Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 09:08, 18 mar 2025

Magara napisał(a)
Ania, to faktycznie fest podporę planujesz - w tej sytuacji masz rację, że najpierw podpora a później sadzenie

Tak dla dobra rosliny. Ta Malvern Hills potrafi byc wielka, musi miec duza podpore. A beda rosły tam dwie roze, umysliłam sobie przeplatanke.

LIDKA napisał(a)
Jak mam w szkólce rozpoznać który to gatunek? Moze bym jeszcze z takim klonem spróbowała. Bo te wyfikame nie chca rosnąć u mnie.

Lidziu, nie kupowałam w szkołkach ale moge ci podesłac namiary gdzie takiego klonika dostaniesz. Moje wszystkie kupowałam w necie.

LIDKA napisał(a)

Tarcia 20-25 cm to chyba za mała głębokość. Te kupne mają po 40 -50 cm na oko. Jak chcesz ze 2-3 pędy róży prowadzić to za wąsko bedą miały.
Mam drewnianą pergole na kotwach.
3 razy przenoszoną. Nie zdążyła cała zarosnąć przez te przenosiny ale patrząc co w 1 sezon potrafi pnąca giardina to 25cm za mało.

Moze inne dziewczyny coś powiedzą jeszcze.

Masz racje, 25 cm. to za mało, musi byc minimum 40. Jak bedziemy spawac to na żywo przymierze.
Przyjmuje wszystkie rady. Ciekawam tylko czy róza bedzie rosła

Margo2 23:15, 20 mar 2025

Fajna podpora.
Planuję tez postawić, ale ja chciałam tylko z pojedynczych bali.
Makao 07:30, 21 mar 2025

Moja pergola przy ścianie poszła około 50 cm w ziemię. I jeszcze jest przykręcona do ściany żeby ciężar róży (o ile będzie bujnie rosła) jej nie wywrócił podczas silniejszych wiatrów.
Takie wolno stojące to zawsze betonujemy. Mamy starą drewnianą pergolę i zaczyna się pochylać więc nie długo trzeba będzie ją wymienić i też pomyślałam o stalowej ale to tylko propozycja bo to spory koszt by był a na razie mamy pilny inny duży wydatek.
Będę podpatrywać Twoją stalową pergolę to może się zainspiruję lub najdzie jakaś inna myśl. Do tej pory to coś takiego planowałam
https://pin.it/6mJdoKOxo

Lub takiego tylko nogi z obu stron
https://pin.it/1nEQWMnYV
TAR 08:57, 21 mar 2025

Margo2 napisał(a)
Fajna podpora.
Planuję tez postawić, ale ja chciałam tylko z pojedynczych bali.

Nie wiem czy u mnie pojedyncze by wytrzymały. Mam nadzieje, ze ta róża urosnie, bo nie chcialabym potem miec tylko brzydkiej konstrukcji w ogrodzie.
Makao napisał(a)
Moja pergola przy ścianie poszła około 50 cm w ziemię. I jeszcze jest przykręcona do ściany żeby ciężar róży (o ile będzie bujnie rosła) jej nie wywrócił podczas silniejszych wiatrów.
Takie wolno stojące to zawsze betonujemy. Mamy starą drewnianą pergolę i zaczyna się pochylać więc nie długo trzeba będzie ją wymienić i też pomyślałam o stalowej ale to tylko propozycja bo to spory koszt by był a na razie mamy pilny inny duży wydatek.
Będę podpatrywać Twoją stalową pergolę to może się zainspiruję lub najdzie jakaś inna myśl. Do tej pory to coś takiego planowałam
https://pin.it/6mJdoKOxo

Lub takiego tylko nogi z obu stron
https://pin.it/1nEQWMnYV

Niezłe podkonstrukcje, bardzo ładne i solidne.
Moja na pewno bedzie wbetonowana w ziemie, stąd pręty 2,5 m. My planujemy oszklic podcien i zrobic tam dechy. Kasa na to idzie, w przyszłym roku jak sie pouklada zrobimy te czesc dziką po prawej przy bajorku. Ale bez zadnych fiku miku. Moze ze 3 kamienne ławki, palenisko. Pare roslin dołem, bo drzewa juz sa, troche wyrównamy. Chce jak najmniej tam ingerowac i zostawic na półdziko. Stad pomysł puszczenia bluszczu. Jeszcze "nie widze" tego musi byc jakis impuls.
TAR 09:03, 21 mar 2025

Na razie musze sie skupic na czym innym, moja mama przekazuje swoja dzialke rod siostrze a ona ani ogrodowa ani uprawna co do warzyw. Nie chce zadnych kwiatow tylko trawe, zostawia tylko róże, drzewa owocowe, maliny i szklarnie. Wszystko pozostałe musze wykopac i zabrac. Jest tam sporo bylin, kłaczy konwalii, bruner, zawilcow, skalniakowatych, cebulek, clematisy, hortensje, orliki, ostrozki, piwonie i wiele innych. Nie chce by poszło na zmarnowanie, wiec pewnie dwa kolejne weekendy bede stamtad wszystko wykopywac. Wiec w tym roku za duzo bylin ne bede musiała kupowac.
DariaB 10:30, 21 mar 2025

TAR napisał(a)
Na razie musze sie skupic na czym innym, moja mama przekazuje swoja dzialke rod siostrze a ona ani ogrodowa ani uprawna co do warzyw. Nie chce zadnych kwiatow tylko trawe, zostawia tylko róże, drzewa owocowe, maliny i szklarnie. Wszystko pozostałe musze wykopac i zabrac. Jest tam sporo bylin, kłaczy konwalii, bruner, zawilcow, skalniakowatych, cebulek, clematisy, hortensje, orliki, ostrozki, piwonie i wiele innych. Nie chce by poszło na zmarnowanie, wiec pewnie dwa kolejne weekendy bede stamtad wszystko wykopywac. Wiec w tym roku za duzo bylin ne bede musiała kupowac.

Szkoda, że siostra się chce wszystkiego pozbyć, ale w sumie lepiej wykopać i przesadzić niż zostawić na zmarnowanie, może jednak złapie ogrodowego bakcyla.
TAR 10:43, 21 mar 2025

DariaB napisał(a)

Szkoda, że siostra się chce wszystkiego pozbyć, ale w sumie lepiej wykopać i przesadzić niż zostawić na zmarnowanie, może jednak złapie ogrodowego bakcyla.

Nie złapala przez tyle lat to raczej nie zlapie, bierze te dzialke pod warunkiem ze wszystko zabiore. Ale mam spokojnie czas na wysadzenie, u mnie sie nie zmarnuje, duzo fajnych roslin.
Alija 21:59, 21 mar 2025

He, he, w sumie to nawet fajnie, że siostra nie jest ogrodowa, będziesz miała niezłą dostawę roślinek, to Ci się bonusik trafił.
Judith 22:13, 21 mar 2025

TARcia, postawę siostry ciężko zrozumieć prostej ogrodniczce, ale to nieważne! Najważniejsze, że masz źródło darmowych roślin, to rewelka
TAR 20:06, 22 mar 2025

Alija napisał(a)
He, he, w sumie to nawet fajnie, że siostra nie jest ogrodowa, będziesz miała niezłą dostawę roślinek, to Ci się bonusik trafił.

I to jaki, bylin w tym sezonie oprocz kilku zamowionych nie kupuje.