Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 19:08, 16 kwi 2025

Byłam dzisiaj w Leclerc i muszę przyznać, że mają tam ładne begonie. Choć nie przepadam za tymi kwiatami, te mi się podobają:

Begonii nie kupiłam, ale kupiłam pelargonie, szafirki i narcyzy. Jak to się dzieje, że z każdych zakupów spożywczych wracam do domu z jakąś roślinką?

Miskantowo 20:08, 16 kwi 2025

Ja tez nie przepadam za begoniami.
Mam tylko dwie, trafily już do donic (bulwy trzymalam w garazu)

Intensywny ten żółty kolor. Taki wiosenny, krokusowy.
Ichigo 20:27, 16 kwi 2025

Nieoczywisty mają ten kolor. Zdjęcie niezupełnie go oddaje. W sklepie wydawały mi się bardziej pomarańczowe, no i ten czerwony rumieniec .
Jestem za to zadowolona z pelargonii. Lubię "czarne" kwiaty. Kupiłam też dla mamy.
Ichigo 11:14, 18 kwi 2025

Zdjęcia z wczoraj:

Ichigo 11:56, 18 kwi 2025

Sadziłam bergenie. Znowu dzieliłam i przesadzałam turzyce na rabatę główną. Miałam posadzić róże, które przyszły z gołym korzeniem, ale na miejscu okazało się, że zapomniałam wziąć donice, w których miałam je sadzić. Więc je zadołowałam. Posadzę dopiero w czwartek, może nic ich nie zje.
Wywaliłam jedną różę z "czerwonej". Tę liliową, która ciągle chorowała. Trochę mi jej szkoda, bo miałam ją jeszcze w moim miejskim ogródku. Pięknie pachniała, ale i tak miała całkiem zjedzony korzeń, jak chyba wszystkie róże w ogrodzie. Dziwne, że jeszcze żyją. Nawet te z obgryzionymi korzeniami wypuszczają młode listki.
Co jeszcze... Trochę pracowałam przy obrzeżu. Często chowałam się w cieniu, bo było strasznie gorąco. Na słońcu nie szło dłużej wytrzymać, pewnie było ponad 30 stopni, skoro w cieniu 27... Słońce było jakieś radioaktywne, źle się czułam, mąż też.
Rzuciłam obornik w granulkach pod piwonie i w ogóle sypnęłam go trochę po rabatach. Od razu zaśmierdziało kupą.
Wsadziłam w ziemię dwa odstraszacze Bros sonic, oby coś zdziałały.
Aha, huśtawka jest w końcu gotowa. Rok czekała na nowe szczebelki. Sprawa widać musiała dojrzeć.

Nie zrobiłam wszystkiego, co miałam w planie. Trudno, następnym razem.
MagdaLenka 18:44, 18 kwi 2025

Wow! Skąd wytrzasnęliście taką retro huśtawkę? Wygląda jak relikt PRLu. Też bym taką chciała...
Ichigo 19:29, 18 kwi 2025

Bo to pewnie jest relikt PRLu. Nie wiem, gdzie mój ojciec ją wyszperał, ale jest ona w ogrodzie od co najmniej 25 lat.
LIDKA 21:52, 18 kwi 2025

Madzia
Tabsy używałaś?
Ichigo 22:56, 18 kwi 2025

Jeszcze nie... Do stryja przybłąkała się kotka, która ciągle przesiaduje w ogrodzie. Na dodatek jest w ciąży. Nie chcę, żeby jej się coś stało. Ale temat nie jest zamknięty. Zastanawiam się i odkładam to w czasie.
Ichigo 23:11, 18 kwi 2025

Dzisiejszy grad:

Nad Przemyślem przeszła potężna burza, zalało część lokali w mieście, m.in magazyn w pracy męża. Niezły wstęp do świąt, nie ma co.