Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

MagdaLenka 18:37, 28 paź 2024

Agnieszka, ponoć świeży obornik można kompostować bez atrakcji zapachowych, jeśli się go przysypie ziemią.
AgaBoso 18:54, 28 paź 2024

Dziekuję za wszystkie podpowiedzi w kwesti przygotowania ziemi. Myślę, że przekopiemy obornik i nakryjemy kartonami do wiosny.
Patrycja_KG_Lu 20:00, 28 paź 2024

Aga szybkie pytanko, bo znajduję sprzeczne info w necie. Himbo Top jest odmianą malin jesienną czy letnią?
Marcin89 20:07, 28 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Aga szybkie pytanko, bo znajduję sprzeczne info w necie. Himbo Top jest odmianą malin jesienną czy letnią?
Nie do mnie jest pytanie, ale napiszę, że kupiłem jako odmianę jesienną
AgaBoso 20:12, 28 paź 2024

To są maliny jesienne. Letnie odmiany już dawno nie owocują.
AgaBoso 20:32, 28 paź 2024

Tak sobie myślę, że może lepiej jak posadzę Morning Light na przemian ze Strong Annabell zamiast trawy z tyłu i hortensje przed nimi. Wówczas na zawsze mogłyby zostać trawy i nie trzeba by ich usuwać a żywopłot zimozielony kiedyś posadzić za nimi. Wydaje mi się, że rabata zyskałaby na lekkości. Jak myślicie?
Marcin89 20:36, 28 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Tak sobie myślę, że może lepiej jak posadzę Morning Light na przemian ze Strong Annabell zamiast trawy z tyłu i hortensje przed nimi. Wówczas na zawsze mogłyby zostać trawy i nie trzeba by ich usuwać a żywopłot zimozielony kiedyś posadzić za nimi. Wydaje mi się, że rabata zyskałaby na lekkości. Jak myślicie?
Ja mam teraz taka sytuacje, że żywopłotu nie ma (ba, ogrodzenia nawet nie ma), a jest wyznaczony zarys rabaty. Pewnie zacznę obsadzać rabatę, a żywopłot będzie potem. To właśnie tam daję miskanty i hortki - właśnie wymyślam układ roślin. Bo na rząd traw i rząd hortek nie ma miejsca.
AgaBoso 20:49, 28 paź 2024

Trochę nie mogłam spać, rozmyślałam o tym co napisała Patrycja i Lidka a propos docelowych rabat. Zmierzyłam w realu i na mapie, porozmawialiśmy we dwoje i jest pomysł co zrobić i jak żeby rabaty były na dłużej. Przez najbliższe miesiące poszukam co nam się podoba a na wiosnę podziałamy.
Dziękuję wszystkim za wskazówki, coś się wyklarowało.

Jeszcze bym chciała dorzucić 2 grosze wyjaśnienia dlaczego nie mogłam spać po postach Patrycji i Lidki. Oczywiście od kombinowania co zmienić.
Słowo pisane wyraża mniej niż mówione, stąd drobne wyjaśnienie.
Patrycja_KG_Lu 21:28, 28 paź 2024

Na przemian rozumiesz jako jeden rząd gdzie M to miskant, a H to hortensja - MHMHMHMHMH?

A zamiast na przemian to może lekko inaczej? np. M HHH MM H MM HHH M?
AgaBoso 21:42, 28 paź 2024

Rozważam HHMMHHMMHHMMHHMMHHMM, taki układ jest u Milluni i podoba mi się ten efekt. Ewentualnie cofnięcie miskanta odrobinę do tyłu.
Masz może jakiegoś pina z Twoją propozycją?