Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

AgaBoso 19:11, 23 gru 2024

Cisy posadzę wiosną, teraz odpocznę.

Dziękuję Lidka za pomysł na zamontowanie wianków, akurat miałam 2.

LIDKA 20:28, 23 gru 2024

Super Aga te wianuszki.
Musze moje obfocić.
nicol21 21:39, 19 sty 2025

Cześć, cześć! kawał roboty przed zimą zrobiliście.
Tunelu zazdroszczę i to bardzo. w dodatku taki duży!!! ja mam nadzieję upchnąć taki z max 3-4m. Oby się udało.

Cis pospolity/taxus bacatta przyrasta zdecydowanie szybciej niz 3-4cm na rok. moze jak już to są dorosłe drzewa to tak jest. ale u mnie w kilka lat spokojnie z 1,2m przyrósł i to jeszcze go od góry przycinałam. i po posadzeniu i co rok też - bo niektóre szybciej a inne wolniej rosły. W starym ogródku miałam żywopłot plus stożki - kupiłam kilka wyższych prostych i wyprowadziłam na stożki. Grunt to patrzeć czy są w miarę równo i od dołu zagęszczone.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
AgaBoso 17:26, 23 sty 2025

Dziękuję Lidka

Ewelina, trzymam kciuki za tunel.
Tak myślałam, myślałam i nie wiem czy posadzę tego cisa skoro mam mieć seslerie. Zobaczę jak to wyjdzie to wyjdzie w praniu, ale pocieszające jest że przyrasta w miarę szybko.

co do stożka z cisa to na ten moment zrezygnowaliśmy z tego pomysłu. Będę miała z tyłu głowy, że jeśli mi się taki zamani to można kupić wyższy prosty i wyprowadziłam na stożki jak piszesz.
AgaBoso 17:31, 23 sty 2025

Wczoraj w pracy zrobiłam prezentację na temat wysiewów. To już druga, pierwsza była jesienią jak nieweilkim wysiłkeim założyć warzywnik.

Na wczorajszym spotkaniu spore zainteresowanie było wokół bobu. Trochę posuzkałam infomacji i chyba swój za gęsto posadziłam stąd nie miał składników odżywczych, aby wyrosły większe krzaczki niż jeden badyk z kilkoma strąkami.

Dam mu jeszcze w tym roku szansę, wysieję go bezpośrednio do gruntu w lutym w większych odstepach. Mam sporo nasion, odmainy Dragon. W ubiegłym roku miałam Dragon i Windsor, ale wymieszałam i nie wiem który był silniejszy.

Chcę wzbogacić ziemię o mączkę bazltową, kolega mówił że miał takie zbiory że aż nie dawali rady przerabiać i wjadać na bieżąco.
MagdaLenka 21:43, 23 sty 2025

Ja też sypnęłam mączki bazaltowej do warzywnika. Mam nadzieję, że zbiory będą zadowalające.

Co do bobu, to ja nie planuję. Jemy go tak mało, że nasze zapotrzebowanie w zasadzie zaspokaja degustacja wyrobów podczas święta bobu w Karczmiskach.
AgaBoso 22:08, 23 sty 2025

W Kazimierzu Dolnym jadłam pierwszy raz bób w kaszotto, zawsze jadłam solo. O Mamo! Jak to danie mogło być pyszne. W te wakacje kilka razy muszę tam być.

Magda, bób Ci rósł jako krzak czy tak u mnie badyl i kilka strąków?
Rojodziejowa 22:14, 23 sty 2025

Aga, a słyszałaś o "trzech siostrach": fasola, kukurydza i dynia? Ciekawe, czy jakby zastosować bób zamiast grochu też by podziałało
AgaBoso 22:27, 23 sty 2025

Tak, słyszałam. Z tym, że nie myślałam o sadzeniu kukurydzy, a dynie myślałam posiać poza grzadkami.
W sumie teraz mnie natknęło gdzie obok grządek mogę to zrobić, wtedy będę pamiętać o podlewaniu.
Polecicie dobrą odmianę kukurydzy?
Kordina 22:54, 29 sty 2025

Agnieszka Patrycja pisała, że Ty masz jakiś przepis na sernik na słono, rzuć się przepisem pliss