Dzieki za info, wczoraj z lubym rozmawialismy, chcemy zamowic 3 pojemniki mniejsze max 300 l. i byc moze jeden od polnocy taki na 650 litrow.
Zorientujemy sie najpierw czy beda w naszej gminie jakies dofinansowania jak w ubiegłych latach.
Od strony południowej rynne jedna zostawiamy bo rabata pod niewielka iloscia czarniziemu ma złoże piasku tam wsiaka dosc szybko.
Na ten sezon mamy tyle zaplanowanych prac, ze nie wiem jak sie obrobimy ze wszystkim. Chcemy w koncu zrobic taras w podcieniu i oszklenie, musimy dokonczyc zakladanie osłony na ogrodzeniu, chcialabym zaczac robic tez suchoploty w kilku miejscach w ogrodzie. A do tego obsadzanie rabat i bieząca pielegnacja.
Chcemy tez w koncu zadaszyc wiatke smietnika i chyba obudowac deskami oraz zrobic daszek z boku domku ogrodowegoz polkami.
Na wczesna wiosne zaplanowalam tez dwa kursy po kompost i swiezy konski obornik. Moge go przechowywac w ostatniej komorze kompostownika, palet mam jeszcze sporo wiec ze 3 kwaterki mozna jeszcze spokojnie dorobic.
Kwartecik ma piekny ogrod, jak bombonierka, ja akurat bylam podczas wielkiej suszy i w sierpniu. Bylo pieknie jednak zielen juz troche "przydymiona" ale w czerwcu to musi tam byc oblednie z ta swiezością i innym swiatłem.
Gosiu u mnie tej zimy tez mniej ptakow ale zjadaja to co im podsuwam. Masz wode przy karmnikach? Przez ostatnie dwa tygodnie mrozu i sniegu byly tłumy w karmniku. Ale dzis w nocy snieg magicznie znikl i juz mniej ptakow w jadłodajni. Tylko słychac. Chyba wiosna idzie.
Wszystkie roslinne zakupy juz od wczoraj hartuje na dworzu. Lilaki maja zielone pąki, jak tylko ziemia odmarznie sadze.
U nas ostatnia dzialka zostala sprzedana, nad tym drugim bajorem. Niestety chyba kolejni "miłosnicy przyrody". Cala sobote rżneli i piłowali. Dzialka ogołocona z kazdego drzewka i krzaczka. Mieli prześliczne brzozy, ktore mozna było wpasowac w dom ale wycieli wszystko deby, brzozy, olchy i buki do zera. Biedne dziecioły wczoraj jak oszalałe latały, tam mialy swoje legowiska. Mam nadzieje, ze szybko znajdą nowe miejscowki. Szkoda, ze tujki i trawa biorą gore nad naturą.