Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

Patrycja_KG_Lu 11:01, 28 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Myślę, że tak właśnie zrobimy. Podobają nam się drzewa przebarwiające od żółtego do purpury, klony są naszymi ulubieńcami. Na razie zapisuję co kolorystycznie nam się podoba.
W naszym mieście jest aleja z małymi, ok. 2m wysokości, jabłonkami. Wyglądają przepięknie, ale w ogrodzie chcemy uniknąć dużej ilości owadów żądlących.

Werbena którą planujesz czy jednoroczne rośliny mocno przyciągają owady żądlące. U mnie na kocimiętkach czy perowskiej jest ich pełno. Mimo, że rosną te Purssian Blue przy ścieżce do domu to są one tak zajęte robotą przy zbieraniu pyłku i nektaru, że nie wchodzimy sobie w drogę. W tym roku za to zaliczyłam z dziecięciem po jednym ukąszeniu z powodu nadepnięcia w trawie.
MartaCho 11:05, 28 paź 2024

Narsilia napisał(a)

Ale były chwile załamania bo też sądziłam że to nie problem przesadzić ale już nawet sadzonki które miały 1 rok czy 1 ,5 miały duże bryły korzeniowe a ja nie chciałam ich skrzywdzić więc szarpanie się było dużo sił i czasu zabrane .

Potwierdzam i zgadzam się w pełni. U nas powstanie bloku za płotem wymusiło sporo zmian- jestem w trakcie przesadzania hortensji. Myślałam, że to będzie takie rach- ciach, a jednak bryły olbrzymie są, potrzebuję pomocy, żeby je przenieść.

Zostaw sobie czas na porządne przygotowania gleby, to bardzo procentuje później. Drzewa kupuj, sadź, zrób sobie tylko szkielet. Resztę spokojnie szybko nadrobisz. A drzewa bardzo cieszą
LIDKA 11:13, 28 paź 2024

Tez przesadzałam teraz 2 i 3 letnie horty. Bryły miały na pół taczki.
AgaBoso 12:32, 28 paź 2024

Narsilia napisał(a)
No to mój wątek się wpisuje idealnie do tych rozkminek , wiem że Aga byłaś na moim wątku ale przejrzyj kilka pierwszych stron jak zmienia się działka przy budowie .

Generalnie nie zrozum mnie źle ja też chciałam mieć coś zaczęte w trakcie i nie odpuściłam czy żałuję nie , oczywiście że nie dzięki temu mam teraz piękne wysokie żywopłoty , wyrośnięte kule z Tui i bukszpanu i wogole po różnych próbach dojrzałam do stylu i kolorów w ogrodzie .

Ale były chwile załamania bo też sądziłam że to nie problem przesadzić ale już nawet sadzonki które miały 1 rok czy 1 ,5 miały duże bryły korzeniowe a ja nie chciałam ich skrzywdzić więc szarpanie się było dużo sił i czasu zabrane .
Wszystko żyje i ma się dobrze ale to jest niechlubną częścią mojej historii.
No chyba że idziesz stricte w byliny to nawet im to na zdrowie wychodzi , ale przesadzanie zimozielonych czy dużych traw mimo że ja jestem z tych lubiących tetrisy to uuuu.

Sudan tylko że na budowie też dla oszczędności będziecie chcieli zrobić niektóre rzeczy sami więc energia naprawdę się przyda

Podsumowując wywód , zrób rabaty ale główna energię kieruj w te które zostaną i to śmiało będą miały czas nabrac masy i piękna.

Kup małe rośliny w donicach aby miał czas podrosnąć drzewa , jakieś stożki , kule jeśli lubisz i planujesz.

Jedli masz ochotę na rabatki bliżej domu żeby cię cieszyły i zdobiły to bylinowe będzie ci łatwiej przenieść a przy tym odrazu podzielisz i odmlodzisz

Dziękuję Klaudia za Twój wpis. To mnie tylko utwierdza, że cierpliwą być to moje motto na najbliższe lata
MagdaLenka 13:03, 28 paź 2024

Anda napisał(a)
W sumie mogłabyś tak trzy lata przed rozpoczęciem już tych ostatecznych prac w ogrodzie kupić sobie bardzo młode drzewka w donicach i dać im przez ten czas podrosnąć, jak w szkółkach. Jakieś fajne rzadkie klony, parocje itp. jak są bardzo małe to kosztują wiele mniej. Skoro matecznik jest, to możesz już bardzo dużo przygotować

