Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

AgaBoso 15:45, 25 sty 2024

Czy ocet nie jest szkodliwy dla roślin? Zakwasza glebę.
MagdaLenka 17:09, 25 sty 2024

W takim stężeniu nie szkodzi roślinom. Moje w każdym razie przeżyły.
MagdaLenka 17:10, 25 sty 2024

Do zakwaszania pod kwasolubne też można użyć octu, tylko w nieco większym stężeniu. Nie pamiętam dokładnie jakim, musiałabym poszukać w notatkach...
Basieksp 19:14, 25 sty 2024

No właśnie, też pierwsze co to pomyślałam, o tym, czy ocet nie zaszkodzi roślinom. Ale nie wiem, nie słyszałam, muszę sobie poczytać
Gruszka_na_w... 13:10, 26 sty 2024

Zakwaszania octem gleby nie zastosowałabym u siebie. Lepiej wybrać typowo ogrodowe, sprawdzone sposoby. Szybszy- siarczanem amonu lub dłuższy przekompostowanymi igłami sosnowymi, dębowymi listkami i korą lub trocinami z drzew iglastych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgaBoso 21:12, 27 sty 2024

Byłam dziś na działce, wiało, padało, mam spory bałagan z drobiazgami do wyrzucenia i poczułam trochę przygnębienie.
Z plusów udało się posadzić tulipany, mieczyki (dostałam w gratisie) i czosnki do gruntu w koszyczkach. A w lydlu trafiły mi się 4 wiaderka po kwiatach, tyle wygrać.

Posiałam pietruszkę, pierwszy raz na taśmie, bardzo gęsto rozmieszczone nasiona w porównaniu do marchewki.

Do doniczek posiałam cebulę (siedmiolatka, żółta Globo i czerwona Karmen), seler korzeniowy oraz por. To tyle wysiewów na styczeń.
MagdaLenka 21:16, 27 sty 2024

To dużo już zrobiłaś. Ja jeszcze wysiewów nie tknęłam...
AgaBoso 22:43, 27 sty 2024

Dużo mi ułatwia wysiew zgodnie z kwadrami księżyca, po trochu każdego tygodnia i do przodu.
U Ciebie teraz sprawy projektu ogrody pewnie zajmują trochę czasu
Rojodziejowa 22:48, 27 sty 2024

Kupiłam w tamtym roku ten księżycowy poradnik, ale po zaglądnięciu w niego kilka razy na początku w zasadzie później z niego nie korzystałam. Czy poza wysiewami korzystasz z niego przy innych pracach w ogrodzie?
AgaBoso 23:19, 27 sty 2024

Mam taki plan. W ubiegłym roku jak szykowałam nowe grządki to było wyraźnie czuć, że w pewnym momencie gleba była lżejsza, łatwiej wchodziły widły a chwasty bez trudu wyciągałam z ziemi. Sama przyjemność.
Swój egzemplarz kupiłam w empiku, ale te kupione bezpośrednio w wydawnictwie mają dodatkowe tabelki, kiedy co siać/sadzić itd.