Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 09:26, 24 lut 2025

April napisał(a)

Ja mam tak samo Niczym nie trzeba się martwić

Jak pogoda u ciebie? Śnieg stopniał? Coś porobiłaś?

Dzis w nocy prawie cały snieg stopnial. W ogrodzie nic nie zrobilam, tylko posadzilam kłacza gipsowek, piwonii i cyklamenow. Dosypalam tez ziemi w doniczki z dereniami i lilakami. Jakos wczoraj nie mialam weny na ogrod.
A korzystajac ze mialam kilka workow ziemi przesadzilam tez 3 grudniki i 2 skrzydłokwiaty, musze tez zmienic ziemie Fatsji i powoli ja wystawiac na zewnątrz, ma stanowczo za ciepło w domu.
April 09:44, 24 lut 2025

Czyli jednak uprawiałaś ogród, tyle że domowy

Och z tymi sąsiadami.... U mnie zdjęli wierzchnią warstwę ziemi, widzę dokąd to będzie sięgać... Trzeba dosadzać z tamtej strony bo ogrodzenie nie jest szczelne niestety.
Miskantowo 09:55, 24 lut 2025

Też mam za płotem takich miłośników przyrody.
Zanim sie na dobre wprowadzili, pojawił się pan z piłą i wyciął wszystko co było na działce.
Ci moi nawet tuj nie maja, tylko ogolona prawie na zero trawa.
Od frontu domu pojawiła się natomiast kostka brukowa, po całości. Nie ma tam nawet jednej rosliny.
Graniczę z nimi na długości jakichś 3 m i akurat tam rośnie moja jedyna brzózka.
Sąsiad już ją parę razy oglądał i zaczynam się martwić, ze któregoś dnia mi ją czymś podleje…
Ewidentnie go uwiera taka ilośc zieleni.
W innym miejscu mojej wioski ludzie wykończyli dom, tak na bogato.
Rezydencja Carringtonow w wersji xs.
Wszystko na bialo, z akcentami czarnego, polerowanego kamienia.
Kolumnada prawie i tego typu rzeczy.
Mają dzialkę okolo 1000m i ona jest wybrukowana praktycznie cala.
Na froncie maja tylko jedną formowaną tuję i dwa iglaki. Pozostała część to beton.
TAR 10:00, 24 lut 2025

Miskantowo napisał(a)
Też mam za płotem takich miłośników przyrody.
Zanim sie na dobre wprowadzili, pojawił się pan z piłą i wyciął wszystko co było na działce.
Ci moi nawet tuj nie maja, tylko ogolona prawie na zero trawa.
Od frontu domu pojawiła się natomiast kostka brukowa, po całości. Nie ma tam nawet jednej rosliny.
Graniczę z nimi na długości jakichś 3 m i akurat tam rośnie moja jedyna brzózka.
Sąsiad już ją parę razy oglądał i zaczynam się martwić, ze któregoś dnia mi ją czymś podleje…
Ewidentnie go uwiera taka ilośc zieleni.
W innym miejscu mojej wioski ludzie wykończyli dom, tak na bogato.
Rezydencja Carringtonow w wersji xs.
Wszystko na bialo, z akcentami czarnego, polerowanego kamienia.
Kolumnada prawie i tego typu rzeczy.
Mają dzialkę okolo 1000m i ona jest wybrukowana praktycznie cala.
Na froncie maja tylko jedną formowaną tuję i dwa iglaki. Pozostała część to beton.

A moze ci Carringtonowie to zaklad pogrzebowy?

Skoro sasiad oglada juz Twoja brzoze to mozliwe, ze chce podlac. Przy okazji jakiejs rozmowy przy płocie, wspomnij mimochodem, ze masz zalozona na drzewie fotopulapke zeby ptaki obserwowac. Jak bedzie wiedzial to moze skutecznie zniecheci sie do podłych czynow. Zazwyczaj to hamuje zapedy.
TAR 10:04, 24 lut 2025

April napisał(a)
Czyli jednak uprawiałaś ogród, tyle że domowy

Och z tymi sąsiadami.... U mnie zdjęli wierzchnią warstwę ziemi, widzę dokąd to będzie sięgać... Trzeba dosadzać z tamtej strony bo ogrodzenie nie jest szczelne niestety.

Wez, ta jedna sobie umyslila, ze by chciala by wlasciciel bajora wykarczowal te wszystkie piekne dęby i porobil scieżki spacerowe. Co jest bardzo dziwne, bo za kazdym razem kiedy w ogole ktoś smie tamtedy przechodzic spuszcza swojego psa by straszyl spacerowiczow. No chyba, ze gada tak tylko pod picus potencjalnego nabywcy jej domu, amatora wedkarstwa. Ten z kolei chce sobie na bajorze zrobic pomost, zarybic i wedkowac.

