Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 21:54, 20 cze 2025

No i posadziłam kasztanowca dzisiaj. Akurat jak dotarłam do ogrodu, przyjechał kurier. Drzewko niczego sobie, całkiem ładne. Dość małe.

Miejsce ma między wrzosowiskiem a brzozami. Dopiero w porównaniu z innymi roślinami widać, jakie to maleństwo. Ciekawe, czy doczekam jego kwitnienia...

Tak w ogóle muszę zająć się wrzosowiskiem. Tzn. wywalić półżywe wrzosy i zastąpić je wrzoścami. Te u mnie rosną bardzo ładnie, podczas gdy wrzosy wegetują. Najwyższy czas z nimi skończyć.
Basieksp 22:12, 20 cze 2025

Ładny ten kasztanowiec Napisałaś, że mały w porównaniu z innymi roślinami, no i ślepa byłam przez chwilę, bo szukałam go w tych roślinach, a on na trawniku
Ichigo 22:16, 20 cze 2025

Posadziłam też jałowca Sentinel. To moje drugie podejście, pierwszego zżarły karczowniki. Przygotowałam wpierw dwunastolitrową donicę...

...i to w niej posadziłam jałowca. Mam nadzieję, że to wystarczy, bo innych pomysłów na zabezpieczenie przed gryzoniami już nie mam.
Rośnie sobie teraz taki maluszek:

Wzięłam przykład z Wiolety i dużo dzisiaj odpoczywałam na leżaku. Trochę popracowałam, ale głównie jednak patrzyłam na chmury i słuchałam wiatru i śpiewu ptaków. Poza kasztanowcem i jałowcem posadziłam dwie sztuki miskanta Dronning Ingrid - w miejsce zjedzonych przez parchate parszywce. Sadziłam w osłonkach z metalowej siatki. Przy okazji odkryłam, że trzeci miskant też jest zjedzony. Muszę dokupić.
To ostatnia moja próba z miskantami. Jeśli metalowe osłonki nie zdadzą egzaminu, zrezygnuję z traw w tamtym miejscu.
Poza tym nazrywałam koperku dla brata i mamy. I trochę czereśni, bo w końcu dojrzały.

Ichigo 22:18, 20 cze 2025

Basieksp napisał(a)
Ładny ten kasztanowiec Napisałaś, że mały w porównaniu z innymi roślinami, no i ślepa byłam przez chwilę, bo szukałam go w tych roślinach, a on na trawniku

Tak, na trawniku. Trochę słabo go tam widać .
MagdaLenka 22:24, 20 cze 2025

Bardzo ładny egzemplarz kasztanowca Ci się trafił. Taki foremny.
Miskanta Droning Ingrid też mam. Kupiłam jako zamiennik Lady in Red, którego trudno dostać.
Ichigo 15:03, 21 cze 2025

Lady of Shalott:

Ichigo 15:07, 21 cze 2025

Giardina:

Z drugiej strony pergoli posadziłam wiosną drugą sztukę. Jest jeszcze dość mała, więc jej nie widać.
kasiab 15:09, 21 cze 2025

Magdo ile ma Twoja Giardina?
Ichigo 15:15, 21 cze 2025

Gentle Hermione - najpiękniej i najmocniej (obok Rosa Rugosa) pachnąca z moich róż:

Ichigo 15:28, 21 cze 2025

Kwitną też Pashminy i lawendy:

Czeka mnie przesadzanie lawend. Jak się okazało, na różance z Pashminami rosną jej dwie różne odmiany, jedna jest wyższa i kwitnie nieco później. Ale nic to. Zamienię z lawendami, które mam na rabacie kortenowej i będzie git.