Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Gruszka_na_w... 20:44, 02 mar 2025

TAR napisał(a)
Zrobilam zdjecia moim cisom. Jak mozecie zaznaczyc gdzie ciac bede wdzieczna.

Toszka swego czasu pisała, że takim malutkim ciskom przycina się ostrymi nożyczkami końcówkę każdej gałązki. Trochę z tym jest zachodu, ale efekt jest spektakularny. Pamiętam, że Polinka pokazywała swój cisowy żywopłot cięty wg tej instrukcji i wyglądał cudownie gęsto.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 20:47, 02 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Toszka swego czasu pisała, że takim malutkim ciskom przycina się ostrymi nożyczkami końcówkę każdej gałązki. Trochę z tym jest zachodu, ale efekt jest spektakularny. Pamiętam, że Polinka pokazywała swój cisowy żywopłot cięty wg tej instrukcji i wyglądał cudownie gęsto.

I gore tak przycielam. Wychodzi, ze musze je skrocic o polowe by sie od dolu zagesciły. Mezaty sie podłamie z lekka. One maja ok.70 cm wysokosci
Gruszka_na_w... 21:06, 02 mar 2025

One nie muszą mieć od razu jednakowej wysokości. Góra się zagęściła, bo pewnie posadzeniu ciachnęłaś je na jednakowej wysokości i rozgałęziły się tylko te przycięte gałązki. Poszukaj nawet najdrobniejszych gałązek wyrastających w dolnej części i je przytnij na końcówkach pędów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 21:08, 02 mar 2025

To prawda. Zrobie jak mowisz. Dziekuje.
Gruszka_na_w... 21:15, 02 mar 2025

Znalazłam jeszcze poradę Toszki na dożywienie cherlawych cisów
"Podczytałam rady Toszki, których udzielała Makusi.
20% roztworem mocznika (2 kg na 10 l wody lub 20 dag na litr, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka godzin do ustabilizowania temperatury cieczy, bo mocno się schładza) opryskać w formie mgiełki część nadziemną. Stosować tylko raz w roku, na wiosnę."
Swoje cisy tak pryskałam na początku.
mrokasia 21:40, 02 mar 2025

Zdecydowanie dobrze by było pobawić się nożyczkami .
TAR 22:05, 02 mar 2025

Mocznik mam, nozyczki też
LIDKA 22:19, 02 mar 2025

Posadziłam pare cisków na rabacie kortowej. Chciałam kulki i wykrzykniki. Dzis dostrzegłam ze 2 szt są brązowe. Chyba bedą do wymiany. Inne przytne jak Hania mówi.

Szkoda ze Toszki juz tu nie ma.
TAR 08:41, 03 mar 2025

U mnie w dwoch widze pojedyncze gałazki zbrązowiałę. Na razie tylko je wytne. Moze pozostała czesc ruszy. W razie czego mam 1 szt. na podmianke. I oprysk w weekend zrobie.
Ale pytanie, najpierw ciac czy najpierw oprysk?

I moze powinnam miec ze 2 sadzonki w zapasie. Musze poszukac czy w ogole ta odmiana moich jest dostepna w necie.
Juzia 09:02, 03 mar 2025

Potwierdzam, że cisy trzeba ciąć po całości...wtedy zagęszczą się po całości.
Swoje cięłam pierwsze lata tylko od góry i rosły tylko do góry A któregoś razu pobawiłam się dłużej z cięciem i na drugi rok już było widać efekty