Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

Kordina 15:40, 22 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Bożenko, czy każdy kwiatek tworzy u Ciebie nasiona?

Agnieszko nie każdy, przypuszczam, że te które nie były zapylone w czasie deszczy i wiatrów pozostały "puste" albo zbyt zmokły i zgniły na łodyżkach.
Do sucholubów mogą być perowskie, rozchodniki, ostrogowce, przetaczniki, szałwie. selseria jesienna. Niedawno "wymieniałam" rabatę na sucholubną właśnie
LIDKA 20:52, 22 paź 2024

Agnieszka przemyśl czy Ty napewno chcesz tyle miscantów jako żywoploty.
bo;

1.Pół roku bedzie pusto
2. Zasłonią dobrze dopiero jesienią
Przez zime beda fruwac śmieci z nich po całej działce.
3 co zrobisz z tą ilością slomy wiosną? Młynek?

Zimozielone mniej pracy wymagaja wg mnie.
LIDKA 20:54, 22 paź 2024

Co do hortek to mamy te samą milosc i gusta, sądząc po odmianach i ilosciach jakie planujesz.
AgaBoso 20:55, 22 paź 2024

Kordina napisał(a)

Agnieszko nie każdy, przypuszczam, że te które nie były zapylone w czasie deszczy i wiatrów pozostały "puste" albo zbyt zmokły i zgniły na łodyżkach.
Do sucholubów mogą być perowskie, rozchodniki, ostrogowce, przetaczniki, szałwie. selseria jesienna. Niedawno "wymieniałam" rabatę na sucholubną właśnie

To by się zgadzało, bo zebrałam nasiona jeszcze w lipcu.

Ładny te ostrogowce, przypominają mi trochę werbenę.
AgaBoso 21:01, 22 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Agnieszka przemyśl czy Ty napewno chcesz tyle miscantów jako żywoploty.
bo;

1.Pół roku bedzie pusto
2. Zasłonią dobrze dopiero jesienią
Przez zime beda fruwac śmieci z nich po całej działce.
3 co zrobisz z tą ilością slomy wiosną? Młynek?

Zimozielone mniej pracy wymagaja wg mnie.

Ad.1 i 2, nie przeszkadza nam to. Póki co głównie czas spędzamy tam od czerwca, także idealnie.
Ad.3 Mam zamiar zrobić z nich kompost albo rozkładać od strony ogrodzenia. Rozłożą się z czasem a mi ich widok nie będzie przeszkadzał.

LIDKA napisał(a)
Co do hortek to mamy te samą milosc i gusta, sądząc po odmianach i ilosciach jakie planujesz.

Wim's Red wypapatrzyłam dla kogoś a finalnie kupiłam dla siebie. To była miłośćod pierwszegowejrzenia.
LIDKA 22:03, 22 paź 2024

Wim redy mam 3 tylko ale polar bearów po jesienych roszadach juz 15. Posadziłam co ok metr. Powinnam miec ładny szpaler za 2 lata.
Marcin89 22:12, 22 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Wim redy mam 3 tylko ale polar bearów po jesienych roszadach juz 15. Posadziłam co ok metr. Powinnam miec ładny szpaler za 2 lata.
A da się zrobić, żeby nie leżały?
Joann 22:40, 22 paź 2024

Agnieszko, zmierzyłam proso 140cm podziwiam Cię za plany ogrodnicze, ja nie umiem tak analizować, raczej spontanicznie robię rabaty. Ja bym też postawiła na więcej zimozielonych. Mam dużo traw, ale zimozielonymi teraz uzupełniam, robie roszady. W dalszej perspektywie nie wyobrażam sobie mieć samych traw, bo będziemy mieć coraz mniej sił, zapału itp. Ogród musi w połowie radzić sobie sam, a trawy jednak wymagają naszego zaangazowani. Taka refleksja mnie naszla
LIDKA 22:42, 22 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
A da się zrobić, żeby nie leżały?

Myśle o tym. Mam te obręcze plastykowe zygzaki ale nie dają rady.
Mysle im płotek zrobić.
AgaBoso 06:14, 23 paź 2024

Joann napisał(a)
Agnieszko, zmierzyłam proso 140cm podziwiam Cię za plany ogrodnicze, ja nie umiem tak analizować, raczej spontanicznie robię rabaty. Ja bym też postawiła na więcej zimozielonych. Mam dużo traw, ale zimozielonymi teraz uzupełniam, robie roszady. W dalszej perspektywie nie wyobrażam sobie mieć samych traw, bo będziemy mieć coraz mniej sił, zapału itp. Ogród musi w połowie radzić sobie sam, a trawy jednak wymagają naszego zaangazowani. Taka refleksja mnie naszla

Dziękuję
2 rabaty powstały dosyć szybko, na te pozostałe mam chwilę więc wolę je bardziej przemyśleć.
Żywopłot nie będzie docelowy. Myślałam o grabie jakiś czas temu, ale po rozmowach bliżej nam do traw. Może z czasem dosadzimy coś zimozielonego. Czuję, że to akurat musi iść procesem.

Edit: Druga sprawa jest taka, że wiosną kupiłam siatkę cieniująca na ogrodzenie i czekam na zielone światło, aby ją zamontować.