Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

sylwia_slomc... 22:12, 10 maj 2025

TAR napisał(a)

Co to??? Klony cudne, tiarellka gwiazdorzy
GingerO 22:17, 10 maj 2025

TAR napisał(a)

Nie doradze, ja nie sadze roslin w donicach, nie mam do tego cierpliwosci. Chyba ze bylaby to murowana donica bez dna, to wtedy podobnie jak do gruntu. A do donicy nie wiem. Gleba szybko przesycha, trzeba duzo podlewac i chyba nawozic bo takie przelewanie wody wyplucze wszystko co dobre. Naprawde nie wiem, nie pomoge. Emerald lace to bardzo delikatny klon, planujesz donice na zime pod dach? Jordan rosnie wielki.

Już doradzilas. Jordan odpada w takim razie. Tak, chce zimować na tarasie w donicy. Co roku mnóstwo roślin mi tak zimuje, łącznie z różami i mają się wyśmienicie. Czytałam taka dyskusje gdzieś o sadzeniu klonów, ktoś polecał strony, ale nie umiem tego znaleźć...
TAR 22:18, 10 maj 2025

Małgo, Asiu, Judith, Kaśku - dzieki, staram sie jak moge. Nosi mnie strasznie a choroba caly czas trzyma. Dzis nawet przyjemnie bylo ale slabosc moja okropna. Musze odpuscic jeszcze z tydzien.

Sylwia to kirengeszomy dłoniaste, w tym roku wyszły bardzo wczesnie i w koncu zaczynaja nabierac masy, z pojedynczych patyczkow sa kępeczki.
TAR 22:23, 10 maj 2025

GingerO napisał(a)

Już doradzilas. Jordan odpada w takim razie. Tak, chce zimować na tarasie w donicy. Co roku mnóstwo roślin mi tak zimuje, łącznie z różami i mają się wyśmienicie. Czytałam taka dyskusje gdzieś o sadzeniu klonów, ktoś polecał strony, ale nie umiem tego znaleźć...

To probuj, ja nie mam doswiadczen z donicami. Widzialam w Arboretum klona Shirasavum w donicy ale cietego na bonsai. Mega piekny. Pytalam co z nim robia na zime to odpowiedzieli, ze chowaja do szklarni. Rzeczywiscie w zime jak bylam donicy nie widzialam na zewnatrz.
U mnie taki klonik zapewne byłby jednorocznym chociaz jak tak spojrzec na ceny małych bylin jednorocznych i niewielkich klonikow to cena podobna
Magara 22:42, 10 maj 2025

GingerO napisał(a)

Nie jestem pewna, ale tak mi w zakamarkach pamięci śmiga myśl, że Ewa-Anda ma klona shirasawy w donicy/skrzyni.
O sadzeniu klonów pisała Kasia - pestka56 U kogo, też nie mam pojęcia, trzeba przeszukać Jej posty.

TARcia - zdjęcia i ogród sztosik
LIDKA 22:44, 10 maj 2025

W lidlu i aldim sa teraz klonoki po 44. Nie skusiłam sie.

Tarcia robisz obłędne fotki roślin.
Ale najbardziej lubię szerokie kadry. Widac jak masz pięknie wszystko poukładane i skomponowane.
Jesteś naszą Królową Klonów. ❤️❤️❤️

Wafel 22:47, 10 maj 2025

O klonach jest u Patrycji w "Nowoczesnym, długim..."
GingerO 22:54, 10 maj 2025

Wafel napisał(a)
O klonach jest u Patrycji w "Nowoczesnym, długim..."

Dzięki wielkie!
TAR 23:17, 10 maj 2025

Magara napisał(a)

TARcia - zdjęcia i ogród sztosik

Dzieki, u Ciebie też nie najgorzej pomimo mrozowego pogromu.

LIDKA napisał(a)
W lidlu i aldim sa teraz klonoki po 44. Nie skusiłam sie.

Tarcia robisz obłędne fotki roślin.
Ale najbardziej lubię szerokie kadry. Widac jak masz pięknie wszystko poukładane i skomponowane.
Jesteś naszą Królową Klonów. ❤️❤️❤️

Lidziu, dziekuje ale to na wyrost. Mam duzo klonow to prawda, kupilabym wiecej ale juz mi sie miejsca skonczyły. Wiekszosc jednak to małe i mlode popierdólki, czesc przywleczona jeszcze z poprzedniego ogrodu, przetrwały zadołowane czas budowy, dziwie sie ze żyja a sarny ich nie obżarły. I trudno zrobic zdjecie w ogrodzie bez klona, sa na prawie kazdej rabacie, poza bagienna i sucha.
A wiesz, w Lidlu rok temu kupilam 2 kloniki i o dziwo zyja i to zaskakujaco dobrze. Takie mlode dobrze sie przystosowuja.
Wafel 23:25, 10 maj 2025

GingerO napisał(a)

Dzięki wielkie!

Teraz już zwątpiłam czy u niej, ale była mowa o głębokości sadzenia, pamiętam bo sama poprawiałam po tym poście swojego klona tak mniej więcej w połowie kwietnia.