Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 21:33, 04 lip 2025

Asiu, tak. Ta ma koralowe duze kwiaty. Mam tez czerwone kwiaty, chyba Ruby Bells
Judith 21:37, 04 lip 2025

TARciu, nieźle podziałaliście z robalami, acz przyznam, że od samego czytania o tym zrobiło mi się niewyraźnie
Brak efektów takiej pracy byłby doprawdy niegodziwością! Ergo: będzie git z drzewami .
TAR 22:28, 04 lip 2025

Judith, czego sie nie robi dla ukochanych brzoz dobrze ze dzialalismy we dwoje. Nie myslalam, ze gasienice trociniarki sa takie szybkie. Jak odrywalismy kolejne zainfekowane kawalki kory one momentalnie uciekaly pod kore, ktora zostawala na drzewie. Szpikulec i nozyk pomagal w przygwazdżaniu. Nie dosc ze szybkie to mocno gryza. Uwazac trzeba.
Odsunelam tez kore spod nasady drzewa. Buszuja tez w korzeniach. Musze sie ich pozbyc koniecznie.
Na szczescie galezie nie sa suche ani slabe wiec jest szansa.
Agatorek 22:28, 04 lip 2025

TAR napisał(a)
Aguś to zurawka krwista. Juz chyba nawet zlokalizowalam ktora. Leuchtkafer. Super jest

Piękna jest
Tak mi właśnie coś do końca nie grało, że to ostrogowiec
Monia81 22:41, 04 lip 2025

To się napracowaliście z tą brzozą, trzymam kciuki, żeby to pomogło i te cholery zniknęły
TAR 22:55, 04 lip 2025

Agatorek napisał(a)

Piękna jest
Tak mi właśnie coś do końca nie grało, że to ostrogowiec

Dam ci do nowego ogrodu♥︎
TAR 22:58, 04 lip 2025

Monia81 napisał(a)
To się napracowaliście z tą brzozą, trzymam kciuki, żeby to pomogło i te cholery zniknęły

Monia obstawiam, ze to bedzie dluzsza walka. Ale teraz mam kontrole. W czas zauwazone. Te gasienice pewnie by jeszcze rok zerowaly. Nie byly w stadium wielkosciowym do przepoczwarzenia. Duzo zniszczylam. Po swojej stronie mam tez dziecioly i pelzacze ktore te brzoze wrecz obsiadaja.
Musimy sie spiknac z tiarelkami.
Kordina 12:12, 05 lip 2025

Na 100% to0 nie jest żurawka krwista, to odmiana 'Rex Peppermint' Heuchera, o różowo - koralowych kwiatkach, po obcięciu zakwita, u mnie ze 3x w roku do późnej jesieni ostatnio.
Krwista, jak sama nazwa wskazuje jest rzeczywiście krwisto czerwona
TAR 13:07, 05 lip 2025

Bozenko, nie zgodze sie to jest krwista Leuchtkafer. Znalazlam zawieszki i sprawdzilam moja liste. Mam tez w innym miejscu Rex Peppermint te kupowalam w innym roku wiec wiem gdzie sadzilam, ma inne liscie i mniejsze kwiaty, mam tez Ruby Bells i Paris. To wszystko sa zurawki krwiste.
Ja tej zurawki nie przycinam ona kwitnie non stop do poznej jesieni.
Te zurawke mozna pomylic jedynie z Paris.
Moje rosliny mam wszystkie pospisywane w arkuszu z podzialem na lata. Wiec moge sobie dopasowac rabaty, bo tez je dziele rocznikowo
Kordina 13:14, 05 lip 2025

To się nie upieram , może były jakieś pomyłki przy nazwach zakupionych roślin, przecież często tak bywa A zrób przy okazji zdjęcie w zbliżeniu kwiatów i liści swojej Rex Peppermint