Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

vita 20:53, 11 gru 2025

Jak zobaczyłam pierwszy raz taką gromadkę na osiedlu w Gdyni to oniemiałam, teraz już się przyzwyczaiłam. Zatoka też wyrzuca wiele ciał młodych dzików, zwłaszcza w Rewie. Coś z tym problemem lokalne władze zamierzają zrobić?
Joku 21:35, 11 gru 2025

Chyba nie ma dobrego pomysłu oprócz zatrudnienia myśliwych. Moim zdaniem dziki idą na łatwiznę. Po co mają się trudzić szukając jakiegoś jedzenia w lesie skoro przy ludzkich siedzibach wszystko za darmo i natrudzić się nie trzeba.

Przyszła mi do głowy jakaś antykoncepcja ale jeszcze chyba nikt nie wymyślił odpowiedniego środka . Żartuję .
Rumianka 12:31, 12 gru 2025

Najważniejsze, że dziki nie narobiły szkód w rabacie...kiedyś , będąc na cmentarzu uciekałam od wielgachnej lochy z warchlakami...nie było mi do śmiechu...strach w gaciach był okrutny...
pestka56 12:53, 12 gru 2025

Gdyby na rabacie rosły topinambury, albo jakiś dąb sypał żołędziami, to rabata już by nie istniała.
Moj ogród przeżył dawno temu najazd dzikiej bandy. Miałam piękną, bardzo efektownie wygladającą kępę topinamburów i straciłam wszystko co było posadzone na rabacie wokół nich. Dziki uwielbiają bulwy topinambura.
Topinambury przeniosłam pod płot za drogą i mam teraz 2 w 1 – piękne kwiaty widoczne z ogrodu i spokój z dzikami.
TAR 14:11, 12 gru 2025

Joku napisał(a)
Chyba nie ma dobrego pomysłu oprócz zatrudnienia myśliwych. Moim zdaniem dziki idą na łatwiznę. Po co mają się trudzić szukając jakiegoś jedzenia w lesie skoro przy ludzkich siedzibach wszystko za darmo i natrudzić się nie trzeba.

Przyszła mi do głowy jakaś antykoncepcja ale jeszcze chyba nikt nie wymyślił odpowiedniego środka . Żartuję .

To nie wina dzika, ze wchodzi do miasta. A dokarmiaczy zwierzatek. Niektorzy wrecz traktuja dziki jak maskotki, robia sobie zdjecia, podchodza z jedzeniem. Niestety to zazwyczaj sie zle konczy tylko dla dzika choc biedny niczemu winien. Zabrane tereny, wyciete drzewa, szuka jedzenia. Mnie nie dziwi, ze szuka tam gdzie najlatwiej znalezc. Zamiast odstrzalow mozna wywiezc tez stado do lasu.
Wafel 15:57, 15 gru 2025

Dowiedziałam się od jednej sąsiadki, że podobno ktoś notorycznie podkarmia dziki w pobliżu naszego osiedla... Szkoda słów. Sąsiad był niedawno świadkiem, jak dorosły dzik uczył młodego jak przewrócić śmietnik. Demonstrował uderzanie cielskiem a mały powtarzał ruchy. Uczone jak korzystać z miejskiej dżungli od małego...
Joku 18:17, 15 gru 2025

No proszę, a powszechnie sądzi się że świnie to bezrozumne stworzenia .
Narsilia 20:57, 15 gru 2025

Zwierzęta też dostosowują się do zmian które się dzieją dookoła i żadne nie jest głupie nawet taka ,,świnia dzik ,, natoniast ludzie powinni być bardziej przewidywalni że dzikie zwierzęta muszą mieć dystans i ich dokarmianie nie jest dobre szczególnie przy osiedlach , no ale cóż... Niektórym można tłumaczyć bez skutku