzen jak na czarnej czy brązowej. to tak informacyjnie. Bede musiala modwojnie robic bo wystarczy ze biale kilka razy przebiegna i sie rwie. Cena zostala, jakosciowo wszystko na łeb polecialo. Inna gramatura.

Popełniłam tez wczoraj niewielkie sadzenie kilku roslin, głownie testowalam ulozenie mis, chce je zrobic pietrowo i sprawdzalam czy przeszly test wody po zaklejeniu dziurek - przeszły a ptaki i szczeniory mialy niezły ubaw szczeniory nadawaly sie tylko do prania

Miski

Wykopałam sobie sadzonke graba z innego miejsca w ogrodzie, gdzie mam ich nadmiar i gestwine, chce nim zamknąc tunel przewiewowy zachodni zeby moc chronic tez te delikatniejsze rosliny, tych tuneli mam za duzo. A teraz sasiad wycial ze swojej dzialki ok. 45 drzew wiec zrobilo sie w tym miejscu wietrznie.

Z drugiej strony nie rozumiem ludzi, ktorzy kupuja dzialke zalesiona, bo taka piekna i klimatyczna i tyle ptaszkow a potem wycinaja wszystko w pien. U mnie sie udalo dom wpasowac pomiedzy drzewa i jedynie przerzedzilam tylko sosny samosiejki i te co pod domem w sumie 7 szt. Nie widze sensu wycinac wszystkiego w pien. Ale to ja. Predzej zmienie i przestawie dom niz wytne drzewo

Posadzilam tez maciupka sadzonkę buka Purple Fountain, z doswiadczenia wiem, ze rosna dosc szybko za jakies 3 lata bedzie mial z 2 - 2,5 m. tu akurat mi nie zalezy by za szybko rosl.

I niestety nic wiecej nie podzialalam. Mialam niechcieja.

A nie przepraszam, polozylismy sztuczna trawe w podcieniu zeby nie bylo tak betonowo, dechy ulozymy w nastepnym sezonie, byc moze nawet z oszkleniem boczkow. Trawe zabralismy z wynajetego, zostala umyta i sie nadala znakomicie do wylozenia podcienia. Staramy sie wykorzystac kazda rzecz, ktora musielismy kupic na wynajete

Judith 14:36, 04 maj 2023

Fajowe rabaty, z rozmachem
Bardzo mi się podoba działka i okoliczności przyrody . Pięknie jest. Masa roboty za Tobą już .
W temacie wycinki drzew przez sąsiada - jak to możliwe, że dostał pozwolenie na tyle drzew?!
TAR 14:48, 04 maj 2023

Bez problemu, ja na liste wpisalam 40 a wycielam 7. Wszystko to sosny pospolite samosiejki, mozna ciac byle nie w sezonie legowym, on jednak tego nie przestrzegal co mnie denerwuje. A ta kobieta z urzedu trzyma papiery 30 dni, niby mowi zawsze, ze przyjedzie i nigdy nawet sie nie pokazuje. Ale on u siebie moze samosiejki wycinac na podstawie zgloszenia z uzasadnieniem, ze pod dom. Nie musi miec zadnej zgody. Teraz tak to dziala
Judith 15:08, 04 maj 2023

Nie wiem, jak u nas jest teraz, ale gdy kilka lat temu (3?) wycinaliśmy drzewo, to w czasie kilku dni od złożenia wniosku przyszedł gość z wydziału ochrony środowiska, a decyzja była po kolejnych kilku dniach. Z kolei sąsiad, którego działka jest częściowo leśna, musiał mieć (w zeszłym roku) zgodę leśnika. Stąd moje zdziwienie. Najwyraźniej to kwestia zasad przyjętych przez gminę... Dziwne... Nie ukrywam, że nasze zasady odpowiadają mi zdecydowanie .
Roocika 15:23, 04 maj 2023

Piękne okoliczności przyrody.
TAR 15:48, 04 maj 2023

Judith napisał(a)
Nie wiem, jak u nas jest teraz, ale gdy kilka lat temu (3?) wycinaliśmy drzewo, to w czasie kilku dni od złożenia wniosku przyszedł gość z wydziału ochrony środowiska, a decyzja była po kolejnych kilku dniach. Z kolei sąsiad, którego działka jest częściowo leśna, musiał mieć (w zeszłym roku) zgodę leśnika. Stąd moje zdziwienie. Najwyraźniej to kwestia zasad przyjętych przez gminę... Dziwne... Nie ukrywam, że nasze zasady odpowiadają mi zdecydowanie .

No mnie Twoje tez. U nas to sa dzialki budowlane nie lesne, pani z ochroy srodowiska wiele gada nic nie robi. Tak to jest jak w gminie zatrudnia sie krewnych i znajomych krolika. Mnie przetrzymala miesiac czasu co kilka dni bajerujac, ze przyjedzie i sprawdzi. Az minal ustawowy termin. Nie przyjechala nawet obejrzec co wycinamy. A drzewa jej oznaczylam. Skladalam w styczniu zeby wyrobic sie przed sezonem lęgowym. Tak jest u nas ze wszystkim w ochronie srodowiska, Wiecznie nikogo nie ma. A na zgloszenia nie przyjedzie nikt. Z kolei w starostwie doprowadza mnie po prostu do szewskiej pasji ciagle zamkniety urzad z powodu covida. Jawna kpina, trzeba sie umawiac na spotkania, do urzedu nie wejdziesz. Chore filmy maja urzedasy, bo nie sa to urzednicy. Przezylam w ub. roku horror z gosciem od PNB.

TAR 15:48, 04 maj 2023

Roocika napisał(a)
Piękne okoliczności przyrody.
a dziekuje, nam tez sie podoba
mrokasia 16:26, 04 maj 2023

Jednak działka leśna to piękno samo w sobie. Wiem, że ma mankamenty bo piach, bo korzenie, bo cień… ale urok takiej działki jest ogromny.
Bardzo podobają mi się te faliste linie rabat. Ja czasem żałuję, że nie zrobiłam u siebie większych łuków. Ale za to szybko mi się kosi .

My przymierzaliśmy się do wycinki jodły rosnącej zbyt blisko domu a tu dziś eM mnie wola a na jodle gniazdo… musimy poczekać .
Makao 17:28, 04 maj 2023

Ja też takiej wycinki nie rozumem. Ile bym dała za takie drzewa u siebie.
Magleska 21:25, 04 maj 2023

Twoja działka i bez rabat wygląda cudnie jakbym miała kolejny raz się przeprowadzać ,to też bym szukała takiej leśnej działki