Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 22:07, 28 kwi 2026

mirkaka napisał(a)

Ale żonkile pachną? Myślałam że tylko narcyzy. Przepiękne masz odmiany, no wręcz cudne

Szkoda magnolii,
Kilka odmian rzeczywiście nie pachnie, ale pozostałe nadrabiają intensywnością.
Ten żółty narcyz z jaśniejszym przykoronkiem jest np. pachnący, ale prym wśród nich chyba wiodą "Sir Winston Churchill" i "Bridal Crown".

Magnolia żyje, to najważniejsze. Tylko kwiatów szkoda...
Ichigo 22:13, 28 kwi 2026

Wafel napisał(a)
Magda, ale to nie jest chyba po całym obwodzie pnia, powinna przeżyć, pączki może przemarzły?

Bukiet fantastyczny!
Teraz, gdy o tym myślę, to chyba faktycznie przemarzły. Nie pierwszy raz to się tej magnolii zdarza. No ale uszkodzenie jest i dopiero teraz potraktuję je maścią ogrodniczą. I zrobię jej obwódkę z kortenu, jak zamierzam przy innych drzewkach. Tylko trochę to potrwa, zanim się ze wszystkim uporam... Zakupiłam za dużo roślin i to ich sadzenie ma teraz priorytet.

Bukiet dziękuje .
MagdaLenka 22:24, 28 kwi 2026

Magdo, teraz maść ogrodnicza nie ma sensu, bo ta rana jest już zabliźniona. Poradzi sobie. Ale obrzeże trzeba jej zrobić koniecznie.
Wafel 22:26, 28 kwi 2026

"Sir Winston Churchil" pachnie obłędnie i bardzo długo kwitnie, nie wiem tylko co się z nimi stało po jesiennych tetrisach, na razie wyszły tylko żółte narcyzy
Kordina 22:38, 28 kwi 2026

Cudne odmiany narcyzów, też miałam kilka fajnych odmian, a w tym roku zostały tylko 2 kępki żółtych klasyków... Wróg się kryje pod ziemią
Ichigo 22:49, 28 kwi 2026

MagdaLenka napisał(a)
Magdo, teraz maść ogrodnicza nie ma sensu, bo ta rana jest już zabliźniona. Poradzi sobie. Ale obrzeże trzeba jej zrobić koniecznie.
Czyli nie smarować? OK, ale obrzeże koniecznie.
Ichigo 23:11, 28 kwi 2026

Kordina napisał(a)
Cudne odmiany narcyzów, też miałam kilka fajnych odmian, a w tym roku zostały tylko 2 kępki żółtych klasyków... Wróg się kryje pod ziemią
Bożena, może to mucha narcyzowa? Z moim "szczęściem" następna po karczownikach zawita u mnie właśnie ona.
Ichigo 23:14, 28 kwi 2026

Wafel napisał(a)
"Sir Winston Churchil" pachnie obłędnie i bardzo długo kwitnie, nie wiem tylko co się z nimi stało po jesiennych tetrisach, na razie wyszły tylko żółte narcyzy
Rzeczywiście dziwna sprawa... Szkodniki?
Jesienią posadzę więcej narcyzów, może znajdę jakieś inne ciekawe odmiany.
Kordina 23:34, 28 kwi 2026

Ichigo napisał(a)
Bożena, może to mucha narcyzowa? Z moim "szczęściem" następna po karczownikach zawita u mnie właśnie ona.

Nie znam, wolałabym nie mieć z nią przyjemności poznania
Wystarczą mi moje znajomości z karczownikiem. Kupiłam świece dymne i nie zawaham się ich użyć, zobaczę czy coś zadziała. Wpadłam sama na taki pomysł, zobaczę czy to w ogóle zda jakikolwiek egzamin.
Narsilia 07:23, 29 kwi 2026

Co ja tu czytam mucha narcyzowa a kysz a kysz boziu jak nie nornice to karczowniki to jeszcze jakieś inne cholerstwo