Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

MartaCho 13:58, 28 paź 2024

Toszka w moich początkach radziła tak:

Dlatego polecam:
- zakup wideł amerykańskich (do kopania) i
- poszukania w okolicy obornika nawet ze słomą(na rozrzutniki, bo obornik jest bardzo ciężki, a na metr potrzeba nawet 30-40kg...i to wcale nie jest objętościowo dużo)
- poszukania kompostowni lub ewentualnie jak najszybciej zajęciem się jego produkcją
- poszukania mączki bazaltowej - ona też jest baaardzo ciężka, a potrzeba jej na prawdę sporo. Można etapami zamawiać przez internet lub zlokalizować sklep w okolicy (lub dostawcę)
- zakup kory w wielkich ilościach. Przy założeniu, że na hurra-optymizm nie będziemy od razu sadzić, może być to kora jeszcze nie przekompostowana, którą mozna spryzmować i systematycznie polewać nierozcieńczonymi gnojówkami lub mocznikiem ok. 5-10%. Gnojówki działają szybciej. Kora musi być przekompostowana, bo w procesie kompostowania zabijane są wszelkie robaki i patogeny. Kory do ziemi nie dajemy tylko pod trawnik.
- gnojówkowa produkcja powinna ruszyć - to może być produkcja z każdego zielska, zwłaszcza pokrzywy, skrzyp ale także mlecze i perz nawet. Z korzeniami, ale bez nasion. Gnojówki zawierają wiele pożytecznych bakterii.

Potem mozna ruszyć z pracami i przekopywaniem sektor po sektorze. Natomiast tam, gdzie wiecie, że w tym roku nie dacie rady wejść z robotami radzę wysiać poplon - zagłuszy lub co najmniej ograniczy rozrost chwastów.

AgaBoso 14:11, 28 paź 2024

Dzięki Marta
Niedaleko mam stajnię to mogłabym dostać koński. Pytanie czy długo woni? Na przeciwko mieszkają sąsiedzi i nie chciałabym im przeszkadzać wiele tygodni.
Czy dobrym sposobem byłoby rozrzucenie go już teraz?
MartaCho 14:27, 28 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Dzięki Marta
Niedaleko mam stajnię to mogłabym dostać koński. Pytanie czy długo woni? Na przeciwko mieszkają sąsiedzi i nie chciałabym im przeszkadzać wiele tygodni.
Czy dobrym sposobem byłoby rozrzucenie go już teraz?

Jak jest już przekompostowany trochę, a nie całkiem świeży, to z tego co wiem, nie woni tak bardzo.
Myślę, że fajnie byłoby już teraz go rozrzucić- do wiosny się pięknie przerobi.
Internety też mówią, że najlepszy termin to przełom października- listopada Więc idealny moment wręcz
Anda 14:37, 28 paź 2024

MagdaLenka napisał(a)

Ewunia, a propos rzadkich klonów, to czy mogłabyś podpowiedzieć coś na temat klonu pensylwańskiego i klonu davida? Podczas ostatniego szkółkingu z dziewczynami widziałyśmy je w jednej szkółce i przebarwienia są spektakularne. Już byłam prawie zdecydowana na zakup, ale obiło mi się o uszy, że one są chorowite...

Wszystkie klony są podatne na werticilioze. Tu ma znaczenie gleba, stanowisko w jakim sadzone jest drzewo. Nie może być zbyt ciężka, musi być przepuszczalna. Uwielbiam właśnie te paskowane klony, kapadocki, pensylwański, davida. Warto zaryzykować Mimo że w moich okolicach gleba gliniasta to klony rosną tu dobrze i rzadko są atakowane przez choroby.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AgaBoso 14:54, 28 paź 2024

MartaCho napisał(a)

Jak jest już przekompostowany trochę, a nie całkiem świeży, to z tego co wiem, nie woni tak bardzo.
Internety też mówią, że najlepszy termin to przełom października- listopada Więc idealny moment wręcz

Pan od glebogryzarki separacyjnej już umówiony, trzymajcie kciuki aby do czwartku skończył obecną robote i zaczął u mnie.
Teraz tylko obornik ogarnąć.
Czy obornik tylko rozrzucić czy przekopać?
Anda 15:22, 28 paź 2024

MartaCho napisał(a)

Tak jest jak piszesz, nie woni.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:23, 28 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Pan od glebogryzarki separacyjnej już umówiony, trzymajcie kciuki aby do czwartku skończył obecną robote i zaczął u mnie.
Teraz tylko obornik ogarnąć.
Czy obornik tylko rozrzucić czy przekopać?

Zmieszać z glebą. A masz glebę piaszczystą może? Bo wtedy warto go dać trochę głębiej, żeby się za szybko nie przerobił.
AgaBoso 15:31, 28 paź 2024

Mam ziemię gliniastą.
Anda 15:38, 28 paź 2024

To nie musisz głęboko przekopywać, wystarczy zmieszać wierzchnią warstwę.
LIDKA 16:46, 28 paź 2024

Agnieszka wszystko co dostarczysz do gleby organiczne będzie ok.

A jak naprawdę możesz brać ten obornik ze stadniny to się nawet nie zastanawiaj. BIERZ/ trzeba by go albo przekopać albo lekko przeorać.

Też brałam glebogryzarkę, pan przerył mi ziemie pod rabaty a następne 3 tyg codziennie po 3 godz wygrabiałam i wykopywałam trawę i chwasty. Harówka to była ale całkiem się pozbyłam perzu. widełki amerykańskie to cenny sprzęty był w tamtym czasie,

Obornika nie miałam po całości ale od początku sypie kory na grubo. drobniutkiej i nie przekompostowanej. Biorę taką najtańszą z olx.
Po tych 3-4 sezonach na rabatach już mam fajną glebę. a tam gdzie wywiozłąm trawę w tym roku glina jest twarda i zbita i głębsze kopanie to horror, będę wiertnicą sadzić róże.

Poplony to też dobre dla gliny. Hania Gruszka ma z nimi doświadczenie na glinie.

Glina to dobra ziemia. sto razy lepsza niż piach choć obróbka jej wymaga siły. dlatego to co możesz teraz robić już na stałe to działaj.