Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 20:23, 10 lut 2025

Miskantowo napisał(a)

Robisz wrotyczowe opryski?
Mam taki wrotycz kupiony w butelce, podlewam nim mojego rododendrona i zurawki.
Czymś takim można tez robić oprysk?

Bede robic opryski i podlewanie. Tez mam taki kupny.
TAR 20:26, 10 lut 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wieloletnia ostróżka sztuk 1, ładna była tylko w pierwszym sezonie. Potem mi zmarniała. Dobrze sobie radziły wielobarwne jednoroczne ostróżki, których nasionka wyrzuciłam wprost na rabatę. Było ich tyle, że musiałam nawet wyrywać nadmiary.

Zawsze mialam piekne ostrozki. Ale mialam tez dobre zrodelko. Ostatnio te kupowane w ogrodniczych slabo rosna. Zobaczymy czy ubiegloroczne nasadzenia wzejda. Jesli nie to ten sezon bedzie ostatnim kiedy je posadze. Dalam tak szanse sasankom i wziely sie za siebie. Ladne kepki przyrosly.
Ewa777 11:41, 11 lut 2025

Opryski i przycięcia tuj i drzewek też zrobię w lutym, ale byliny i trawy dopiero jak się zrobi porządnie ciepło.
Rozumiem Twoje wcześniejsze wykonywanie porządków, bo masz jak zawsze sporo nasadzeń. Żeby ze wszystkim zdążyć w sezonie musiałabyś chyba zrezygnować z pracy
TAR 11:59, 11 lut 2025

Ewa, docelowo taki mam plan, praca mi juz bokiem wychodzi, chce miec tez z zycia cos przyjemnego
Ale uwierz mi, w tym ogrodzie naprawde jest o wiele mniej roboty niz to wyglada na pierwszy rzut oka i duzo mniej niz w porzednim, ktory byl o polowe mniejszy
Makao 12:04, 11 lut 2025

Wydaje mi się że zawsze najwięcej roboty jest z trawami. Byliny łatwo się czyści i mniej jest śmieci. No ale trawy to już dają się we znaki
TAR 12:19, 11 lut 2025

Makao napisał(a)
Wydaje mi się że zawsze najwięcej roboty jest z trawami. Byliny łatwo się czyści i mniej jest śmieci. No ale trawy to już dają się we znaki

Szczegolnie te duze i ciezkie. Dlatego zrezygnowalam z rozplenic, pros i miskantow. Nie ma co sie oszukiwac. Mlodsza nie bede a z trawami ciezko.
Pozostałam przy smiałkach, hakonach, sesleriach, zostawiłam obiedki, palczatke i turzyce oszimskie, dokupie Raurief jedynie.
Niemniej choc pracy troche jest to wole moj ogrod niz samo boisko otoczone tujami jak maja niektorzy
mrokasia 12:29, 11 lut 2025

To prawda, z dużymi trawami jest sporo roboty. Ja staram się je wyciąć na początku prac porządkowych bo kępy strasznie śmiecą liśćmi. Pół ogrodu mam tą słomą usłane…
TAR 13:01, 11 lut 2025

Tylko u Ciebie te trawy tak pasuja, ze bez nich byloby czegos brak. U mnie zw wzgledu na krajobraz zastany spokojnie moge sie bez nich obyc.

Pewnie przy takiej miejscowce jak Twoja tez meczyłabym trawy.

Ja u siebie staram sie zadarniac rabaty roslinkami typu runianka, epimedium, fiołki, tiarelle, konwalie i konwalijki itp. lesny podszyt. Sporo potem odpada do przycinek a sama rabata wydaje sie "pełna", troche oszukiwanie rzeczywistosci.
W tym roku bardzo bym chciala skonczyc ostatnie 3 rabaty, sucha sloneczna, dokonczyc przytarasowa i studzienna. Czy wyjdzie nie wiem. Jakby sie udalo przyszły sezon poswiece na kącik przy bajorze, chce tam zrobic kamienne ławki / siedziska, jakies palenisko i ogolnie ogarnac. Bedzie potrzebne duzo sil i srodkow
Makao 13:05, 11 lut 2025

Ostatnio przy okazji doszkalania się z pszczelarstwa wyczytałam że trawy w ogrodach nie są porządane dla pszczół. Ogrodu trawiaste nie sprzyjają ich liczebności i rozwojowi
mirkaka 13:44, 12 lut 2025

TAR napisał(a)
Ja musze wczesniej. Chcialabym w tym roku zrobic olejowe i wrotyczowe opryski. No i troche sypnac nawozu pod rosliny. Zawsze mi na to czasu braknie. Bo sprzatanie a zaraz potem sadzenie. Chcialabym miec wiecej czasu dla ogrodu.

Fajnie by było jakby wiosna trwała dłużej, to wszystko byśmy zdążyły spokojnie zrobić
Robiłaś już opryski z wrotycza, na co konkretnie?