Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 09:30, 03 mar 2025

Popróbuje choc troche dołem je zagęscic.

Dzis na porannym obchodzie ogrodu mialam okazje podgladac zaswiergalanie dzieciołow. Tance na pienkach ona ucieka, on ja adoruje. Amory godowe rewelacyjne. I żeby to tylko jedna para. Co najmniej 3 parki hasały dzis po ogrodzie. Cos ten moj ogrod ma w sobie

A psiaki mocno zdziwione, tylko patrzyly, co te dziecioły wyczyniaja

Na gody przyleciały tez sierpowki z czego jestem mniej zadowolona, bo one strasznie brudza w ogrodzie i na tarasie. Od zeszlego sezonu parka sobie u mnie gniazdo zaklada.

Za chwile pewnie tez pliszki przylecą i w gasiorze dachu kolejne 2 gniazda zrobia. Jedzenia dla ptakow zostało mi max na 2 tygodnie. Zuzyje wszystko i przestaje juz dokarmiac.

sylwia_slomc... 20:22, 03 mar 2025

Grubodzioba już dawno w naszych okolicach nie było, od kilku sezonów. A kowalika jeszcze w realu nie widziałam. Cisy bym wyrównała z wysokości i w pionie jak do sznurka z obu stron rzędu w linii.
TAR 20:45, 03 mar 2025

Kowalikow to po kilka na drzewie biega, najsmieszniej to wyglada jak po tym samym drzewie biegaja pełzacze i kowaliki. Jedne na okrętke głową w dol drugie glowa do gory.

Ciski w weekend podrzeźbie.
Miskantowo 20:57, 03 mar 2025

Gromadnie widuję tylko sikorki.
Bogatki bo modraszki wpadają sporadycznie.
Pozostałe widuję mniej licznie.
Kowaliki, pełzacze, grubodzioby i rudziki oraz dzięcioł wpadają dość często ale tak w pojedynczych/podwójnych egzemplarzach.
Nie ma co narzekać, miasto blisko i tak super, ze zaglądają.
Też mam dno w worku z żarełkiem. Dziś wrzucę ostatnie nasionka do smalcu i napakuję tym metalowe kulki. Od środy ma być ciepło, niech się za robactwo zabiorą.

Magara 22:02, 03 mar 2025

Super foty karmnikowe

TARcia - czy ja dobrze kojarzę, że Ty kłącza jakieś niedawno kupowałaś?
Co z nimi zrobiłaś? Że zapakowałaś w doniczki, to się domyślam, ale co dalej? Na dwór czy w domu? Garażu?
Byłam dziś w casto, liczyłam na ogromny wybór bratków, prymulek etc. ale nic nie było, jakieś wykruchy. W akcie desperacji złapałam przy kasie piwonię w woreczku i dumam teraz co z tym zrobić
TAR 22:07, 03 mar 2025

Ptactwo dziekuje za uznanie.

Rosliny w donicach w ziemi, stoja na dworzu, przy mrozie zabieralam do garazu. Gipsówki maja juz ładne zielone przyrosty, piwonie tez wystawiły kły.
Tylko cyklameny w domu, pani w ogrodniczym mi mowila ze wyjda najwczesniej po 3 tygodniach od posadzenia.
TAR 22:12, 03 mar 2025

Miskantowo napisał(a)
Gromadnie widuję tylko sikorki.
Bogatki bo modraszki wpadają sporadycznie.
Pozostałe widuję mniej licznie.
Kowaliki, pełzacze, grubodzioby i rudziki oraz dzięcioł wpadają dość często ale tak w pojedynczych/podwójnych egzemplarzach.
Nie ma co narzekać, miasto blisko i tak super, ze zaglądają.
Też mam dno w worku z żarełkiem. Dziś wrzucę ostatnie nasionka do smalcu i napakuję tym metalowe kulki. Od środy ma być ciepło, niech się za robactwo zabiorą.

U mnie sa wszystkie sikorki, bogatki, modre,czarnogłowki, ubogie, sosnowki i najtrudniejsze do uchwycenia czubatki. Duzo zięb, kosy, duzo kowalikow i pełzaczy, spora ilosc dzieciolow. W sobote z lubym naliczylismy 6 szt. na jednym drzewie. Sa juz trznadle. Gile byly przez kilka dni i polecialy do lasu. Dzwoncow w tym roku nie bylo. Sa tez sójki, czyze, puchacze. Dzis przyleciały sierpowki. No i oczywiscie żurawie i czapla na bajorze. Słychac myszołowy.
Magara 22:47, 03 mar 2025

TAR napisał(a)
Ptactwo dziekuje za uznanie.

Rosliny w donicach w ziemi, stoja na dworzu, przy mrozie zabieralam do garazu. Gipsówki maja juz ładne zielone przyrosty, piwonie tez wystawiły kły.
Tylko cyklameny w domu, pani w ogrodniczym mi mowila ze wyjda najwczesniej po 3 tygodniach od posadzenia.

Ooo, czyli dobrze skojarzyłam
A jak te piwoniowe kłącza sadziłaś? Coś mi się po głowie kołata, że przy piwoniach głębokość sadzenia jest mega ważna. Muszę doczytać bo nie rozróżniam czy głębokość sadzenia dotyczy tylko sadzenia kłączy czy sadzenia piwonii ogólnie
April 07:35, 04 mar 2025

Ja dopiero w piątek będę miała możliwość wyjścia na chwilę do ogrodu. Nawet nie wiem co się tam dzieje. Poza odgłosami marcujących kotów... Przeganiam te dzikie ale ciężko to idzie. Boję się żeby mi się znów jakaś obca nie okociła w psiej budzie

Ptaszory masz super

Trzymam kciuki za cyklameny. Moje kwitnące są cały czas na zewnątrz, jeszcze nie sadziłam, tylko doniczki otuliłam igłami. Może w weekend posadzę
TAR 10:25, 04 mar 2025

Magara napisał(a)

Ooo, czyli dobrze skojarzyłam
A jak te piwoniowe kłącza sadziłaś? Coś mi się po głowie kołata, że przy piwoniach głębokość sadzenia jest mega ważna. Muszę doczytać bo nie rozróżniam czy głębokość sadzenia dotyczy tylko sadzenia kłączy czy sadzenia piwonii ogólnie

Żeby kwitły nie sadzi sie za głeboko, tylko zakrywam korzen i kielek wystawiam na zewnatrz. Do doła mokrego sypie troche piachu, obornik i kore drobna kompostowana lub zrębki soznowe przekompostowane. Mieszam z rodzimą ziemia, zauwazylam ze lepiej im w lekko kwasnej ziemi. Ogolnie piwonie sa dosc łapczywe. Ale warto im podsypac dobroci by ładnie kwitły i pachniały.