Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Kordina 12:38, 22 sie 2025

W Polsce jest ustawowy obowiązek szczepienia psa przeciw wściekliźnie co roku, mimo że dostępne szczepionki mogą zapewniać ochronę przez 2-3 lata lub nawet dłużej. W wielu krajach EU wystarczy szczepionka 1x na 3 lata, ciekawe, co?
Makao 13:39, 22 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Moja dawna współlokatorka studiowała weterynarię. Opowiadała mi o tym i poleciła by pokazać weterynarzowi ten artykuł jak będę szczepić Puszysława. Najważniejsze wnioski:

P.S. Ja zapamiętałam wtedy by szczepić w łapę albo ogon, bo w przypadku kłopotów to uda się amputować, a jak kark czy pupa to jednak trudniejsze leczenie.

Moja kotka miała pecha bo szczepili ją między łopatkami i tam powstał mięsak. Rokowania były prawie zerowe. Została operowana w trybie natychmiastowym i na szczęście wycięto wszystko dokładnie. Przeszła chemię i już od dwóch lat jest w remisji.
Na razie wstrzymane zostały szczepienia na wściekliznę bo tylko takie robiłam regularnie co 2 lata. Na pewno jak będę szła znowu to będę informować że jest podatna.
Jest kotem wychodzącym i zdarzają się noce na zewnątrz więc musi być szczepiona- niestety
TAR 14:35, 22 sie 2025

Nie znam sie na kotach i ich szczepieniach. Nasz dziadzio Kasiutek po 10 roku kiedy tak zachorowal juz nie byl szczepiony.

Biale sa mlode 2 5 i 3 lata. My mieszkamy w lesie, tu jest duzo zwierzat dzikich lisy, borsuki, dziki, sarny, kuny,wiewiorki itp. Plus bezpanskie koty. Nie bede ryzykowac choroba zakazna lub wscieklizna.
LIDKA 22:58, 23 sie 2025

Tarcia a ja będę mieć Mojego Sony'ego w domu.
Wiem jak się barrrdzo ciężko leczy pasożyty u ludzi przenoszone przez zwierzęta i odrobaczenie będzie często i tego baaaardzo pilnowałam przy poprzednim psie. Wścieklizna też. I choroby zakaźne. A czy na coś jeszcze szczepić?

Nie chce też popaść w przesadę.
TAR 10:54, 24 sie 2025

Lidzia. Ja,szczepie tak. Panel na choroby zakazne, wscieklizna, odrobaczam i tabletkuje na kleszcze. Tabletka dziala tez na pchly, wszoly itp. Przy czym na te drugie miesieczna tabletka dziala przez 3 miesiace. A na kleszcze tylko wtedy gdy widze wysyp. W tym sezonie bylo to w marcu i czerwcu. Nie ma u nas kleszczy. Inaczej dawalabym co miesiac.
Ewa777 16:15, 24 sie 2025

Aniu, jak z sadzeniem? Już uporałaś się ze wszystkim, czy coś Ci jeszcze zostało?
TAR 16:21, 24 sie 2025

Od czwartku nic nie zrobilam, mam do posadzenia koncoweczki, magnolki, 2 kloniki, rudbekie i wciaz czekaja choiny na zywoplocik. I to tyle. A dzis mi sie nie chce nic, wczoraj mielismy gosci i odpoczywam Tak wiec luzik, moze cos jutro zrobie.
Miskantowo 16:27, 28 sie 2025

Tarciu, jak tam prace ogrodowe?

Ja sobie dawkuję jak lekarstwo.
Oczyszczę jedną różę z plamistych liści.
Skoszę trawniczek.
I tyle przez cały dzień.
Wydaje mi się, ze końcówka lata jest już taka co roku.
Bardziej odpoczywam i dociera do mnie, ze ten ogród mial byc nie tylko do pracy.
TAR 21:17, 28 sie 2025

Wiolu, prawde mowiac nijak nie ida.
Rzadko bywam w domu ostatnio. Dzis zladowalismy i moze jutro cos podzialam ogrodkowo. Dzis caly dzien nad jeziorem a potem odpalilismy bulgota, na koniec wypralam dywany przed zima w ilosci 8 szt. Jestem zaorana Moze do niedzieli zdaze wszystko posadzic. I zajme sie cebulkami.

Na pocieszenie zrobilam nam lava cake na pierzynce z goracych malin z bita smietana i lodami mietowymi. Od razu mi lepiej
mirkaka 18:57, 29 sie 2025

Sama pierzesz dywany?? Nie dałabym rady,
Rudbekie są żelaznymi roślinami za rok będziesz miała piękne bukiety, pozwól im się trochę wysiać, albo sam im pomóż, u mnie chyba z kompostem się sieją, sama ich nie rozsiewam, ale bardzo się ciszę jak znajdują sobie same miejsce Odpoczywaj