Po analizie jak wyobrażamy sobie przedogródek wychodzi na to, że sens ma przygotowanie rabaty wzdłuż ogrodzenia po lewej stornie, biegnie ona wzdłuż drogi wewnętrzej.
Docelowo (lewy bok do zagospodarowania, za dużo trawnika

):
Nieprzekraczalna linia zabudowy wynosi 6m, więc na rabatę możemy wykorzystać 4,5m a 1,5m na trawnik i obwódkę wokół domu. Do granicy domu będzie tu 10m, więc juz teraz możemy zaplanować rabatę
4,5x10m.
Docelowo chcemy zimozielony żywopłot wzdłuż dłuższego boku od drogi wewnętrzej oraz z przodu. Na ten moment nie wiemy jaki żywopłot chcemy, więc posadzimy tam miskanty, które kiedyś wykorzystamy.
Wzdłuż tej drogi ciągnie się linia wody, jest to 1m od granicy działki. Chcemy mieć wzdłuż tego boku drzewa, więc biorę pod uwagę posadzenie drzew 2,5m od niej, czyli 3,5m od granicy działki. Po prawej stronie drzew chcemy pas sesleri jesiennych, w pasie drzew jeżówki. Pozostaje do wypełnienia 1m między hortensjami a drzewami.
Plan na teraz:
Chcę zrobić większy margines trawnika na czas budowy i teraz mogłabym założyć rabatę
14mx3,5m.
Zrobiłam pomiary i wychodzi na to, że do granicy domu w szpalerze zmieści się akurat 10 hortensji, czyli tyle ile aktualnie mamy. Do tymczasowej przegrody z miskanta Memory zmieszczą się 4 hortensje Wim's Red (docelowo chcę je mieć w lewym górnym roku działki).
Za hortensjami posadziłabym miskanta Gracillimusa a przed rozchodniki.
Wzdłuż drogi gminnej chcę posadzić miskanta Memory w miare gęsto na żywopłot.
Zastanawiam się, jak zestawić hortensje Annabell Strong oraz Wim's Red, aby ze sobą współgrały. Czy takie posadzenie w szpalerze będzie ok?
Edit:
Nieprzekraczalna linia zabudowy od drogi gminnej to 15m.
zachodni = 23,5m
północny = 35,5m
wchodni = 17m
południowy = 29,5m