Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 22:37, 08 cze 2025

Margo2 22:38, 08 cze 2025

antracyt 09:29, 09 cze 2025

Ja tam lubię chaos
Masz bardzo ładnie Gosiu.
Benia_o 11:25, 09 cze 2025

Pięknie u Ciebie Gosia Uwielbiam biel i odcienie fioletu. Bardzo podoba mi się biała róża, co to za odmiana?
mirkaka 19:25, 09 cze 2025

Margo2 napisał(a)

Monia, po lewej 'Catawbiense Grandiflorum' a po prawej 'Roseum Elegans'
Okazy mają już około 15 lat.

Przez ostatnie 2 dni przeżyłam 2 pompy. Wczoraj w drodze do pracy musiałam się zatrzymać bo nie widziałam nic przed maską, zresztą wszyscy stali. Wiało straszliwie i padał grad. Całe szczęście do ogrodu dotarł tylko deszcz. Nie miałam żadnych strat. Dzisiaj znowu ulewa, że świata nie było widać, ale też bez strat. A przynajmniej z daleka nie widziałam.
Wczoraj udało mi się oczyścić połowę chodnika przed domem z chwastów. Powinnam użyć jakiegoś oprysku, żeby zniszczyć korzenie, bo nie wszystko udało mi się wydostać spomiędzy kostek. A potem powinnam kupić piasek i ponownie zasypać dziury, które zrobiły mrówki. Niedługo wyniosą cały.
Dzisiaj posypałam prawie cały ogród proszkiem na mrówki. Zazwyczaj nie używam takich rzeczy, ale wtym razem już trzeba było. Mam inwazję mrówek. Takiej ilości gniazd to nigdy nie miałam. A przy okazji inwazja mszyc.
Co robicie, żeby oczyścić kostkę?

to u mnie te same rosną i już nie rozpoznaję który jest który Moje mają ponad 20 lat.
Mam też inwazje mrówek, masakra, w kostce, na trawniku, miałam trochę obornika pod matą, żeby podsypać pomidory i wczoraj tam zajrzałam, masakra, gniazdo z masą jaj, mimo posypania proszkiem one ciągle żyją,
Myślę że te proszki mało dają, u mnie co roku te same miejsca są zaatakowane.
Mszyce też mam na jabłonkach, porzeczkach czereśniach, śliwie ech..

Z kostki czyszczę chwasty siedząc i wyrywając, jak kopciuszek.
Myślę że może jesienią kercherem to potraktować ? A teraz pewnie użyję randapu bo nie dam rady z tym wyrywaniem
Alija 21:52, 09 cze 2025

Margo2 napisał(a)

Gosia, piękne kolorki. Bardzo ładnie u Ciebie, o jakim chaosie piszesz, jest super.
Magara 22:43, 09 cze 2025

mirkaka napisał(a)

Z kostki czyszczę chwasty siedząc i wyrywając, jak kopciuszek.
Myślę że może jesienią kercherem to potraktować ? A teraz pewnie użyję randapu bo nie dam rady z tym wyrywaniem

Mirka, a próbowałaś octem? To jednak łagodniejszy środek niż ostra chemia.
Jak mi w kostce coś wyrasta - pryskam octem, takim zwyczajnym. Początkowo są plamy, później znikają. Nie mam kostki jakiejś wypasionej, zwykły polbruk i tak non stop zabrudzony, jak nie pyleniem czy błotem to kocimi rzygowinami
A Angole mają takie specjalne narzędzie do chwastów w kostce Nie kupiłam, bo nie miałam potrzeby ale jak coś to łatwo linka znajdę
Basieksp 22:50, 09 cze 2025

No pada, codziennie. Z jednej strony to dobrze, fajnie mokro, nie trzeba podlewać. Też muszę to wykorzystać i ponawoziić rośliny.
olciamanolcia 09:15, 10 cze 2025

Basieksp napisał(a)
No pada, codziennie. Z jednej strony to dobrze, fajnie mokro, nie trzeba podlewać. Też muszę to wykorzystać i ponawoziić rośliny.

U mnie też pada. Mokro jak cholera . I zieleń piękna od tego deszczu
Nawoz u mnie też poszedł w ruch

tulucy 12:33, 10 cze 2025

Cześć Gosiu
Trochę nadrobiłam. Ścieżką się zachwycam jak większość, dobrze, że znalazłam, jak napisałaś, z czego ona. To już nie pytam.

Psizeby masz cudne, co mnie podbudowuje, bo kupiłam do starego i nawet ich nie widziałam kwitnących. W tym roku wykopałam "jakieś dziwne liście z równie dziwnymi cebulkami" i w głowę zachodziłam, co ja mogłam tam takiego posadzić. Udało mi się je zidentyfikować.

Rodek żółty ma bardzo fajne liście, takie okrąglejsze. Nie wiem, czy jak go gdzieś nie znajdę, to się nie złamię zakupowo.

Z urlopem ogrodowym na wiosnę na szczęście nie miałam problemu, inaczej bym poległa z wykopkach ze starego i pewnie większość roślin bym zmarnowała. Ale też w biurze znali moją sytuację i nikt nie robił przeszkód.
W tym roku prawie nigdzie nie bywam ogrodowo, jedynie Ursę i Kwarteta i Mrokasię nawiedzam. Latem może się trochę poprawi sytuacja. Plan jest. Ale za rok bardzo chętnie bym się wybrała do AHŻ.
To się rozpisałam