Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

AgaBoso 23:13, 27 paź 2024

Myślę, że tak właśnie zrobimy. Podobają nam się drzewa przebarwiające od żółtego do purpury, klony są naszymi ulubieńcami. Na razie zapisuję co kolorystycznie nam się podoba.
W naszym mieście jest aleja z małymi, ok. 2m wysokości, jabłonkami. Wyglądają przepięknie, ale w ogrodzie chcemy uniknąć dużej ilości owadów żądlących.
LIDKA 00:18, 28 paź 2024

Agnieszka fajny plan . Teraz mi się podoba.

Od gracków do hortensji zostaw sporo miejsca bo one szybko rosną i na Twej glince duże bedą.

Jak nasadzisz memory wzdłuż plotu to bedzie pięknie.

Przed planowanym domem dużo masz miejsca to tam w czasie budowy się zmieszcza palety z blokami czy dachówkami.

Nie wiem jak u Ciebie z poziomami bo z wykopu pod dom sporo ziemi będzie.
Czy da się ten humus wykorzystac czy trzeba bedzie wywieźć.

LIDKA 00:22, 28 paź 2024

Z drzewkami zrób jak Anda radzi.

Kup małe. Urosną.

Gdybym miała te wiedzę ogrodową co teraz to kupiłabym małe jeszxze przed budową, wsadziła w spore donice z rodzimą ziemią , zadołowała i by sobie czekały.

Jeszxze pytanie mam. Czemu nie zaplanujesz rabaty południowej od razu po całej długości boku?

I czy to dobre miejsce na annabelle? Slońce je popali.

Ja nie mam anabeli bo nie mam dla nich półcienia. Może inne dziewczyny sie wypowiedzą.
Patrycja_KG_Lu 08:17, 28 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Trochę nie mogłam spać, rozmyślałam o tym co napisała Patrycja i Lidka a propos docelowych rabat. Zmierzyłam w realu i na mapie, porozmawialiśmy we dwoje i jest pomysł co zrobić i jak żeby rabaty były na dłużej. Przez najbliższe miesiące poszukam co nam się podoba a na wiosnę podziałamy.
Dziękuję wszystkim za wskazówki, coś się wyklarowało.

Na forum raczej nie ma osób, które by radziły specjalnie coś takiego by komuś utrudnić. Porady zazwyczaj bazują na posiadanej wiedzy i/lub zdobytemu doświadczeniu. Niemniej nikt nie narzuca na siłę swojego planu, a lekko sugeruje inne podejście. To do Ciebie ostatecznie należy decyzja jakim torem pójdziesz. Dużo zależy też od charakteru danej osoby, wybranego stylu ogrodowwania. Dla jednych przesadzanki lub jak to się tu nazywa "tetrisy" powodują radość i ogrodnicy mają z nich frajdę, inni unikają jak ognia, bo nie lubią dwa razy wykonywać pracy przy przysadzeniu.
AgaBoso 10:11, 28 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Agnieszka fajny plan . Teraz mi się podoba.

Od gracków do hortensji zostaw sporo miejsca bo one szybko rosną i na Twej glince duże bedą.

Memory planuję posadzić 1m od ogrodzenia i 1m od hortensji.

LIDKA napisał(a)
Nie wiem jak u Ciebie z poziomami bo z wykopu pod dom sporo ziemi będzie.
Czy da się ten humus wykorzystac czy trzeba bedzie wywieźć.

Część ładnej ziemi odłożymy na pewno, pod 20cm jest margiel, ten od razu wywieziemy.

LIDKA napisał(a)

Jeszxze pytanie mam. Czemu nie zaplanujesz rabaty południowej od razu po całej długości boku?

I czy to dobre miejsce na annabelle? Slońce je popali.

Nie wiemy na jakiej wysokości będą okna a usytuowanie rabat ma wpływ na to co będzie widoczne z domu.

Myślę, że trawy rzucą trochę cienia na nie. Na ten moment lepszego miejsca dla nich nie mam, a rośliny już kupiłam.
AgaBoso 10:13, 28 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Na forum raczej nie ma osób, które by radziły specjalnie coś takiego by komuś utrudnić. Porady zazwyczaj bazują na posiadanej wiedzy i/lub zdobytemu doświadczeniu. Niemniej nikt nie narzuca na siłę swojego planu, a lekko sugeruje inne podejście. To do Ciebie ostatecznie należy decyzja jakim torem pójdziesz. Dużo zależy też od charakteru danej osoby, wybranego stylu ogrodowwania. Dla jednych przesadzanki lub jak to się tu nazywa "tetrisy" powodują radość i ogrodnicy mają z nich frajdę, inni unikają jak ognia, bo nie lubią dwa razy wykonywać pracy przy przysadzeniu.

Dokładnie jest tak jak piszesz, to kwestia tego że lubię zmieniać co jakiś czas. Jednak przemyślałam ile czasu i energii mnie kosztowało przygotowanie warzywnika i jednej rabaty w tych dwóch sezonach i zdecydowałam posłuchać Waszych rad. Cierpliwość level up.
LIDKA 10:21, 28 paź 2024

Memory to wielkolud. 1 m to mało. Mam hortki 1 m od rotsilbera i w 3 roku juz słabo kwitna.
Narsilia 10:41, 28 paź 2024

No to mój wątek się wpisuje idealnie do tych rozkminek , wiem że Aga byłaś na moim wątku ale przejrzyj kilka pierwszych stron jak zmienia się działka przy budowie .

