Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

mrokasia 07:43, 03 wrz 2025

Agatorek napisał(a)
Tiaaaaaa
Nie ma to jak wrzucić od niechcenia takie foty ❤️

Dokładnie!
Ania, masz prześlicznie!
Wafel 08:42, 03 wrz 2025

TAR napisał(a)

Asiu to czarcikęsy. Zawilce kocham. A ta zarosiona roza pieknie pachnie.

Taka ładna roślinka a taka brzydka nazwa
Miskantowo 08:52, 03 wrz 2025

Do mnie Niechciej wparował razem z Chorujem.
To jest dopiero skuteczny duet.
Cudny ten Twój ogród Tarciu.
TAR 14:42, 03 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Niechcieja przeganiaj spacerami z aparatem. ♥️
Tarcia masz ogród doskonały i ciągle nie mogę wyjść z podziwu jak Ty dużo masz rarytasków. Wszystko piękne. ♥️

Dzieki Lidziu. Zajechalam dzis do ogrodniczego po drodze. Chcialam sie rozejrzec. I wpadly mi do koszyka nieplanowane roslinki. Co zrobic
TAR 14:43, 03 wrz 2025

mrokasia napisał(a)

Dokładnie!
Ania, masz prześlicznie!

Dziki Kasiu. Ogrod sam daje rade bez mojej ingerencji. Nawet chwastow za duzo nie poroslo. Po przycinkach wiosennych praktycznie jest bezobslugowy.
TAR 14:46, 03 wrz 2025

Wafel napisał(a)

Taka ładna roślinka a taka brzydka nazwa

Fajna, ta nazwa mnie skusila no i piekny kwiatek bardzo fotogeniczng i miododajny. W ogrodzie czar-wiedzmy pasuje nazwa i tak lepsza jak świerzbnica

Kwiat zreszta troche przypomina knautie i scabiose. I jest niebieski z odcieniem fioletowym.
TAR 14:53, 03 wrz 2025

Miskantowo napisał(a)
Do mnie Niechciej wparował razem z Chorujem.
To jest dopiero skuteczny duet.
Cudny ten Twój ogród Tarciu.

Wiola dzieki. Ja choruja na kopach wyprosilam. Nie bedzie mi sie po okolicy pętal. A niechciej zawsze sie pojawia przed urlopem, jest na urlopie i wypad robi we wrzesniu. Potem pewnie znowu zawita w listopadzie lub grudniu i posiedzi do lutego dobrze ze sa bialaski. Troche pomagaja.
Tej jesieni po zakonczeniu sezonu ogrodowego planuje robic wianki i kompozycje ze swiezych i suszonych kwiatow. Glownie na 1 listopa. Ale czasem tez bez okazji. Zobaczymy jak mi z tym pojdzie. Na razie zbieram kwiaty z łąk, susze by kolorow nie stracily. Czekam na galazki glogu i rozy. Mam caly worek hortensji w roznym ubarwieniu. Bede tez jak potrzeba je kolorowac. Moze znajde gdzies jarzębine.
TAR 15:00, 03 wrz 2025

April napisał(a)

Jakie boskie przyrosty na tym klonie po lewej.
U mnie też niechciej zadomowił się, już od wielu tygodni. Mogliby obaj, z twoim Niechciejem, gdzieś się umówić i pójść daleko od nas i już nie wracać?

Muszę sporo nadrobić ale na pierwszy rzut oka widać, że ogród się nie przejął i rośnie w siłę w tempie zawrotnym.
Mój czarcikęs już niemal przekwitł. Jednak susza robi swoje, mimo podlewania. U ciebie roślinki mają super warunki, co znacznie wydłuża i poprawia ich wegetację.

Jola, dzieki. To klon trójzęby. Piekny pokroj, piekny przyrost i piekne kolory. Nie zagladalam do Ciebie i nie pisalam bo czulam, ze masz podobny nastroj jak i moj.
U mnie praktycznie caly lipiec i sierpien padalo. W sumie dobrze, bo upalow nie znosze. Ale slonca mogloby byc wiecej chocby na mozliwosc korzystania z bulgota. Nota bene bardzo jestem zadowolona, ze go kupilam. Ogolnie wczoraj ogrod zaliczyl 3 burze i 3 oberwania chmury. Woda plumka pod stopami jak chodze. A na najsuchszym terenie przy kopaniu mokro caly czas po 3 sztychach glebokosci. I to pod sosnami. Wiec mozesz sobie tylko wyobrazic jakie mielismy opady. Jak ktos mi mowi o suszy to ciezko uwierzyc, ze jakas jest. Takie rozbieznosci miedzy regionami.
TAR 15:02, 03 wrz 2025

Zakupy dzisiejsze na sobote. Dojada jeszcze rdesty i zawilce. Pod koniec pazdziernika roze. W sumie nie mam zbytnio co robic w ogrodzie. Pare roslinek na weekend. A cebule leza, kwicza i czekaja na zmilowanie. Zaluje, ze nie ogarnelam wczesniej zimowitow.

3 kosmate, 3 bagienne hibiscusy, krwisciag i aster divarticus.
April 16:52, 03 wrz 2025

Tak mi się wydawało że to trójzębny. Trochę zapamiętałam topografię cudo.
Do mnie nie było po co zaglądać. Nie było mnie. Zdjęć też prawie nie robiłam. Może jeszcze trochę wstawię wcześniejszych ale generalnie nie mam wiele. Jakoś nie ciągnie mnie do ogrodu w tym sezonie.