Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

Patrycja_KG_Lu 11:02, 27 paź 2024

Nie chciałabyś złagodzić trochę tego łuku? Na pierwotnym rysunku pasuje do reszty, a w realu chyba lepiej by było go złagodzić. Zmieściłoby Ci się też tam więcej roślin = dodałoby głębi rabacie.

JoanNa 12:30, 27 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Mam dokładnie tak samo Obiecałem sobie uprościć rabaty gatunkowo, tak żebym umiał to zestawić logicznie, powtarzać kolory i grupy roślin. W moim wypadku chęć upychania różnorodnych gatunków w jednym miejscu nie wychodzi i sadzę do tego za gęsto (podsumowując - do rabat angielskich jeszcze nie dojrzałem)

Ja już sobie nie obiecuję, ba!jakoś nigdy nie mowiłam sobie że bedzie max ileś tam gatunków, bo wiem że u mnie ogród minimalistyczny jest niewykonalny A rabaty angielskie baaardzo mi sie podobają, ale właśnie brakuje mi tej smykałki żeby na papierze to rozrysować. Rozrysować i jeszcze się tego trzymać...
JoanNa 12:32, 27 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Mam dokładnie tak samo Obiecałem sobie uprościć rabaty gatunkowo, tak żebym umiał to zestawić logicznie, powtarzać kolory i grupy roślin. W moim wypadku chęć upychania różnorodnych gatunków w jednym miejscu nie wychodzi i sadzę do tego za gęsto (podsumowując - do rabat angielskich jeszcze nie dojrzałem)

Ja już sobie nie obiecuję, ba!jakoś nigdy nie mowiłam sobie że bedzie max ileś tam gatunków, bo wiem że u mnie ogród minimalistyczny jest niewykonalny A rabaty angielskie baaardzo mi sie podobają, ale właśnie brakuje mi tej smykałki żeby na papierze to rozrysować. Rozrysować i jeszcze się tego trzymać...
LIDKA 12:58, 27 paź 2024

Mam to samo co wy.
Zestawiać nie umiem.
Chciejstwa non stop. Forum sie przyczynia. Nakupiłam drobnych bylin które giną w gąszczu na platanowej.

W dodatku przestałam robić notatki i teraz przy wycinaniu bylin musiałam sie mocno zastanowic co ja tam mam.

Bedę je wykopywać i zgromadze w miejscu byłej różanki.

Mam kukliki wielosiły jarzmianki sasanki przetaczniki marune i inne takie niskie których albo nie widac albo nie kwitną.
Hmmm i pomyśleć że miałam plan na ogród nowocześnie minimalistyczny.

Także Asia i Marcin nie łamcie się bo nie jesteście sami.
JoanNa 13:54, 27 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Nie chciałabyś złagodzić trochę tego łuku? Na pierwotnym rysunku pasuje do reszty, a w realu chyba lepiej by było go złagodzić. Zmieściłoby Ci się też tam więcej roślin = dodałoby głębi rabacie.

Tu na tej zwężce jest 50cm a potem jest 1m i stopniowo się rozszerza.

Myślałam dać tu stożek cisowy, który trochę zasloniłby rynnę. W narożniku 2hortki Phantom i potem przy scianie wykuszowej 3 Limki. Może tu faktycznie odrobinę poszerzę, żeby tym hortkom dać coś w nogi. Do tego gdzieś rzucone kulki cisowe i te jasnozielone kropki to tawuły japońskie, żeby wiosną były jakieś listki zanim hortki ruszą. Pod oknami muszę cos niezbyt wysokiego, żeby światła nie zabierać. Może jakieś niskie róże? Azalie? I wypełnić bylinami.

Ewentualnie Phantomy mogą byc w narozniku przy tarasie a w tym narożniku bliżej rynny coś z wyższej trawy- molinie?proso rózgowate? Miskant?
Narsilia 14:25, 27 paź 2024

Asia ja myślę dokładnie to samo co Pati dużo dużo więcej miejsca , zmniejsz te zagłębienia łuków co to jest 50 cm nic ,szczególnie że chcesz duże rośliny hortensje ,cisy, tawuły ,miskany to jest malutkie tylko w pierwszym sezonie , tawuły mini że niskie też nabierają masy w szerokość moje 3 letnie mają lekko metr średnicy .

Ja też nie słuchałam dziewczyn i bałam się meza o walkę o trawnik i robiłam takie kiszki ale po pierwsze to nie wygląda w proporcjach do domu a po drugie polklas bakcyla i napewno na coś cię jeszcze najdzie i po trzecie po prostu będę ci się wylewać , wystawać te rośliny z rabaty .

Za jakiś czas zobaczysz że po tej stronie nie będziesz miała trawnika lub jakieś przejście w rabacie z płyt
Juzia 14:33, 27 paź 2024

A pod płotem co jest?
JoanNa 15:36, 27 paź 2024

Juzia napisał(a)
A pod płotem co jest?

Pod płotem te nieszczęsne graby od frontu są ładniejsze, dużo większe, bardziej zagęszczone i wyglądają na zdrowsze. A tu takie mizeroty, akurat widok z jadalni i salonu. Musimy ich przypilnować w kolejnym sezonie, żeby ruszyły, bo mnie strasznie dołują tym wyglądem.
Juzia 15:38, 27 paź 2024

JoanNa napisał(a)

Pod płotem te nieszczęsne graby od frontu są ładniejsze, dużo większe, bardziej zagęszczone i wyglądają na zdrowsze. A tu takie mizeroty, akurat widok z jadalni i salonu. Musimy ich przypilnować w kolejnym sezonie, żeby ruszyły, bo mnie strasznie dołują tym wyglądem.

Czyli jakiś metr zajmą docelowo.
Nie za mało miejsca na przejście tam zostawiłaś?
JoanNa 15:44, 27 paź 2024

Narsilia napisał(a)
Asia ja myślę dokładnie to samo co Pati dużo dużo więcej miejsca , zmniejsz te zagłębienia łuków co to jest 50 cm nic ,szczególnie że chcesz duże rośliny hortensje ,cisy, tawuły ,miskany to jest malutkie tylko w pierwszym sezonie , tawuły mini że niskie też nabierają masy w szerokość moje 3 letnie mają lekko metr średnicy .

Ja też nie słuchałam dziewczyn i bałam się meza o walkę o trawnik i robiłam takie kiszki ale po pierwsze to nie wygląda w proporcjach do domu a po drugie polklas bakcyla i napewno na coś cię jeszcze najdzie i po trzecie po prostu będę ci się wylewać , wystawać te rośliny z rabaty .

Za jakiś czas zobaczysz że po tej stronie nie będziesz miała trawnika lub jakieś przejście w rabacie z płyt

Klaudia, to że mnie coś najdzie to bardziej niż pewne,haha. Jest przecież tyle pięknych roślin...Mąż akurat nie ubolewa nad okrojeniem trawnika, bo wtedy jemu zmniejsza się ilość pracy, tylko obawia się czy ja to ogarnę czasowo.
Nie mowię nie, bo pewnie tu poszerzę, alenie mogę też zrobić tutaj bardzo głębokich bo wypadałoby zrobić tu chociaż ze 2piętra-a nie chcę też zabierać światła które wpada nam przez te okna.