Chyba domowie wiecej choin kanadyjskich. Zbieram kase by poleciec z pełnym ogrodzeniem po calosci od drogi.

A Ty bedziesz miec nowych blisko?

April 10:14, 24 lut 2025

TAR napisał(a)

Chyba domowie wiecej choin kanadyjskich. Zbieram kase by poleciec z pełnym ogrodzeniem po calosci od drogi.

A Ty bedziesz miec nowych blisko?

Moi będą na drugim końcu działki, po lewej jak się patrzy z tarasu, plus droga 4 m szerokości. Ale ja jestem przyzwyczajona, że nie widzę ŻADNEGO sąsiada. Więc teraz szok. Poza tym to nie zupełnie obcy No i wycięli tylko pod dom a raczej bliźniak. Ale jak ma się działkę 1100m2 i stawia bliźniaka plus tarasy, to niewiele więcej zostaje

Każdy chce naturę pod swoje "potrzeby" i zainteresowania kształtować

Choiny kanadyjskie to zawsze super pomysł
Basieksp 10:27, 24 lut 2025

My mamy łapacze na każdej rynnie od domu i garażu. Nie mamy problemu z napełnianiem beczek. Mamy beczki takie po 360 litrów, w jednym miejscu nawet dwie połączone ze sobą. Jak pada deszcz cała woda leci do beczek, szybko się zapełniają, jak są pełne to woda leci rynną na dole. Mamy takie łapacze do których jest wycięty kawałek całej rynny i na jej miejscu jest łapacz. Jest na nich funkcja zima, lato, przekręca się je i odłącza dopływ deszczówki, to okurat średnio działa, na zimę poprostu wyciągamy wąż z łapacza, zatykam otwór korkiem od wina i jest ok. Nawet teraz mam prawie pełne beczki, trochę tylko spóściłam z nich wody, by mróz nie porozsadzał. Jednego roku nie zdążyliśmy tego zrobić, woda zamarzła, jedna beczka się przewróciła, wykrzywiła się od lodu, trochę lodu wyszło górą, ale nie pękła. Jak lód się roztopił, beczka wróciła do swojego kształtu.
TAR 10:30, 24 lut 2025

Jola, no własnie. Ja znalazlam niedaleko dzialke z podobnym bajorem ale bajoro w ramach dzialki, wielkosc samej działki ponad 25 tys.m2 W wiekszosci zalesiona z ładnym kawalkiem polanki na dom. Jest tez tam domek, gdzie moglibysmy zamieszkac na czas budowy nowego domu. I juz mi po glowie lata. Zastanawiam sie nad wystawieniem swojego domu. Starczy na dzialke i na nowy domek, troche mniejszy za to bez sasiedztwa. Jakos jestem zdołowana po tej maskrze wycinkowej i wymyslach wariatki. Nie jestem przyspawana do miejsca choc je bardzo lubie.
mrokasia 10:35, 24 lut 2025

He he he, u mnie ten od bliźniaków za płotem, postawił instalację fotowoltaiczną w ogródku pierwszego bliźniaka, zaraz od drogi. Zajęła jakąś 1/3 mini ogródka. Chyba nie myśli o sprzedaży akurat tej połówki bo nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie chyba chciał mieć z tarasu widoku na tył wiaty z panelami stojącej 10 m od tarasu... Dla mnie lepiej, bo akurat ta połówka graniczy z moim ogrodem i ma nie niego panoramiczny widok.
April 10:42, 24 lut 2025

TAR napisał(a)
Jola, no własnie. Ja znalazlam niedaleko dzialke z podobnym bajorem ale bajoro w ramach dzialki, wielkosc samej działki ponad 25 tys.m2 W wiekszosci zalesiona z ładnym kawalkiem polanki na dom. Jest tez tam domek, gdzie moglibysmy zamieszkac na czas budowy nowego domu. I juz mi po glowie lata. Zastanawiam sie nad wystawieniem swojego domu. Starczy na dzialke i na nowy domek, troche mniejszy za to bez sasiedztwa. Jakos jestem zdołowana po tej maskrze wycinkowej i wymyslach wariatki. Nie jestem przyspawana do miejsca choc je bardzo lubie.

Dwa razy sprawdzałam datę tego wpisu, czy aby nie jakiś stary, sprzed zakupu obecnej działki.... Ciebie to tyłek swędzi w jednym miejscu
Mój stary by zawału dostał na takie przemyślenia Chociaż ja też bym się chętnie przeprowadziła