Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 21:48, 14 kwi 2025

Ichigo 22:01, 14 kwi 2025

Cebulove.

Nie mogę się napatrzeć na magnolię. Najchętniej robiłabym jej zdjęcia z każdej strony. Na dodatek pięknie pachnie .

GingerO 22:10, 14 kwi 2025

A co to za magnolia Magdo?
Ichigo 23:20, 14 kwi 2025

Niestety, jest to magnolia NN. Miała być Sunrise, ale po jej pierwszym kwitnieniu w zeszłym roku okazało się, że to zupełnie inna odmiana.
Ichigo 19:12, 15 kwi 2025

W pobliżu miejsca, gdzie mieszkam, jest nieduży sklep ogrodniczy, który sprzedaje m.in. rośliny. Może nie ma jakiegoś powalającego asortymentu, ale czasem można tam trafić na coś ciekawego. Ostatnio byłam tam w poszukiwaniu doniczek produkcyjnych i wypatrzyłam, że mają całkiem spore drzewka judaszowców. Niestety nie zapamiętałam, jakiej odmiany. Siedziało mi to w głowie i gryzło mnie przez kilka dni. Zwłaszcza odkąd zobaczyłam w Internecie judaszowca Eternal Flame i zakochałam się. W judaszowcu. Eternal Flame.

No więc poszłam tam dzisiaj mimo deszczu, bo myśl o tym judaszowcu nie dawała mi spokoju. Oczywiście na miejscu okazało się, że to odmiana Ruby Falls. Szkoda. Ale drzewko całkiem ładne, słusznych rozmiarów, tak ze dwa metry wysokości. Zostaje mi zatem kupno przez Internet, a tam zawsze nie wiadomo, co wyślą. Trochę zakup w ciemno. Wydam 600-700 zł, a przyślą mi suchego badyla. Na razie się wstrzymam. I tak nie wiem, gdzie bym posadziła tego judaszowca.

Przy okazji zobaczyłam inną roślinkę, którą chcę mieć. Orszelinę Pink Spire. Wrócę tam, jak nie będzie padać .

Mają tam dużo borówek, w tym polecane przez Bee Bluecrop i Toro.

Magdic 19:28, 15 kwi 2025

Dzień dobry, jaka piękna magnolia!
Fajnie, że pokazałaś, z jakiej sadzonki wyrosła w te kilka lat.

Mogę zapytać, jaką masz ziemię i jak wspierałaś magnolię w rozwoju? Czy one są łatwe w uprawie?

Miskantowo 19:53, 15 kwi 2025

Wpadam z rewizytą
Piekna ta Twoja magnolia. One lubią gliniastą ziemię.
U mnie wszędzie klajstrowate podłoże. Przeszłam się dziś po okolicy i moi sąsiedzi mają ogromne magnolie, takie kilumetrowe, cale w kwiatach.
Magdic 20:01, 15 kwi 2025

Miskantowo napisał(a)
Wpadam z rewizytą
U mnie wszędzie klajstrowate podłoże. Przeszłam się dziś po okolicy i moi sąsiedzi mają ogromne magnolie, takie kilumetrowe, cale w kwiatach.

Ech... U mnie leśna ziemia, przepuszczalna i piasek. Ale u sąsiadów wielkie magnolie drzewa kwitnące - chodzę i zazdroszczę. Ja graniczę działką z lasem, a kilkaset metrów dalej gliniasto.
Ichigo 21:52, 15 kwi 2025

Magdic napisał(a)
Dzień dobry, jaka piękna magnolia!
Fajnie, że pokazałaś, z jakiej sadzonki wyrosła w te kilka lat.

Mogę zapytać, jaką masz ziemię i jak wspierałaś magnolię w rozwoju? Czy one są łatwe w uprawie?

Moim zdaniem są łatwe w uprawie. Ja moją magnolię posadziłam i zapomniałam o niej. Po dwóch, trzech latach zaczęłam ją nawozić nawozem dedykowanym dla magnolii. Ale nie robię tego jakoś systematycznie, tylko jak mi się akurat przypomni. Można też raz na jakiś czas podlać nawozem do zakwaszania gleby.

Moja magnolia rośnie na glinie i wygląda na to, że czuje się u mnie dobrze. Ciekawe, bo magnolie ponoć lubią ziemię przepuszczalną. Druga magnolia, którą posiadam, rośnie w innym miejscu, gdzie ziemia jest bardziej piaszczysta i ta wciąż jest dość mała. Ale w tym roku zakwitnie, po raz pierwszy.

Ja bym na Twoim miejscu spróbowała z magnolią, nawet jeśli masz piaszczystą glebą. Zawsze można wykopać duży dołek i wypełnić go ziemią do magnolii lub roślin kwaśnolubnych. Albo wymieszać ten piasek z gliną. Albo z kwaśnym torfem i ziemią uniwersalną. Ja ciągle robię takie mieszanki, tylko w drugą stronę, bo na samej glinie niewiele urośnie.
Ichigo 22:01, 15 kwi 2025

Miskantowo napisał(a)
Wpadam z rewizytą

Właśnie czytam tak sobie o magnoliach i wszędzie jest napisane, że one nie lubią ani gliny, ani piasku. Lubią mieć glebę żyzną ale przepuszczalną. Ciekawe. U mnie też wszędzie jest glina i magnolie doskonale sobie na niej radzą. Lubią też mieć wilgotno, więc może tu tkwi sekret ich uprawy?