Generalnie nie zrozum mnie źle ja też chciałam mieć coś zaczęte w trakcie i nie odpuściłam czy żałuję nie , oczywiście że nie dzięki temu mam teraz piękne wysokie żywopłoty , wyrośnięte kule z Tui i bukszpanu i wogole po różnych próbach dojrzałam do stylu i kolorów w ogrodzie .

Ale były chwile załamania bo też sądziłam że to nie problem przesadzić ale już nawet sadzonki które miały 1 rok czy 1 ,5 miały duże bryły korzeniowe a ja nie chciałam ich skrzywdzić więc szarpanie się było dużo sił i czasu zabrane .
Wszystko żyje i ma się dobrze ale to jest niechlubną częścią mojej historii.
No chyba że idziesz stricte w byliny to nawet im to na zdrowie wychodzi , ale przesadzanie zimozielonych czy dużych traw mimo że ja jestem z tych lubiących tetrisy to uuuu.

Sudan tylko że na budowie też dla oszczędności będziecie chcieli zrobić niektóre rzeczy sami więc energia naprawdę się przyda

Podsumowując wywód , zrób rabaty ale główna energię kieruj w te które zostaną i to śmiało będą miały czas nabrac masy i piękna.

Kup małe rośliny w donicach aby miał czas podrosnąć drzewa , jakieś stożki , kule jeśli lubisz i planujesz.

Jedli masz ochotę na rabatki bliżej domu żeby cię cieszyły i zdobiły to bylinowe będzie ci łatwiej przenieść a przy tym odrazu podzielisz i odmlodzisz
Patrycja_KG_Lu 10:43, 28 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Nieprzekraczalna linia zabudowy wynosi 6m, więc na rabatę możemy wykorzystać 4,5m a 1,5m na trawnik i obwódkę wokół domu. Do granicy domu będzie tu 10m, więc juz teraz możemy zaplanować rabatę 4,5x10m.

Dałabyś radę nanieść ten plan na kartkę w kratkę, gdzie 1 metr to 1 kratka? Wygodnie się wtedy projektuje. 4,5 metra to już bardzo fajna szerokość rabaty docelowej. Wiele osób zaczyna od bardzo wąskich (1,5-2 metry), a potem poszerza i przesadza, czasem nawet dwa razy. U mnie jedynie wschodnia rabata bordowo-biała nie ma docelowego rozmiaru, a reszta jest wyznaczona na gotowo. Mam rabaty 5 metrową, 6 metrową, 4,5 m oraz 3 metrową plus wąskie po bokach, bo inaczej się nie dało. Na tej ww. wschodniej posadziłam docelowe rośliny (rząd żywopłotowy, rząd drzewka-rozplenice-hortensje-kula zimozielona-berberysy), a to przyszłe poszerzenie jest szykowane na obwódkowe rośliny (seslerie-żurawki-ciemierniki itp.).

Agnieszka_Z napisał(a)

Docelowo chcemy zimozielony żywopłot wzdłuż dłuższego boku od drogi wewnętrzej oraz z przodu. Na ten moment nie wiemy jaki żywopłot chcemy, więc posadzimy tam miskanty, które kiedyś wykorzystamy.

Bardzo dobry pomysł na kilka lat przed budową. Jestem ciekawa co wybierzecie.

Agnieszka_Z napisał(a)

Wzdłuż tej drogi ciągnie się linia wody, jest to 1m od granicy działki. Chcemy mieć wzdłuż tego boku drzewa, więc biorę pod uwagę posadzenie drzew 2,5m od niej, czyli 3,5m od granicy działki. Po prawej stronie drzew chcemy pas sesleri jesiennych, w pasie drzew jeżówki. Pozostaje do wypełnienia 1m między hortensjami a drzewami.

Nie zrozumiałam, o którą drogę chodzi - wewnętrzną czy gminną? Bardzo ładny pas jeżówek Mini Belle z seslerią pod drzewami ma na insta Anna Botanica - w tym filmiku możesz zobaczyć na końcu (https://www.instagram.com/anna.botannica/reel/C-NrWoxo0gx/), a to screen:

Agnieszka_Z napisał(a)

Plan na teraz:

Chcę zrobić większy margines trawnika na czas budowy i teraz mogłabym założyć rabatę 14mx3,5m.

Zrobiłam pomiary i wychodzi na to, że do granicy domu w szpalerze zmieści się akurat 10 hortensji, czyli tyle ile aktualnie mamy. Do tymczasowej przegrody z miskanta Memory zmieszczą się 4 hortensje Wim's Red (docelowo chcę je mieć w lewym górnym roku działki).
Za hortensjami posadziłabym miskanta Gracillimusa a przed rozchodniki.

Wzdłuż drogi gminnej chcę posadzić miskanta Memory w miare gęsto na żywopłot.

Zastanawiam się, jak zestawić hortensje Annabell Strong oraz Wim's Red, aby ze sobą współgrały. Czy takie posadzenie w szpalerze będzie ok?

W szpalerze uzyskasz mniej więcej taki efekt: https://pin.it/7MTZFVEIb Ja bym odmian ze sobą nie mieszała. Kwestia czy chciałbyś coś do nich dodać poza miskantami z tyłu.
Patrycja_KG_Lu 10:56, 28 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Też mi szkoda, wolałabym mieć więcej za domem niż przed.

Odległość domu do szklarni będzie jakoś 5-6m, zależy od projektu jaki wybierzemy.

Jak szeroka wychodzi Ci rabata pomiędzy chodnikiem, a podjazdem? U mnie to tylko 70 cm i bardzo żałuję, że nie więcej, bo nie mogłam sobie tak pozwolić na więcej swobody w wyborze roślin, a byłam mocno ograniczona tą szerokością.