Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Agatorek 11:34, 21 sie 2025

Super wieści ❤️❤️❤️
mrokasia 11:37, 21 sie 2025

Biedny psiaczek. Ale dobrze, że wykluczone zostało to najgorsze. I najważniejsze, że się lepiej czuje .
TAR 11:38, 21 sie 2025

Dziewczyny od wczoraj calkiem spoko zaczyna byc. Biale znowu sie bawia razem, te ich zapasy sa rozbrajajace. Wicio taki steskniony az szaleje. Rozpiera go taka energia ze biega jak oszalaly. Nie wystarcza mu godzina spaceru. Moglby caly dzien latac.
Basieksp 21:46, 21 sie 2025

Fajnie, że psiulek ma się lepiej Może faktycznie po tym szczepieniu tak źle się poczuł? Najważniejsze, że już razem brykają
Makao 08:23, 22 sie 2025

Moja kotka przez reakcje poszczepienne dostała mięsaka złośliwego w miejscu szczepień. Na karku. Teraz mają szczepić tylko w pupę a stracha mam. Może i Twój białasek też źle reaguje na szczepienia i się uczulił. Psy chyba częściej się szczepi niż koty.
Dobrze że to tylko alergia no ale łatwo i tak nie będzie. Ciekawe co testy pokażą.
TAR 09:36, 22 sie 2025

Ania psy szczepi sie raz do roku, w pupe. Na choroby zakazne i na wscieklizne.
Wczoraj wet obadal bialego. Krtan bez szmerow, podobnie pluca, oskrzela i serce.
Mozliwe, ze to byl tylko epizod, jedno co jest pewne to sucha sluzowka w nosie. Na razie obserwujemy i nawilzamy nosek. Jesli do listopada objawy sie utrzymaja to podczas czyszczenia zabkow zrobimy tez testy.
Na razie zaskakujaco szybko wraca do formy co bardzo mnie cieszy.
mrokasia 09:42, 22 sie 2025

TAR napisał(a)
Ania psy szczepi sie raz do roku, w pupe. Na choroby zakazne i na wscieklizne.
Wczoraj wet obadal bialego. Krtan bez szmerow, podobnie pluca, oskrzela i serce.
Mozliwe, ze to byl tylko epizod, jedno co jest pewne to sucha sluzowka w nosie. Na razie obserwujemy i nawilzamy nosek. Jesli do listopada objawy sie utrzymaja to podczas czyszczenia zabkow zrobimy tez testy.
Na razie zaskakujaco szybko wraca do formy co bardzo mnie cieszy.

Ania, a może on się czegoś toksycznego nawąchał gdzieś na spacerze? Albo faktycznie jakaś alergia - albo na coś pylącego w danym momencie albo może na jakiś składnik jedzonka. Zmieniałaś mu może karmę?
Patrycja_KG_Lu 10:21, 22 sie 2025

Makao napisał(a)
Moja kotka przez reakcje poszczepienne dostała mięsaka złośliwego w miejscu szczepień. Na karku. Teraz mają szczepić tylko w pupę a stracha mam. Może i Twój białasek też źle reaguje na szczepienia i się uczulił. Psy chyba częściej się szczepi niż koty.
Dobrze że to tylko alergia no ale łatwo i tak nie będzie. Ciekawe co testy pokażą.

Moja dawna współlokatorka studiowała weterynarię. Opowiadała mi o tym i poleciła by pokazać weterynarzowi ten artykuł jak będę szczepić Puszysława. Najważniejsze wnioski:

Wytyczne, których wdrożenie
może minimalizować ryzyko pojawienia się mięsaka poiniekcyjnego u kota oraz ułatwić postępowanie w przypadku jego wystąpienia (7)

– Iniekcje powinny być wykonywanie w te części ciała, w przypadku których zabieg chirurgiczny będzie dawał szansę doszczętnej resekcji ewentualnego FISS (unikanie okolicy międzyłopatkowej, krzyżowo-lędźwiowej, pośladkowej; preferowane obwodowe części kończyn, ściana brzucha).
– Dobór planu szczepień dla każdego kota indywidualnie (unikanie szczepienia kotów, u których ryzyko zarażenia się daną chorobą jest minimalne lub żadne, np. koty niewychodzące na dwór nie muszą być szczepione przeciwko wściekliźnie).
– Przed podaniem szczepionki preparat powinien być podgrzany do temperatury pokojowej.
– W każdym przypadku, gdy to możliwe, powinno się wykonywać iniekcje podskórne, zamiast domięśniowych (guz w tkance podskórnej jest łatwiejszy do wykrycia niż zlokalizowany głęboko w mięśniach).
– Preferowane powinny być: szczepionki bez adiuwantu glinowego, szczepionki rekombinowane oraz szczepionki wyzwalające długotrwałą odpowiedź immunologiczną.
– Wdrożenie monitoringu poszczepiennego u każdego kota (patrz zasada 3-2-1).

P.S. Ja zapamiętałam wtedy by szczepić w łapę albo ogon, bo w przypadku kłopotów to uda się amputować, a jak kark czy pupa to jednak trudniejsze leczenie.
TAR 11:10, 22 sie 2025

mrokasia napisał(a)

Ania, a może on się czegoś toksycznego nawąchał gdzieś na spacerze? Albo faktycznie jakaś alergia - albo na coś pylącego w danym momencie albo może na jakiś składnik jedzonka. Zmieniałaś mu może karmę?

Jedzenie to samo. Aby mial mniejsze problemy ma teraz mieszane z mokrym to samo co suche. Mamy pewne podejrzenia co do uczulenia ale sluzowka to odrebny temat.
Chcemy go jeszcze poobserwowac bo widze ze to dziala najlepiej.

Nasz maly klusek lubi pochlipac sobie wode ktora wykapuje podczas bulgotowania. I to prawdopodobnie jest przyczyna jego problemu z oddechem. Podraznienie chlorowana woda. Bo od 2 dni nie ma zadnych problemow oddechowych.
Od ubieglego tygodnia jest ogromna poprawa wiec idzie ku dobremu.
mrokasia 11:15, 22 sie 2025

No tak, to może być ta woda z chlorem. Psy czasem potrafią nieźle się pochorować po napiciu się wody z kałuży, tyko wtedy to raczej jakieś patogeny a tu faktycznie ten chlor.