Margo2
22:11, 08 lip 2025
Magarku, to kwiecie to z czerwca. Teraz już nie mam tak kolorowo.
Teraz na tylnej rabacie miały szaleć dzikie marchwie, ale dopiero teraz startują. Nie mam pojęcia dlaczego.
I u mnie przełom czerwca i lipca jest taki sobie. Tylko róże dają czadu, ale wiadomo nie rosną tuż obok siebie, więc wieje pustką czasami. Ale już rozkręcają się jeżówki i rdesty. Mam nadzieje, że wypełnią pustkę. I mam trochę liliowców, chociaż część zaatakowała muchówka Contarinia, która niszczy pąki. Musiałam wyciąć część kwiatów.
Drzewko na mini do buk fountain.
Ja go regularnie tnę, bo inaczej zająłby mi cały przedogródek
No tak, kwaśnej gleby nie lubią. Czyli musiałabyś im cały czas sypać dolomit. Może spróbuj na tych co zostały?
Juzia ♥️
Basiu ♥️
Ewa, kiedyś dawno temu kupiłam sadzonki. Pozwoliłam im sie wysiać, ale zebrałam też nasionka i wysiałam wiosną w kolejnym roku do gruntu. Tak na wszelki wypadek.
Od tej pory jak w porę nie zetnę części przekwitniętych kwiatostanów, mam masę siewek.
Sieją się gdzie chcą i ja im na to pozwalam. A część przesadzam tam gdzie chcę.
Warto.
W ogóle lubie rośliny samo wysiewające.
Mam mniej roboty wiosną
Tak, wiem, że to chwast. Te puszki wycinam. To mój pierwszy egzemplarz. Niektóre chwasty sama zapraszam do siebie do ogrodu, na przykład żmijowca, albo taki bniec biały.
Całe szczęście nie mam problemów z nadmiarem siewek. Nawet werbeny.
Zawczasu usuwam kwiatostany.
To samosiejka. Nie robię w domu siewów.
Nie mam na to warunków. U mnie wszystkie rośliny sieją się do gruntu, naparstnice, kosmosy, orlaje itp
Sieją się gdzie chcą. Czasem je tylko przesadzam, ale takie jednoroczne mają problem z przesadzaniem, więc zazwyczaj zostawiam.
To jeszcze czerwcowe zdjęcia, żeby pokazac potem lipiec