Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Patrycja_KG_Lu 12:44, 25 maj 2023

Dziękuję, że piszesz o cenach roślin otwarcie, a nie na priv. Osobom zaczynającym przygody z ogrodem łatwiej się zorientować. Mnie większość zakupów dopiero czeka.
TAR 12:59, 25 maj 2023

April napisał(a)
Beni Fuji, Mount Fuji mam. Chyba przez ciebie kupione Jeszcze nie zachwycają ale cały czas na nie liczę.
A masz rozłogowego Hadgerow's Gold? Bo już się gubię w twoich zasobach... Też cudo limonka świecąca

nie mam

Benek i Mount u mnie sie rozbujały, maja kwiaty. Fajne sa takie kompaktowe te dereńki, ciekawe jak rusza jak na docelowe miejsce je posadze

Judith napisał(a)

W rolce? Będzie szałowo

tak, mam tak malo tej trawy a teren przygotowany pod rolke wiec zamowilam, cena 13 zł./m2 plus dowoz, jest z okolicy wiec moze nie zedrze

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziękuję, że piszesz o cenach roślin otwarcie, a nie na priv. Osobom zaczynającym przygody z ogrodem łatwiej się zorientować. Mnie większość zakupów dopiero czeka.

Powiem tak, mnie ceny powalily na lopatki w odniesieniu do ostatnich 2 lat. Po prostu czasem zbieram szczeke z podlogi i niestety ale szukam i decyduje sie na mniejsze rosliny ale tansze.
Makao 13:46, 25 maj 2023

Oj tak. Jeszcze dwa lata temu ceny roślin były o nibo przystępniejsze. To co się teraz dzieje to jakiś koszmar z piekła rodem. Trzeba zdecydowanie bardziej się na szukać i wyhaczać okazje.
Włazić w szkółkach w takie miejsca gdzie nikt nie zagląda tak jak Tar.
TAR 15:01, 25 maj 2023

Mnie wczoraj w ogrodniczym przerazilo dwoch gosci w slusznym wieku, to jacys konserwatorzy zieleni w jakiejs spoldzielni lub wspolnocie. zakupy Roundap - kilka baniakow (a da Pani jeszcze jeden) slimakole, na mszyce, oprysk na roze. Wyszli z 3 siatami chemii. W takich miejscowkach zwlaszcza na starych osiedlach jest mnostwo jezy i ptakow, po diabla na potęge wszystko traktowac chemia.
Ja jestem totalnie antyopryskowa chemia, jesli juz musze to z bolem i ostatecznosc np. teraz musze na zdobniczke bukowa i mszyce modrzewiowa, bo mi padaja rosliny. Ale tego swinstwa typu slimakol czy roundap nigdy nie użyje. To zwyczajnie gwalt na naturze.

Makao 17:12, 25 maj 2023

Bo nikomu z miejskich zieleniarzy nie chce bawić się w ekologię. Efekt ma być szybki i absolutnie nie szpecić i nie brzydzić.
Tylko my mali ogrodnicy bez chemii, bez oprysków, bez szkody dla biedronek i jeży, tylko bio nawozy a nie czysta chemia, bez agrowłókniny, oszczędnie z wodą itd itd.
PrawieBory 09:22, 26 maj 2023

Makao napisał(a)
Bo nikomu z miejskich zieleniarzy nie chce bawić się w ekologię. Efekt ma być szybki i absolutnie nie szpecić i nie brzydzić.
Tylko my mali ogrodnicy bez chemii, bez oprysków, bez szkody dla biedronek i jeży, tylko bio nawozy a nie czysta chemia, bez agrowłókniny, oszczędnie z wodą itd itd.

Słusznie prawisz Aniu.
Bee 09:37, 26 maj 2023

Magara napisał(a)
TARcia, nie do końca jestem pewna czy ta wiedza jest mi potrzebna ale napisz gdzie na zakupach byłaś Ceny atrakcyjne jak na ogólne wariactwo cenowe wszędzie w okolicy 3citi

Tar, przyłączam się do prośby. Słabo ze szkółkami w okolicach Trójmiasta. Ja szukam pospolitych roślin, jakieś bzy, jaśminowce itp (nawet nie popatrzę w stronę klonów obiecuję).
Roocika 09:55, 26 maj 2023

TAR napisał(a)
Mnie wczoraj w ogrodniczym przerazilo dwoch gosci w slusznym wieku, to jacys konserwatorzy zieleni w jakiejs spoldzielni lub wspolnocie. zakupy Roundap - kilka baniakow (a da Pani jeszcze jeden) slimakole, na mszyce, oprysk na roze. Wyszli z 3 siatami chemii. W takich miejscowkach zwlaszcza na starych osiedlach jest mnostwo jezy i ptakow, po diabla na potęge wszystko traktowac chemia.
Ja jestem totalnie antyopryskowa chemia, jesli juz musze to z bolem i ostatecznosc np. teraz musze na zdobniczke bukowa i mszyce modrzewiowa, bo mi padaja rosliny. Ale tego swinstwa typu slimakol czy roundap nigdy nie użyje. To zwyczajnie gwalt na naturze.

Niestety ale ludzie używają tego na potęgę. Widzę to u nas we wsi nawet. Ostatnio nowy sąsiad, który się buduje obok nas chodził i pryskał już któryś raz działkę.... A to tak blisko nas. Ludzie są tacy samolubni.
Anda 10:34, 26 maj 2023

Chemiczne i szkodliwe środki ochrony rośliny powinny być 10 razy droższe. Wtedy doszłoby do samoregulacji. Wg mnie najlepiej byłoby gdyby zostały zabronione całkowicie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 13:05, 01 cze 2023

Łazęguje wszedzie tylko nie u siebie, troche sie dzieje ale wciaz powoli jak na chęci. Mozliwosci jednak nie takie jak by sie chcialo, brak sil i czasu. Kiedyś dobrniemy do konca. Powoli ukladamy trawkę tzn. mąż uklada a ja pomagam nie marudzac i podlewajac. Probuje tez sadzic ale susza okropna, kilofem trzeba ziemie rozbijac.

Poprawiliśmy wg. sugestii Mrokasi ten wężyk ogrodowy, jest zmiekczone, mniej fal ale nie jest do konca tak jakbym chciala. Trudno. Juz nam sie po prostu nie chcialo. Upał i twarda ziemia zniechecaly do jakichkolwiek wysilkow. Jak dojda rosliny i bedzie nie tak to kiedys poprawimy. Z tylu domu tez jeden babol wyszedl ale wbijanie tam szpilek konczylo sie połamaniem owych wiec zostawilismy jak jest.
Z kosiarka wygodnie sie jezdzi, szczegolnie z ta nasza mala piczka.

Tu bede jednak łagodzic łuki docelowo, chwilowo tak zostawiam. Mąż mowi zebym najpierw posadzila rosliny, bo moze nie trzeba bedzie nic korygowac a jemu sie podoba. Moze i ma racje. Nadgorliwosc gorsza od faszyzmu, poprawic potem zawsze mozna

Tyle sie udalo ulozyc wczoraj, dzis leci dalej z robotą i ma najtrudniejszy odcinek do wykonania, teren slabo przygotowany i nierowny.

Sama trawka bardzo ladna, gesta, miekka z dobrym podkladem i rozbudowaną bryłą korzeniową, bez chwastow i smieci. Wyobraźcie sobie, ze jechala do nas ze Szczecinka, bo w 3-city sie na glowy pozamieniali jesli chodzi o ceny. Wyszlo taniej ciągać trawe stamtad niz kupic lokalnie.