Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Magara 23:32, 23 maj 2024

TAR napisał(a)
u mnie mrowki, mszyce, komary, meszki, slimory i od groma kleszczy a biedronek nie ma. Bede zmuszona chyba oprysk zrobic, bo szkoda mi roslin.

Heh, u mnie wszystko to co u Ciebie Tyle, że są biedronki. Przyuważyłam dziś w sytuacji intymnej łącznie sześć par (z biologii kiepska byłam zawsze, więc nie wiem jak się biedronki rozmnażają, być może nie okazywały sobie miłości a się mordowały siedząc jedna na drugiej ). Niemniej jednak wszystkie były na jedynej jabłonce, która nie ma mszycy (i nie miała)...

Mączki bazaltowej mam kupione 25 kilo, jutro bób obsypię Bo z oprysku zimną wodą ze szlaucha mszyce się jedynie uśmiały
TAR 09:12, 24 maj 2024

Dobra skoro dzialaja spralki to kupie kilka, są do nich pojemniczki. Mam impreze i boje sie zeby nikt przez przypadek nie zająl sie ogniem od pochodni. Spiralki beda lepsze.

Daga
mialam biedronek od groma i cos sie zadzialo po przymrozkach, nie ma, znikły. Za to pozbylam sie mrowek z domu, mam taka niebieska kopulke i to od wielu lat mi sie sprawdza na mrowki.

Strasznie nie lubie pryskac ale juz widze, ze nawet na modrzewiu ta welnista sie pokazala i juz jest zdobniczka na bukach. Zrobie 1 oprysk wieczorny i styknie na miesiac. Plus oprysk z wrotyczu na rodki, azalie,żurawki, judaszowce, hosty i pozostale pogryzione. Wczoraj przyszedl eliksir 500 ml. Powinno wystarczyc.

Planuje jutro wysadzic klona Osakazuki, ktory oberwal przymrozkami i dac go do szpitalika, musze mu zmienic miejscowke, ta wybrana od poczatku nie teges i kaprysił. Również 3 modrzewie i 1 kalina wymagaja przesadzenia, bo im stanowisko nie podpasiło. Musze podzielic drżączke, krwisciągi, bo strasznie zarosły i zmienic miejscowki 3 piwoniom. Juz wiem co lubia. Musz echwile pomyslec co posadzic w miejsce kaliny i Osakazuki.
Za klona moge wsadzic kaline Molly Schroeder ale mam tez do wyboru 5 innych, mam ładnego derenia Rainbow mogłby sie nadac. Tym bardziej ze ta rabata jest włąsnie dereniowo-kalinowo-klonowa z elementami hortek, bodziszkow, paproci i host. Plus malutki odcien czerwieni w postaci Forest Pansy.

Mam nadzieje, ze noga wytrzyma. Codziennie powoli cwicze i rozmasowuje. Ale nie moge jeszcze na pełęn gwizdek ruszyc. Z kalina bedzie ciezko, tu potrzebuje pomocy meza. I chyba wezme go do kopania dziur pod rosliny. Dolek sobie sama wypelnie dobrociami ale dziury niech kopie
Kasya 09:19, 24 maj 2024

Ten eliksir to już gotowy czy do rozcieńczania ?
TAR 09:22, 24 maj 2024

Kasya napisał(a)
Ten eliksir to już gotowy czy do rozcieńczania ?
do rozcieńczania
Makao 09:41, 24 maj 2024

Też muszę zakupić wyciąg z wrotyczu
Podlewałam jesienią ogród przeciw opuchlakom więc przydałoby się powtórzyć teraz
TAR 09:42, 24 maj 2024

I z serii bylo rok temu w maju i jest teraz

Makao 09:52, 24 maj 2024

Wow
Duża zmiana
A pamiętam jak mówiłaś że nie będziesz się spieszyć
Gładko Ci poszło

Ile Ty masz tych metrów działki?
TAR 09:56, 24 maj 2024

było

jest

było

jest

było

jest

było

jest
TAR 09:57, 24 maj 2024

Makao napisał(a)
Wow
Duża zmiana
A pamiętam jak mówiłaś że nie będziesz się spieszyć
Gładko Ci poszło

Ile Ty masz tych metrów działki?

3 tys. jednak polowe zostawiam jak jest, czyli las
Chociaz mam wrazenie jakby to bylo znacznie wiecej m2. Moze te drzewa i to co wokol powoduje efekt wielkosci
mrokasia 10:00, 24 maj 2024

Ja pierdziu, w rok a w zasadzie w 1 sezon tyle zrobić, wow!!!
Pięknie!