Ewunia, a propos rzadkich klonów, to czy mogłabyś podpowiedzieć coś na temat klonu pensylwańskiego i klonu davida? Podczas ostatniego szkółkingu z dziewczynami widziałyśmy je w jednej szkółce i przebarwienia są spektakularne. Już byłam prawie zdecydowana na zakup, ale obiło mi się o uszy, że one są chorowite...
AgaBoso 13:13, 28 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dałabyś radę nanieść ten plan na kartkę w kratkę, gdzie 1 metr to 1 kratka? Wygodnie się wtedy projektuje. 4,5 metra to już bardzo fajna szerokość rabaty docelowej. Wiele osób zaczyna od bardzo wąskich (1,5-2 metry), a potem poszerza i przesadza, czasem nawet dwa razy. U mnie jedynie wschodnia rabata bordowo-biała nie ma docelowego rozmiaru, a reszta jest wyznaczona na gotowo. Mam rabaty 5 metrową, 6 metrową, 4,5 m oraz 3 metrową plus wąskie po bokach, bo inaczej się nie dało. Na tej ww. wschodniej posadziłam docelowe rośliny (rząd żywopłotowy, rząd drzewka-rozplenice-hortensje-kula zimozielona-berberysy), a to przyszłe poszerzenie jest szykowane na obwódkowe rośliny (seslerie-żurawki-ciemierniki itp.).

Właśnie za radami myślałam, aby teraz założyć 3,5m szerokości, aby w przyszłości dosadzić obwódkę z sesleri i drzewa.

Nie zrozumiałam, o którą drogę chodzi - wewnętrzną czy gminną?

Woda ciągnie się wzdłuż drogi wewnętrznej, zaznaczona na niebieski, dodatkowo podpisałam.

Bardzo ładny pas jeżówek Mini Belle z seslerią pod drzewami ma na insta Anna Botanica - w tym filmiku możesz zobaczyć na końcu (https://www.instagram.com/anna.botannica/reel/C-NrWoxo0gx/), a to screen:

Dokładnie to nas zainspirowało.
Początkowo myślałam, aby taki pas drzew z sesleria i jeżówkami zrobic po lewej stronie ścieżki do domu (patrząd na rzut), ale nie wiem czy drzewa w tej konfiguracji nie przysłonia nam widoku na bramę.

W szpalerze uzyskasz mniej więcej taki efekt: https://pin.it/7MTZFVEIb Ja bym odmian ze sobą nie mieszała. Kwestia czy chciałbyś coś do nich dodać poza miskantami z tyłu.
O takim myślałam, aby optycznie odsunąć dom od drogi.
AgaBoso 13:14, 28 paź 2024

Jak szeroka wychodzi Ci rabata pomiędzy chodnikiem, a podjazdem? U mnie to tylko 70 cm i bardzo żałuję, że nie więcej, bo nie mogłam sobie tak pozwolić na więcej swobody w wyborze roślin, a byłam mocno ograniczona tą szerokością.

Myślę, że może wyjść nawet 2m szerokości. Zależy jak podjazd będzie zaplanowany.
AgaBoso 13:16, 28 paź 2024

Werbena którą planujesz czy jednoroczne rośliny mocno przyciągają owady żądlące. U mnie na kocimiętkach czy perowskiej jest ich pełno. Mimo, że rosną te Purssian Blue przy ścieżce do domu to są one tak zajęte robotą przy zbieraniu pyłku i nektaru, że nie wchodzimy sobie w drogę. W tym roku za to zaliczyłam z dziecięciem po jednym ukąszeniu z powodu nadepnięcia w trawie.

Z tymi owadami to miałam bardziej na myśli roje, które się zbierają wokół opadniętych owoców czy przejrzałych.
AgaBoso 13:21, 28 paź 2024

MartaCho napisał(a)

Potwierdzam i zgadzam się w pełni. U nas powstanie bloku za płotem wymusiło sporo zmian- jestem w trakcie przesadzania hortensji. Myślałam, że to będzie takie rach- ciach, a jednak bryły olbrzymie są, potrzebuję pomocy, żeby je przenieść.

Zostaw sobie czas na porządne przygotowania gleby, to bardzo procentuje później. Drzewa kupuj, sadź, zrób sobie tylko szkielet. Resztę spokojnie szybko nadrobisz. A drzewa bardzo cieszą

LIDKA napisał(a)
Tez przesadzałam teraz 2 i 3 letnie horty. Bryły miały na pół taczki.

Tez myślałam, że przesadzenie to rach ciach, tym bardziej doeceniam podzielenie się Waszym doświadczeniem

Teraz się zastanawiam co tu robić z tym żywopłotem z traw i czy na pewno te Annabellki będą pasować. Hmm...

Jeśli chodzi o przygotowanie ziemi to czy posianie samego poplonu i skorzenie go w ciągu lata oraz nasadzenia na jesieni będą ok?
AgaBoso 13:57, 28 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Memory to wielkolud. 1 m to mało. Mam hortki 1 m od rotsilbera i w 3 roku juz słabo kwitna.

Memory chciałabym posadzić na froncie na żywopłot solo, ewentualnie przed nim jednoroczne.