Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Polon 11:26, 04 lip 2025

Tar, widać, że róże Cię już pochłonęły
Ciekawa jestem wyglądu Twojego ogrodu z różanymi akcentami
TAR 11:59, 04 lip 2025

Chyba jednak nie ale sa dobrym uzupelnieniem nasadzen. Zobaczymy jak przezyja zime i moja "opieke"
Eupraksja 12:46, 04 lip 2025

TAR napisał(a)
Ewo na cytowanym drugim zdjeciu jest gillenia. Co do efektu, to mile co piszesz. Ten ogrod wchodzi w 3 sezon ogrodowy. Wiec jednak az tak dlugo czekac nie trzeba. Byliny rosna bardzo szybko. Efekt widac juz w kolejnym roku po posadzeniu.

Ach, gillenia! Już ją gdzieś tu na O. widziałam, i ona nawet cieniolubna jest zdaje się? Dopisuję do listy

Moje bylinki w swoim drugim roku jeszcze nieszczególnie przyrosły, chociaż mnie cieszą i tak. W każdym razie te, które przeżyły, bo np. ostróżki i orliki przepadły po zimie :/
TAR 18:06, 04 lip 2025

Powalczylismy z lubym z gasienicami. Oderwalismy kore w luznych miejscach gdzie byl szrot plus w tych gdzie bylo widac wyplywy sokow. Udalo nam sie wylapac ze 20 gasienic, byly 3 otwory tunelowe i z nich wyplukalam jeszcze 5 szt i larwy. Potem zlalam srodkiem ukladowo systemicznym ze starych zapasow. Plus pod cisnieniem w otwory. Jutro wysmaruje mascia koroderma. Zakupilam tez pulapki feromonowe.
Kore zerwalismy do wys. 50 cm az do miejsca gdzie nie bylo juz sladow zerowania i zdrowe drewno.
Bede obserwowac te brzoze a za tydzien ponowny oprysk i podlewanie srodkiem na gasienice. Oby sie udalo. Inne drzewa czyste bez objawow chrobowych.
Agatorek 20:07, 04 lip 2025

Cofnęłam się do fotek. I no cóż… nie spodziewałam się, że będzie inaczej

Pięknie, pięknie, pięknie ❤️❤️❤️
Agatorek 20:08, 04 lip 2025

Tarciu, czy to na fotce, to ostrogowiec?

TAR 20:23, 04 lip 2025

Aguś to zurawka krwista. Juz chyba nawet zlokalizowalam ktora. Leuchtkafer. Super jest
Gruszka_na_w... 20:54, 04 lip 2025

Dobrze, że szybko zadziałaliście przy zaatakowanej przez trociniarkę brzozie. Jest nadzieja, że zabieg będzie skuteczny.
Z różami masz rację. To świetny wypełniacz rabat. Typowej różanki u siebie nie mam, a róż w ogrodzie rośnie sporo. Wprowadzają sporo koloru. Żurawkę krwistą też mam i lubię, choć czasem tę krwistą czerwień ciężko połączyć z innymi bylinami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 21:01, 04 lip 2025

Też mam tę żurawkę, fajny ma odcień kwiatów, taki jaskrawokoralowy
TAR 21:29, 04 lip 2025

Haniu obys miala racje. Bede jeszcze wyplukiwac przez kilka dni te wyrazone 2 tunele. Planuje tez powkladac w otwory waciki nasaczone tym srodkiem na gasienice i klejem do drzew.

Te krwiste zurawki mam jako dodatki przy klonie Shirasavum aurea, wsrod lisci rodgersji i wiazowek. Dwiema sztukami podsadzilam tez roze Novalis.