Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 13:24, 25 sty 2025

Dziewczyny kochane, dzieki za wszystkie rady. Cos wyrzeźbie na pewno.

Lidzia klony palmowe to zadna filozofia. Ważne jest stanowisko. U mnie jest dobry mikroklimat dla nich.

A w ogole to dzis czuje sie wysmienicie, bo nad bajoro wrociły żurawie. To powiew wiosny. Łatwiej bedzie sie wstawac gdy będa budzic o świcie
Basieksp 15:58, 25 sty 2025

Oo jak fajnie Nawet nie pomyślałam, że można mieć tak fajną pobudkę o poranku Kurczę, ale Ci zazdroszczę, ja mam dzwony o szóstej rano
An_na 18:29, 25 sty 2025

Cieszą mnie Twoje żurawie równie mocno jak moje kaczki i gęsi
Też już wracają
TAR 18:39, 25 sty 2025

Aniu, wiem u nas tez gesi i kaczki juz slychac. Ale zurawie dzis darly sie jak opetane, jakby i one sie cieszyly z powrotu.

Basiu, powroty żurawi i bocianow zawsze mnie wzruszaja. Żurawi troche jest. Poranki i pozne popoludnia sa zawsze z klangorem.
Magara 22:29, 25 sty 2025

Żurawie - bosko Od jutra wypatruję u siebie Poprawa nastroju - gwarantowana
TAR 13:14, 27 sty 2025

No to świeto lasu, zamowilam róze i sie zastanawiam jak one u mnie przezyja ja w ogole nie różana
Na 3 rabatach obsadzonych i na ścieżce sosnowej wybijaja mi dzikie roze, myslalam ze udalo sie je wykarczowac podczas budowy ale to chyba walka z wiatrakami. Skoro one rosna to inne tez powinny.

Ostatecznie zamowiłam takie:
Acropolis - 3 szt.
Cutie Pie na obwódke - 9 szt.
i juz pojedyncze: Lykkefund, Veilchenblau, Allevia, Burgundy Iceberg, Malvern Hills, Mortimer Sackler i Zefiryna.

Te dwie osobki, ktore mnie namawialy, beda teraz udzielac rad

Jedna z róz zaplanowana jest na łuku przy tylnym wyjsciu nad bajoro. Mam tam furteczke, ktora uzywana jest sporadycznie, nad nia chce zrobic pergolowy łuk i posadzic duet Malwern Hills z Veilchenblau lub tylko jedna z nich. Szukam miejsca na drugi łuk i tam bym posadziła Zefirynę. Lykkefund bedzie od strony bajora pomiedzy dwiema brzozami, bo czytalam w opisie, ze nadaje sie na takie miejscowki. Reszta bedzie skomponowana na jednej rabacie z Acropolisami i Cutie Pie.
Czy tak wyjdzie, zobaczymy. Ja i tak potem dopasowuje na zywo. Najważniejsze jest by przezyły.
kasiek 20:14, 27 sty 2025

TAR napisał(a)
Aniu, wiem u nas tez gesi i kaczki juz slychac. Ale zurawie dzis darly sie jak opetane, jakby i one sie cieszyly z powrotu.

Basiu, powroty żurawi i bocianow zawsze mnie wzruszaja. Żurawi troche jest. Poranki i pozne popoludnia sa zawsze z klangorem.

U mnie na północy też żurawie wróciły, fantastyczne te krzyczące klucze nad głową Dzięki za odpowiedź w sprawie gliny Przy okazji czy możesz mi wskazać co się może nie udać na takiej ziemi? bym nie musiała żałować...
TAR 20:26, 27 sty 2025

Ja utopilam 2 derenie kousa, jeden odratowany, 3 klony palmowe, jeden odratowany, bo szybko zauwazylam. A mialy 20 cm keramzytu w korzeniu i rozluznienie piachem.
Slabo mi rosna hortensje tam gdzie ciezka i zimna glina. Sosny nie rosna, brzozy odmianowe zdechly, modrzewie, judaszowce, swierki, choiny,cisy - nie

Ale rosna fantastycznie sadzce, tawulki, ambrowce, olsze imperialis, runianki, paprocie bagienne, fiolki, metasekwoje, cyprysnik, miskanty jarzmianki, kosacce, hosty, skimmie, jezyczki, bodziszki.
Kousy zdechly ale derenie ivory halo rosna swietnie, podobnie jeżowki.

Trawnik rosnie kiepsko.

Mam tez ziemie taka akuratna, troche ciezkiej, troche cieplej gliny i piachu. Tam rosnie wszystko.
TAR 20:30, 27 sty 2025

U mnie jeszcze jest tak dziwnie, ze im blizej bajora tym ziemia bardziej sucha i przepuszczalna. Wokol na dzialkach tez sa zastoiny wody i robia sie bakora. U mnie chlupie teraz tylko trawnik i 3 rabaty. Kaluze latem dosc szybko wsiakaja. Najgorzej wchlania trawnik i tzw. 2 bagienne
kasiek 21:53, 27 sty 2025

TAR napisał(a)
Ja utopilam 2 derenie kousa, jeden odratowany, 3 klony palmowe, jeden odratowany, bo szybko zauwazylam. A mialy 20 cm keramzytu w korzeniu i rozluznienie piachem.
Slabo mi rosna hortensje tam gdzie ciezka i zimna glina. Sosny nie rosna, brzozy odmianowe zdechly, modrzewie, judaszowce, swierki, choiny,cisy - nie

Ale rosna fantastycznie sadzce, tawulki, ambrowce, olsze imperialis, runianki, paprocie bagienne, fiolki, metasekwoje, cyprysnik, miskanty jarzmianki, kosacce, hosty, skimmie, jezyczki, bodziszki.
Kousy zdechly ale derenie ivory halo rosna swietnie, podobnie jeżowki.

Trawnik rosnie kiepsko.

Mam tez ziemie taka akuratna, troche ciezkiej, troche cieplej gliny i piachu. Tam rosnie wszystko.

O widzisz- dzięki za obszerne info.
Trawnik ma pierwszą zimę to zobaczymy jak będzie, na razie jest super, ale zobaczymy jak przetrwa lato bez podlewania. W tej chwili jest opity wodą ale w niej nie stoi.
Z tych co nie polecasz to posadziłam: 1 derenia cousa, 1 judaszowca, sosny- ale one w wyższej części posadzone, przy świerkach, tam jest ładna i luźniejsza ziemia (w tej części będą hortensje ogrodowe, rodki, laurki i magnolie). Tam też będzie rabata z różami i piwoniami.
Wzdłuż płotu mam dużo dereni i ivory i spagetti - te wiem że są ok. Mam kilka wierzb (mandżurskie - przed domem, hakuro, białą - przy studni, z czarnymi baziami), - te też ok.
Bardziej myśle czy poradzą sobie świerki zwłaszcza srebrne bo tam gdzie są jest doś wysoki poziom wody, przy serbach jest lepiej. Jak będą chorować to podwyższam rabaty o 30 cm.
Co do bylin to posadzone mam tawułki, sadźce, bodziszki, przywrotnik, bergenie.
Do zawiezienia mam sporo miscantów, turzyc, imperaty, liliowów, runianki, kosaćce .Mam też krokosmie i ją posadzę na bardziej suchym terenie.