Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 18:53, 02 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
Twój ogród wygląda zupełnie jak mój kilka lat temu Te same klimaty Fajnie!

Hehe no chyba nie masz watpliwosci czyje ogrody byly moja inspiracja? Zawsze podobaly mi sie te twoje brzozy, ksztalty rabat i nasadzenie. To samo u Aprilka czy Agaty brzozowej. Nie czarujmy sie macie swoj wklad w to co u mnie powstaje. Jedyne co zmienilam to od razu wielkie rabaty a mniejsze sciezki. Pamietam Twoje serki i tetrisy. A ze trafilo mi sie jak tej kurze z terenem to trzeba wykorzystac jego potencjal.

I najlepsze, ze kazdy z naszych ogrodow niby podobny ale bedzie inny.

Oczywiscie jest jeszcze kilka ogrodow, ktore tu widzialam na forum jest mi bliskich.
UrsaMaior 18:57, 02 cze 2023

I dobrze z tymi ścieżkami, masz rację, bez sensu wielkie trawniki. Teraz zrobiłabym podobnie, no ale na początku nie miałam doświadczenia... Duże rabaty to jest to!
TAR 19:12, 02 cze 2023

Rabaty to jedno. Ale trawnik jest czasochlonny i jednak drogi w utrzymaniu. A ja chce by to byl moj ostatni dom i ogrod. Na stare lata zadna przyjemnosc latac z kosiarka. Do tego nie jestem typem,ktory sie przejmuje trawa wiec im mniej tym lepiej.
Porownanie Pierwszy ogrod 350 m2 trawy dzialka 800 m2. Drugi ogrod dzialka 1500 trawy 450 m2. Trzeci ogrod dzialka 3000 trawy 230m2
UrsaMaior 21:05, 02 cze 2023

Słuszny kierunek obrałaś
TAR 21:46, 02 cze 2023

Zmadrzelismy oboje, moj luby mial kiedys fisia na punkcie trawy. Ja swoje rabaty poobsadzalm, kora podsypana i odpoczywalam a on 2 razy w tygodniu koszenie, zbieranie tego trwska, podlewanie, nawozenie, wertykulacja - umordowany wiecznie, no i mial schizy z mleczami.
Teraz luzuje, mlecze nie stanowia problemu, koszonko bedzie szybkie i wiecej czasu na przyjemnosci. Docenil. I stwierdzil, ze ładniej jak sa rabaty a nie ma duzo trawy. Bardzo duzy progres osiagnal, chociaz nigdy sie nie wtracal do nasadzen czy ilosci tetrisow.
mirkaka 11:18, 06 cze 2023

Ale piękny ogród powstaje, leśnie klimaty uwielbiam
Makao 12:59, 06 cze 2023

Tar a jak pozbywaliscie się chwastów pod trawnik i rabaty?
Glebogryzarka, orka, wygrabianie chwastów?
Po pod rabaty to widzę że agrowłóknina na razie jest ale przed nią co robiliście by była taka czysta?
LIDKA 21:09, 06 cze 2023

Tarcia ja Twój poprzedni ogród odkryłam jak już nawaliłam błędów początkującej ogrodniczki. Teraz działałabym tak samo: ścieżki. Trawa. Rabaty z włóknina. Potem sadzenie.
Choć mój ogród w innym stylu jest.

Podziwiam że chciało Ci się budować kolejny dom, że zgromadziłaś tak dużo roślin, że tak potrafisz planowo działać.
Lubię tu zaglądać.

TAR 22:30, 06 cze 2023

mirkaka napisał(a)
Ale piękny ogród powstaje, leśnie klimaty uwielbiam

dzieki zobaczymy czy sie uda

Makao napisał(a)
Tar a jak pozbywaliscie się chwastów pod trawnik i rabaty?
Glebogryzarka, orka, wygrabianie chwastów?
Po pod rabaty to widzę że agrowłóknina na razie jest ale przed nią co robiliście by była taka czysta?

nie pozbywalismy sie wcale, ulozylismy wloknine na swiezo po rozwiezieniu ziemi, ktora nie byla zachwaszczona za bardzo. wloknina zaglusza chwasty a jak kopie dolki to na bieząco usuwam chwasty. Analogicznie pod trawe, tu zwyczajnie je zadeptalismy wygrabiajac i rozluzniajac ziemie pod rolke wyciagalismy na bieząco chwasty. Nie uzywam chemi jak wiecie. A maly chwast jeszcze nikomu nie zaszkodzil.

LIDKA napisał(a)
Tarcia ja Twój poprzedni ogród odkryłam jak już nawaliłam błędów początkującej ogrodniczki. Teraz działałabym tak samo: ścieżki. Trawa. Rabaty z włóknina. Potem sadzenie.
Choć mój ogród w innym stylu jest.

Podziwiam że chciało Ci się budować kolejny dom, że zgromadziłaś tak dużo roślin, że tak potrafisz planowo działać.
Lubię tu zaglądać.

To zapraszam czesciej Nie przejmuj sie, moj pierwszy ogrod tez byl krolestwem chaosu, drugi byl juz lepiej przygotowany a tu jest jak jest. Najważniejsze, ze sie tu dobrze czujemy a reszta sama przyjdzie
TAR 22:31, 06 cze 2023

trawe mamy rozlozona, przechowalnik posadzony, zostaly mi byliny te z darow i te kupione. nie mam zdjec jestesmy skonani. trawa wazyla 9 ton i moj luby rozlozyl to wszystko sam. Orka na ugorze