Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Magara 22:50, 26 lis 2024

Margo2 napisał(a)
Dziewczyny, odpowiem zbiorowo.
W sumie nie powinnam się chwalić, bo to nie o to chodzi, że robimy cos dla innych, ale pomysł koleżanki strasznie mi się spodobał.

A ja uważam, że takimi inicjatywami należy się "chwalić", jak najbardziej. Nie po to, żeby uzyskać, nomen omen, pochwały, ale po to, żeby pokazać samą inicjatywę i być może zaszczepić pomysł u innych Gosia, brawo WY
Margo2 11:53, 27 lis 2024

An_na napisał(a)
Ogród w bieli ma swój urok, jednak zdecydowanie bardziej wolę sobotnie zdjęcia

A ja zdjęcia mimo wszystko lubię te piątkowe. Gdyby tak spadł śnieg i poleżał do świąt byłabym zadowolona. Też nie lubię zimna, ale widoki sa cudne i w sumie dla naszych ogrodów lepszy śnieg, bo mają stały napływ wilgoci i chroni roślinki przez mrozem. A czeka nas zapewne bezśnieżna zima z przymrozkami.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Chryzantemy wciąż piękne.

Haniu, wciąż się dziwię, że one są takie piękne i bezproblemowe. Ja wsadziłam wprost z doniczki, kupionej w markecie. Nie patrzyłam na ziemię. Pomyślałam, że albo przeżyją, albo nie. Warto spróbować. No i przezimowały, a latem bez podlewania przetrwały rewelacyjnie.

Miskantowo napisał(a)
Piękna jesień

Czy te chryzantemy to sa takie kwiaty doniczkowe wsadzone do ziemi?

Mam ru przekwitnięte dwie doniczki, ktore staly na ganku i zastanawiam sie czy one mogą przezimować…

Myslę, że spokojnie możesz spróbować wsadzić. I tak w razie czego byś je wyrzuciła.
Zobacz jakie masz podłoże, tak jak Hania napisała. Chociaz mi się wydaje, że moje były w całkiem dobrym podłożu, bo posadziłam właśnie jesienią prosto z doniczki.
Zawsz warto spróbować.
Nie mam dziewczynki, więc nie robiłam takich rzeczy ze swoim dziecięciem, a może tak naprawdę wtedy mnie to nie interesowało? Zaczęłam jakiś czas temu.

Wiolka5_7 napisał(a)
Piękna inicjatywa i piękne rękodzieło ,gratuluję Gosia

Cmok

Magara napisał(a)

A ja uważam, że takimi inicjatywami należy się "chwalić", jak najbardziej. Nie po to, żeby uzyskać, nomen omen, pochwały, ale po to, żeby pokazać samą inicjatywę i być może zaszczepić pomysł u innych Gosia, brawo WY

Masz rację Magarku, może ktoś podchwyci pomysł dalej?
Ale mimo wszystko trochę sie pochwaliłam
Ale strasznie mi sie podoba podejście Anglików do takich inicjatyw. Tam ludzie starają się żyć we wspólnocie. Pomagać sobie.
Powoli u nas zaczyna się coraz bardziej popularyzować koła gospodyń. Jak tylko przejdę na emeryturę to się zapisuję.
No i szkoda, że u nas nie ma czegoś takiego jak leczenie ogrodnictwem. Może kiedyś założę taki publiczny ogród, w którym będzie mógł popracować każdy kto będzie chciał.
Już zaczęłam rozmowy z pewną panią psycholog
AgaBoso 13:43, 27 lis 2024

Margo2 napisał(a)

Ale cuda!
An_na 14:17, 27 lis 2024

Margo2 napisał(a)

Może kiedyś założę taki publiczny ogród, w którym będzie mógł popracować każdy kto będzie chciał.
Już zaczęłam rozmowy z pewną panią psycholog

Jesteś niesamowita, podziwiam ♥️
Miskantowo 14:56, 27 lis 2024

Gosiu, pomysl z ogrodem terapeutycznym zacny.
Jakis czas temu wpadły mi w oko studia podyplomowe o przyciągającej uwagę nazwie…hortiterapia.
antracyt 16:09, 27 lis 2024

Tak, myślę podobnie jak koleżanka z Miskantowego domu
Nawet miałam w tym roku plany rozpoczęcia podyplomowej hortiterapii, tylko logistyka nam się z mężatym rozjeżdża(on akurat robi 2rok ratownictwa medycznego). Całkiem możliwe, że do tematu wrócę już w roku przyszłym

Gosiu, bardzo mi się podoba inicjatywa i realizacje
Kordina 17:06, 27 lis 2024

Gosiu czy te piękne kompozycje są umieszczone między dwoma szkłami czy zalane żywicą? Dostałam kiedyś kwiatek niezapominajki zalany żywicą jako wisiorek
ElzbietaFranka 15:57, 29 lis 2024

Margo2 napisał(a)

Gosiu przepiękne ozdoby. Też robimy różne upominki znowu dla osób nas odwiedzających lub darczyńców. skupiamy się na świętach Bożego Narodzenia lub Wielkanocnych.
U nas też praca wre bo Święta tuż tuż. Malujemy bombki w ośrodku tam gdzie córka chodzi i różne inne ozdoby.

Ważne aby pamiętać o ludziach którym opatrzność nie wszystko dała jak trzeba. Trochę szczęścia jest bardzo ważne.

Pozdrawiam
ElzbietaFranka 16:00, 29 lis 2024

Taki ogród publiczny fantastyczna sprawa.
U nas w Wawie mieszkańcy też się organizują na osiedlach i takie organizuja przed budynkami.
Margo2 22:20, 16 gru 2024

Strasznie dawno mnie nie było, ale to ze względu na kolejną akcję tym razem świąteczną.
Robiliśmy ozdoby na kiermasz charytatywny dla chorej dziewczynki.
Co roku robię takie ozdoby dla siebie i dla znajomych, ale w tym roku trzeba było zrobić tego dużo więcej, więc każdą wolną chwilę poświęciłam na to. Oczywiście nie robiłam wszystkiego sama, ale z 3 koleżankami.

Bombki już znajcie