Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Basieksp 18:53, 02 kwi 2025

Coś mi się zdublowało
Gruszka_na_w... 20:58, 02 kwi 2025

TAR napisał(a)
Słuchajcie tez kupilam sobie akumulatorowy sekator, napalilam sie jak szczerbaty na suchary i kicha. Sekator piekny, fajnie dziala, aku trzyma dlugo. Ale nie umiem tym pracowac, jest za wolny jak na moje potrzeby. Jestem z lekka rozczarowana zabawka.
Moze nada sie do przycinania dereni, klonow i hortek. Do wycinania bylin jest bezużytezny.Na pewno jest pomocny przy grubszych galazkach na krzewach i drewkach.
Na szczescie nie kosztowal wiele, wiec zarobi na siebie W sumie to nie wiem czego sie spodziewalam

To raczej nie jest sekator do bylin. No chyba, że takich o bardzo grubej i twardej łodydze (przegorzany, sadźce itp). U mnie się sprawdziło to, co napisała Mrokasia, że on znakomicie zastępuje sekator dwuręczny w przypadku, kiedy jednoręczny już nie daje rady ze względu na rozpiętość i twardość materii. Kiedy nie miałam tego akumulatorowego i cięłam coś z drabiny w przypadku grubszej gałęzi musiałam schodzić, brać sekator dwuręczny, którym dosyć trudno się manewrowało wewnątrz korony, a potem schodzić, żeby go odłożyć. To było bardzo męczące i spowalniało pracę. Pożyczyłam ten sekator sąsiadowi do przycinania katalp. Był przeszczęśliwy, bo cięcie 3 drzew zajęło mu 15 minut, a rok temu potrzebował na to aż trzech godzin.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 21:13, 02 kwi 2025

No ja mam duzo sadzcow, marcinkow a te lubia miec twarde i grube galazki, podobnie gaury potwory. Moze sie przekonam po kolejnej wiosnie.
Miskantowo 11:58, 03 kwi 2025

Basieksp napisał(a)
To z tym sekatorem u Ciebie tak jak u mnie z dmuchawą do liści. Kupiliśmy do czyszczenia tui. Namachałam się tym, efekt średni i tak trzeba wszystko wygarniąć z dołu ręcznie. Jedno dobre, że kupowaliśmy bardzo tani, elektryczny, na próbę. Coś tam wydmuchuje ale szału nie ma, żalu z zakupu też.

Widziałam gdzieś w internetach czyszczenie tujek…myjką ciśnieniową.
UrsaMaior 13:08, 03 kwi 2025

TAR napisał(a)
No ja mam duzo sadzcow, marcinkow a te lubia miec twarde i grube galazki, podobnie gaury potwory. Moze sie przekonam po kolejnej wiosnie.

No co Ty? Ja mój uwielbiam! Działa szybko, opitoliłam nim pół ogrodu po zakupie. Drzewka, byliny, jak leciało. Wyleczył mój strach przed cięciem bardzo skutecznie
TAR 13:09, 03 kwi 2025

Tyle, ze ja mialam juz wszystko opitolone jak przyszedl, wyprobowalam na epimedium bo tylko to mi zostalo
April 13:38, 03 kwi 2025

Marcinki wyłamuję ręcznie, leci piorunem. Fajnie się łamią.
TAR 19:38, 03 kwi 2025

Czy obornik kozi nadaje sie do ogrodu? Mam okazje miec tego na tony za darmo. Tylko czy to sie nadaje?
Kordina 19:48, 03 kwi 2025

Moim zdaniem każdy obornik się nadaje, ale kozi - super! W dodatku za darmo, to tym bardziej się nadaje
TAR 20:14, 03 kwi 2025

4 dzialki dalej sasiedzi hoduja kozy i chca oddac obornik. Taczka moge sobie powozic ile mi trzeba