Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Margo2 12:48, 30 kwi 2026

Ale miałaś piękną łąkę.
I narcyzy. U mnie są tylko miniaturowe.
Tylko one daja radę
Ichigo 10:56, 01 maj 2026

Kordina napisał(a)

Nie znam, wolałabym nie mieć z nią przyjemności poznania
Wystarczą mi moje znajomości z karczownikiem. Kupiłam świece dymne i nie zawaham się ich użyć, zobaczę czy coś zadziała. Wpadłam sama na taki pomysł, zobaczę czy to w ogóle zda jakikolwiek egzamin.

Świec dymnych używał chyba mój ojciec w walce z nornicami. A może to już wtedy były karczowniki? Nie wiem, czy działały. Ja używałam m.in. odstraszaczy dźwiękowych Bros Sonic (nie działały), żywołapki (nie działała) i dwukrotnie tabletek z trującym gazem (zero efektu, pewnie powinnam używać więcej i regularnie).
Ichigo 11:03, 01 maj 2026

Narsilia napisał(a)
Co ja tu czytam mucha narcyzowa a kysz a kysz boziu jak nie nornice to karczowniki to jeszcze jakieś inne cholerstwo
No cholerstwo okropne. Ola Krzysiak na swoim kanale Forela Plante mówi teraz o tej muszce, bo jej zniszczyła całą kolekcję narcyzów. To stamtąd się o niej dowiedziałam.
Wygląda na to, że w naturze istnieje więcej szkodników, niż sądziłam. Jeszcze nie tak dawno nie słyszałam o czymś takim jak karczownik czy turkuć podjadek. Człowiek ciągle się uczy czegoś nowego .
Ichigo 11:19, 01 maj 2026

Margo2 napisał(a)
Ale miałaś piękną łąkę.
I narcyzy. U mnie są tylko miniaturowe.
Tylko one daja radę

Łąka miała swoje pięć minut. Teraz te drobne, bladoniebieskie kwiatki zaczynają żółknąć i pasowałoby ją skosić.
Czemu tylko miniaturowe? Widziałam, że masz trochę cebulowych - hiacynty i tulipany. I chyba nawet jakiegoś pełnego narcyza widziałam. I szachownicę. I psiząb.
Twój ogród na pierwszy rzut oka wygląda tak... leśnie. Mnie ostatnio interesują takie klimaty. Przejrzę sobie dzisiaj zdjęcia z Twojego ogrodu. Szukam inspiracji.
Ichigo 11:23, 01 maj 2026

Kwitną jabłonie:

Ichigo 11:29, 01 maj 2026

Grujecznik trochę oberwał mrozem. Ale nie jest źle, w zeszłym roku było z nim gorzej.

Ichigo 11:33, 01 maj 2026

Dwa narcyzy - Sir Winston Churchill i Bridal Crown:

Więcej narcyzów . Wciąż jeszcze nie wszystkie rozkwitły.

Ichigo 11:48, 01 maj 2026

W tym tygodniu podeszłam do ogrodu bardziej lajtowo, aby dać odpocząć plecom i ręce. Posadziłam w końcu między brzozami pęcherznice Red Baron, a na rabatach trochę bylin. I to wszystko. Pogoda znowu była do niczego, silny wiatr i zimno. Źle się pracowało w takich warunkach. Poza tym coraz bardziej odczuwam zmęczenie organizmu. Ciało coraz bardziej boli i coraz mniej się chce.
Chyba cały wcześniejszy hurra optymizm już mi minął.

Długi weekend spędzę w domu, by podładować baterie. Poza tym dojazd w majówkę na wieś jest dość problematyczny, odpuszczę sobie.

Plan na przyszły tydzień:
- posadzić oczar,
- posadzić resztę zamówionych bylin,
- nawieźć hortensje i rodki,
- pielenia ciąg dalszy.
MagdaLenka 12:14, 01 maj 2026

Jabłonki jak w raju! No cudo po prostu.

Moje grujeczniki podobnie, jak Twoje. Dosłownie kilka listków zamrożonych, reszta ok. W zeszłym roku przemroziło wszystkie pierwsze listki.

Odpoczynek to zawsze dobry pomysł. Ogrodnictwo to jest jednak ciężka praca fizyczna. Nie ma co nadwyrężać zdrowia, bo z każdym rokiem człowiek co raz słabszy.
Wafel 21:07, 01 maj 2026

Piękne te narcyzy ❤️

Nie wiem co się stało z moimi białymi narcyzami, też miałam Winston Churchil, nawet dokupiłam jesienią i nie wyszły, same żółte mam...

Słuszna decyzja z odpoczynkiem.
Co do obsadzenia wanny, to może fajnie by wyglądały karłowe pęcherznice Little Joker, ładnie się "przelewają" pod ciężarem kwiatów i tworzą takie jakby kaskady drobnych kwiatów. Wrzucam zdjęcie u siebie.