Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 18:22, 28 mar 2025

Wafel napisał(a)
Biała forsycja... ❤️ ty masz jakieś "normalne" rośliny w ogóle?
Zimuje bez problemu u nas?

Nigdy nie okrywałam, mnoży się też bardzo łatwo przez odkłady
vita 18:27, 28 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czy ta biała forsycja to Abeliofylum koreańskie? Gdzie Ty wynajdujesz takie ciekawostki? Jakaś szkółka w okolicy czy online?

Tak, to Abeliofylum koreańskie, chcesz?
Akurat ten krzew kupiłam chyba w okolicznej szkółce, już nie pamiętam, tyle tego było
Online to praktycznie z całego świata, stare dzieje
vita 18:58, 28 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Irysy reticulata mam od jakichś 10 lat. Do zeszłego sezonu ładnie przyrastały, kwitły obficie pierwsze 6 lat potem ciut słabiej. Nigdy nie rozsadzałam ich. W tym sezonie widzę, ze najstarszych kęp mocno ubyło, a kwitnienie tych co są jest słabsze. Powiązałam to z bardzo mokrym ubiegłym sezonem u nas. Myślę, że wygniły bo do tej pory gryzonie nigdy ich nie ruszały. Nie sprawdzałam jak się sprawa ma pod ziemią, ale u nas ziemia bardzo zwięzła gliniasta. Ta sama sytuacja obecnie u mnie z hiacyntami. Nawet tych co już zrobiły spore kępy na razie nie widać wcale.

U mnie też glina i dosyć wilgotno, ale niektóre kępy sadziłam kilka lat temu, cztery?
Sadziłam na bogato, a mam po parę szczypiorków i pojedyncze kwiaty. Jak wspominałam, zaczęłam je nawozić, głupio się przyznać, ale ja rzadko nawożę rośliny, chociaż nawozów kupuję sporo.
vita 19:05, 28 mar 2025

Kordina napisał(a)
Myślę, że po paru latach niskich irysków w jednym miejscu, podobnie jak z moimi syberyjskimi, trzeba trochę rozluźnić kępy, np w zeszłym roku wycięłam środek z kępy, żeby cebulki przybyszowe miały miejsce na rozrost.

Dobra rada, do zastosowania
Patrycja_KG_Lu 21:25, 28 mar 2025

vita napisał(a)

Tak, to Abeliofylum koreańskie, chcesz?
Akurat ten krzew kupiłam chyba w okolicznej szkółce, już nie pamiętam, tyle tego było
Online to praktycznie z całego świata, stare dzieje

Bardzo chętnie, bo takie tradycyjne - żółte mi nie pasują, a biel mi by pasowała.
vita 12:26, 30 mar 2025

Zrobiłam wczoraj dla Ciebie dwa odkłady, trzeba będzie trochę poczekać Abeliofylum koreańskie to krzew o dosyć chaotycznym pokroju, wypuszcza mnóstwo krzyżujących się pędów, długich, niektóre jak pnącze, ale można go opanować Biel wczesnych kwiatów bardzo pożądana, tylko pachnie, cóż, trochę jak mahonia (niektórzy określają ten zapach jako 'starej baby') he he, nie zniechęcaj się przypadkiem. Zapach nie sieje się daleko, dla mnie ciekawy, trochę taki korzenny

Edit: aż poszłam jeszcze raz powąchać, nie, nie pachnie przykro, wczoraj po południu to było trochę przypadkowe skojarzenie
vita 12:54, 30 mar 2025

Nie piszę o bieżących robotach, bo co tu pisać? Że po czyszczeniu rabat mam trzydzieści kilka worów, których nikt nie odbierze? Nie mogę też zawieźć ich do gminnego P-szoku, tylko do pojemników, tak informuje gmina. Szarpnę się na kilka dodatkowych pojemników, moje zdolności kompostowania są już bardzo ograniczone

Robota robotą, tej zawsze jest ponad miarę na wiosnę, ale po drobiazgowym przejrzeniu rabat mam nowe pomysły! Przesadzanie i to bardzo radykalne To ciekawsze niż martwienie się o jeszcze nie dosypane nawozami rabatki

Wpasowałam pomiędzy trzy pomarańczowe azalie białą. To ta, z 'mokrą pieluszką', kupiłam wczoraj okazyjnie. Kilka lat już miałam taki zamiar, cieszę się bardzo, bo biel tam jest bardzo pożądana

Moje leśne klejnociki: Zdrojówka rutewkowata

Kokorycz

Cebulice, nad którymi nie panuję już wcale

Kasya 12:59, 30 mar 2025

Same rarytaski przy tej Twojej sciezce
Radosnie i wiosennie
A jaka odmiana azalii ?
vita 13:09, 30 mar 2025

Jeśli chodzi o przylaszczki, to znalazły u mnie bardzo dobre warunki.
Mam je porozsadzane kępami na sporych powierzchniach, więc jeszcze efektu masy nie ma, ale to tylko kwestia kilku lat, jak myślę

Przylaszczka, kokorycz, cieszynianka, śnieżyca karpacka, miła dla oka mieszanka

vita 13:12, 30 mar 2025

Kasya napisał(a)
Same rarytaski przy tej Twojej sciezce
Radosnie i wiosennie
A jaka odmiana azalii ?

Radość z wiosennych kwitnień, pomimo jakiś tam jeszcze zaległych robót
Jaka odmiana azalii? Ekhm...biało kwitnąca, he he