TAR
12:56, 01 kwi 2025

Taa, ja tez w szadzawce. Dlatego zwracalam uwage co na karteluszkach maja wypisane te nowe. Caly czas tez mam posadzonych 8 cebul cilicum i 3 neapolitanum, czekam az wzejda. Trzymalam je w cieplym a to blad, powinny byc wysadzone i trzymane w chlodnym. Wtedy wschody maja wczesniejsze. Teraz sa w podcieniu na zewnatrz. Moze dzis tez posadze te kupione.
W weekend ostro sadzilam. Posadzilam wszystkie zakupione derenie, klony palmowe, te wysadzone tydzien temu swierki, 5 azali wielkokwiatowych i dokonałam pewnych tetrisow. Ale pusta rabata zyskala nasadzenia. Dojda tam jeszcze zamowione azalie japonskie. Chce tez dokupic tawulek i jodelki basamiczne. No i mam na stanie hosty, paprocie i żurawki. Trzeba ruszyc 4 litery po kore. W nastepne dni zabieram sie za tetrisy na przytarasowej, chce juz tam posadzic wszystko i do konca sezonu "bujac sie" z nasadzeniami na suchej.
W palnik w sobote dalo mi wysadzenie palmowego. Kupowany jako sadzonka popierdołka ok. 70 cm, urosl tak, ze ledwo dalam rade wysadzic. Ogromniasty parasol. Pień tez ma juz calkiem solidny. Posadzilam kilka metrow dalej, podobne stanowiska, nieco wiecej sloneczka ale rownie wilgotne miejsce. Ładnie sie wybarwi, bo on na slonce przeznaczony.
Czuje, ze kondycja powolutku wzrasta