Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Gosialuk 19:06, 06 lip 2025

Róze pana Rojewskiego są wyjątkowe. W Afloparku w Pabianicach jest cały pokój różany z jego różami.
Daga ma pomponellę. I z tego co pamiętam,to ją bardzo lubi. Jednak czy o kolcach coś pisała, to nie pamiętam.
UlaB 19:28, 06 lip 2025

Poszłam wymacać Pomponelle bo nie pamiętałam jak bardzo kolczasta. Kolce ma, chude i dosyć długie, ale mało.
Ewa777 20:13, 06 lip 2025

Nie mam żadnej z tych róż, to nie podpowiem. Moje róże mają kolce, ale pies mojej córki nie chodzi po rabatach, więc nie ma możliwości się pokaleczyć.
LIDKA 21:13, 06 lip 2025

Pomponella dużo mniej kłująca od artemisów. Psiaki się szybko nauczą trzymać od róż daleko.
tulucy 21:54, 06 lip 2025

Kolczasta bardzo Pomponelka moja była. Były narzekał, że przy schodach za blisko.
TAR 22:29, 06 lip 2025

Pomponella wypada z listy na kolczaastego Artemisa miejsce mam, na kolejnego takiego kolczaka nie bardzo.
Magara 22:40, 06 lip 2025

Gosialuk napisał(a)

Daga ma pomponellę. I z tego co pamiętam,to ją bardzo lubi.

Gosia, Ty to masz pamięć

Ania, faktycznie mam Pomponellę i bardzo ją lubię. To jedna z moich pierwszych róż.
Jak się zdecydujesz, to nie wierz w opisy, że ona niska. Zauważyłam, że różnie różni sprzedający podają. U mnie dorasta gdzieś do 130 cm. A jest mocno ograniczana przez piwonię, która rośnie tuż obok
Odnośnie kolców - nie postrzegam jej jako kolczastej.

Ale też mam w temacie kolców pewne przemyślenie, może Ci się przyda
Pamiętam jak chyba wczesną wiosną wysyłałam Ci na WA zdjęcia kolców Acropolis - było ich mnóstwo. Teraz aż specjalnie poszłam zobaczyć - Acropolis kolców nie ma. Pomponella teraz też na kłującą nie wygląda. Inne róże też nie. A jednak z jakiegoś powodu kupiłam sobie długie rękawice do cięcia róż
Mój wniosek taki - młode pędy róż nie są zbyt kolczaste, kolczowacieją w sezonie. Więc problem kolców staje się ważkim na wiosnę, jak trzeba ciąć
Nie wiem czy dobrze kombinuję, bardziej różane Dziewczyny niech się wypowiedzą
TAR 22:44, 06 lip 2025

Moje Acropolis maja kolce nadal i wiosna tez miały ale to co zrobila mi z reką Artemis to mnie mocno zniechecilo.
tulucy 22:52, 06 lip 2025

I tak to nie są najbardziej kolczasta róże.

Do moich faworytów w tym zakresie to należą Gertude Jekkyll, Paul Bocuse i John Cabot.
I czasami też jest tak, że duza ilość kolców nie przekłada się na pokłucie. Duży wpływ ma jednak gęstość krzewu i elastyczność pędów.

A jakby co, to taka Zephirine Droughin kolców nie posiada w ogóle. I pięknie pachnie. Ale jest z dużych, pnących.