Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Monika83 17:58, 05 kwi 2025

Ichigo napisał(a)
Czas wrzośców. Dają teraz tak ważny o tej porze roku pożytek pszczołom.

Dają pożytek pszczołom ale i popis w kwitnieniu, są cudne
Monika83 18:05, 05 kwi 2025

Ichigo napisał(a)

Rabata "czerwona", która ciągle jest w fazie tworzenia i czerwona mirabelka, która za chwilę rozkwitnie.

A to moje wielosiły Heaven Scent, które sadziłam we wtorek. W doniczkach. Podpatrzyłam te piękne byliny na youtubowym kanale Oli Krzysiak Forela Plante. W ogóle odkryłam tam wiele innych roślin, które wprowadzam teraz do swojego ogrodu, m.in. zawilce wielkokwiatowe, pięknotkę Bodiniera i różę de Tolbiac.

Magda podziwiam ciebie że masz chęć w sadzeniu roślin, poszerzania rabat,bo ja dałam sobie spokój z jakim kolwiek sadzeniem,przesadzaniem i zrobieniem nowej rabaty.U mnie jest cholernie sucho że muszę wszystko podlewać z końcem marca jak nigdy..
Edenka 08:10, 06 kwi 2025

Piękne kępki krokusów, warto było sadzić w koszyczkach.
Fajnie ,że masz nowe róże . Ja zamierzam dokupić jedną krzaczastą, chciałabym ją posadzić w miejsce słanego oczaru, który stoi w miejscu jak zaczarowany. Kupiłam go , bo mi się zamarzyły te farfocle kolorowe
Róża de Tolbiac idę ją wygooglować
LIDKA 09:40, 06 kwi 2025

Ciężko masz z tymi donicami. Kopania więcej.

U mnie nornice są. Też mi mało tulipanów. Sadzołam jesienią i mi brakło koszyków. I mi wychodzą pi 2 -3 cebule zamiast 8-10. Jesienią się bardziej przyłoże.

Narcyzy mam bez koszyków i nawet sie namnożyły.

Madzia duża ta Twoja działka i fajnie działasz.
Ichigo 16:33, 06 kwi 2025

Monika83 napisał(a)
Magda podziwiam ciebie że masz chęć w sadzeniu roślin, poszerzania rabat,bo ja dałam sobie spokój z jakim kolwiek sadzeniem,przesadzaniem i zrobieniem nowej rabaty.U mnie jest cholernie sucho że muszę wszystko podlewać z końcem marca jak nigdy..

Monika, mnie się jeszcze chce, bo mam zapał po zimie. Tak mam co roku. Zapał się skończy tak w okolicy czerwca, kiedy się zaczną upały. Dlatego chciałabym zrobić teraz jak najwięcej, póki jeszcze w miarę chłodno i ziemia wilgotna. Czas goni, bo wiem, że jak ziemia wyschnie, stanie się twarda jak skała i będę musiała czekać z poszerzaniem rabaty i wkopywaniem obrzeży do jesieni. A tego bym nie chciała. Jak się zrobi gorąco mąż też mi nie pomoże, bo on przy upałach jest jak śnięta ryba, ja zresztą też.

U Ciebie już sucho? Może to załamanie pogody pomoże. U mnie wczoraj w nocy sypało śniegiem, a teraz wszystko się topi.
Ichigo 16:58, 06 kwi 2025

Edenka napisał(a)
Piękne kępki krokusów, warto było sadzić w koszyczkach.
Fajnie ,że masz nowe róże . Ja zamierzam dokupić jedną krzaczastą, chciałabym ją posadzić w miejsce słanego oczaru, który stoi w miejscu jak zaczarowany. Kupiłam go , bo mi się zamarzyły te farfocle kolorowe
Róża de Tolbiac idę ją wygooglować

Mnie oczar niedawno też oczarował . Zwłaszcza podoba mi się taki z czerwonymi frędzelkami, jaki widziałam u Mrokasi.

A jaką odmianę chcesz kupić? Ja muszę koniecznie kupić jeszcze jedną Giardinę. I może coś jeszcze, ale nie wiem, co .
Ciekawa jestem, czy sprawdzi mi się sadzenie róż w donicach, ale nie chcę ryzykować, że zjedzą je karczowniki. I tak martwię się o wszystkie pozostałe, a trochę ich jest...
Ichigo 17:12, 06 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Ciężko masz z tymi donicami. Kopania więcej.

U mnie nornice są. Też mi mało tulipanów. Sadzołam jesienią i mi brakło koszyków. I mi wychodzą pi 2 -3 cebule zamiast 8-10. Jesienią się bardziej przyłoże.

Narcyzy mam bez koszyków i nawet sie namnożyły.

Madzia duża ta Twoja działka i fajnie działasz.

A wiesz, że u mnie narcyzy też się ostały i to bez koszyczków. Przynajmniej na razie. Jesienią dosadzę ich więcej.
Ja mam mało tulipanów, tylko Queen of Night. Wszystkie rosną w doniczkach.
Wkurzające jest to sadzenie w doniczkach/koszyczkach, bo roboty więcej, a co parę lat (jeśli nie co roku) i tak by pasowało je wykopać i przejrzeć cebule, bo pewnie będzie dużo przybyszowych. Dwa razy więcej pracy z tym wszystkim.

Niestety, mamy gryzonie i musimy sobie jakoś z tym radzić. Ja sobie cebulowych na pewno nie odpuszczę, bo one dają wiosną mnóstwo radości.
Teraz szykuję się do sadzenia lilii, których nakupiłam oczywiście za dużo. Też w koszyczkach, ech.
Ichigo 17:29, 06 kwi 2025

Poszerzania rabaty/wkopywania obrzeży ciąg dalszy:

Idzie nam to baaardzo wolno, bo nie możemy poświęcić temu z mężem tyle czasu, ile byśmy chcieli. No, główną robotę wykonuje tutaj mój mąż. W tym tygodniu mogliśmy być dłużej na wsi tylko w czwartek i 2,5 godziny w piątek. Zresztą w piątek skończyła się nam ziemia w workach i robota stanęła w miejscu. Zdążyłam jeszcze podzielić i rozsadzić turzyce.

Patrząc po prognozach pogody, przyszły tydzień już możemy uznać za stracony.
LIDKA 19:55, 06 kwi 2025

Bardzo fajnie wygląda to obrzeże.

Mnie sie marzą takie koła z grubej blachy z 1.5 m średnicy . Fajny efekt by był na kortowej ale M nie chce. Wypiętrzyłyby te płaską rabatę.
Ichigo 20:24, 06 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Bardzo fajnie wygląda to obrzeże.

Mnie sie marzą takie koła z grubej blachy z 1.5 m średnicy . Fajny efekt by był na kortowej ale M nie chce. Wypiętrzyłyby te płaską rabatę.

Dzięki, Lidka . Już nie mogę się doczekać efektu, aż wszystko będzie skończone.

Takie koła to fajna rzecz. Zostało mi trochę blachy i jeśli wystarczy, chciałabym zrobić takie właśnie koliste obrzeża wokół drzewek, które mam rozsiane po ogrodzie - miłorzębu, grujecznika i złotokapu. Ale one miałyby na pewno mniejszą średnicę.