Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 22:57, 06 maj 2025

DariaB napisał(a)
U Ciebie o każdej porze roku rabaty kipią obfitością, podoba mi się to Fajnie, że popadało, u mnie również, ogród na pewno poczuł ukojenie. Szkoda, że mam tak daleko na Kaszuby bo chętnie bym się wybrała do ogrodu pani Agnieszki.

Daria, staram się jak mogę, żeby było pełno
A tak naprawdę ja potrzebuję kwiatów, więc, żeby cały czas coś kwitło, to trzeba tego trochę nasadzić.
Ja też mam daleko, na Kaszuby, ale mam zamiar przenocować. Wyjazd co najmniej dwudniowy.

Kasya napisał(a)
To pierwsze to epimedium ??
Nie znane mi sa takie pełne kwiatki

April napisał(a)

Też mi się pytanie podobne narzuciło, liść jak epimedium ale kwiat zawilca.
Co to takie śliczne?

Dziewczyny to epimedium Tamabotan. Nie wiem, czy warunki mu nie odpowiadają, czy on tak chimeryczny, jedno z najmniej przyrastających epimediów. Zresztą podobnie jak Niveum. Może jest jakoś spokrewnione i stąd taki marny. Ale nie ukrywam bardzo mi sie podoba.

Eupraksja napisał(a)

Ooo, i to mi się podoba! Serce i tak wybrało, ale dobrze mieć jeszcze do tego racjonalne uzasadnienie

Dobrze jak serce idzie w parze z rozumem. Tylko czasem tego ostatniego zbyt mało
Ja mam zdecydowanie za dużo w ogrodzie tego wszystkiego.
No, ale trzeba się z tym chyba pogodzić

TAR napisał(a)
Gosia
U A. Hubeny-Żukowskiej dni otwarte w tym roku 7-8 Czerwca 2025, g.11-16, w godzinach 12-13 włascicelka oprowadza osobiscie

Tarciu, bardzo dziękuję za info. Już Joku mi napisała na pv.
Byłam nastawiona na ten kolejny weekend, czekam na info od Tamaryszka, czy będzie mogła jechać w tym terminie. Jeśli tak, to przyjeżdżam.
anuska2507 09:08, 07 maj 2025

Margo2 napisał(a)

Mój warzywnik jest bardzo skromny.
Ale mam w nim gruszkę miniaturową, która nigdy nie owocowała, bo zawiązki opadały

Też miałam problem z opadającymi zawiązkami gruszek i okazało się, że to wina szkodnika o nazwie paciornica gruszowianka. Jeśli w tym roku zawiązki będą opadać spróbuj rozgnieść kilka z nich, żeby sprawdzić, co jest w środku. U mnie były małe, białe larwy Jeśli u Ciebie będzie ten sam problem, konieczny będzie oprysk środkiem owadobójczym w kwietniu
vita 09:12, 07 maj 2025

Margo2 napisał(a)
Dziewczyny to epimedium Tamabotan. Nie wiem, czy warunki mu nie odpowiadają, czy on tak chimeryczny, jedno z najmniej przyrastających epimediów. Zresztą podobnie jak Niveum. Może jest jakoś spokrewnione i stąd taki marny. Ale nie ukrywam bardzo mi sie podoba.

Śliczne to epimedium U mnie Niveum bardzo dobrze się rozrasta, mogę nawet powiedzieć, że zaczęło zadarniać, jednak w tym roku nie kwitnie. Podoba mi się warzywnik, suchą nogą po zieleninę Zacisznie, no i łatwo okryć, w razie czego

Margo2 23:11, 07 maj 2025

anuska2507 napisał(a)

Też miałam problem z opadającymi zawiązkami gruszek i okazało się, że to wina szkodnika o nazwie paciornica gruszowianka. Jeśli w tym roku zawiązki będą opadać spróbuj rozgnieść kilka z nich, żeby sprawdzić, co jest w środku. U mnie były małe, białe larwy Jeśli u Ciebie będzie ten sam problem, konieczny będzie oprysk środkiem owadobójczym w kwietniu

Aniu, dziękuję za informację. Jutro sprawdzę, chociaż u mnie bardziej podejrzewam brak wody i za mało składników odżywczych.

vita napisał(a)

Śliczne to epimedium U mnie Niveum bardzo dobrze się rozrasta, mogę nawet powiedzieć, że zaczęło zadarniać, jednak w tym roku nie kwitnie. Podoba mi się warzywnik, suchą nogą po zieleninę Zacisznie, no i łatwo okryć, w razie czego

U mnie Niveum słabo rośnie. Po 10 latach ma jakieś 30 cm szerokości.
Warzywnik ma faktycznie zacisznie, bo jest przytulony do południowej ściany garażu. Ściana nagrzewa się i oddaje ciepełko.
Na razie nie okrywam. Zobaczymy, czy jutro będe płakała.

Dzisiaj nareszcie popracowałam w ogrodzie. Trawnik, chociaż trudno to nazwac trawnikiem w tej chwili, skoszony, zabrałam się za kanciki i nową runde pielenia.

Przed

Po, chociaz az tak spektakularnie jak u Was nie wygląda

Kasya 06:26, 08 maj 2025

Calkiem fajnie odświeżone
A co to za konkretne drzewko ?
Margo2 21:41, 08 maj 2025

To orzech. Uwielbiam jego korę
mrokasia 22:07, 08 maj 2025

Bardzo fajnie ta rabata wygląda. Nie rozumiem jak mogło jej wcześniej nie być w takim kształcie .