Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Kasya 13:16, 30 mar 2025

Mhm

Patrze na twoje przylaszczki i zastanawiam sie czemu moje jakies wyblakle
Moze za sucho ?
vita 13:31, 30 mar 2025

Nie pamiętam kiedy dostałam z wymiany roślin, różową formę H. nobilis.
Jestem zachwycona jej żywotnością. Ta wygląda trochę jak kwiat zawilca blanda, ma takie wąskie płatki.

Po prawej trzy siewki, znajduję je po kilka na wiosnę.

Zbieram i przenoszę w różne miejsca, muszę, bo cebulica syberyjska gotowa jest zagłuszyć wszystko.

vita 13:38, 30 mar 2025

Kasya napisał(a)
Mhm

Patrze na twoje przylaszczki i zastanawiam sie czemu moje jakies wyblakle
Moze za sucho ?

Możliwe, chociaż w warunkach naturalnych muszą sobie z brakiem wilgoci jakoś radzić. Ja nigdy nic przy nich nie robię, przy roślinach leśnych trudno dopasować pielęgnację. To raczej rośliny leśne akceptują zastane warunki.
Poczekaj, może Twoje potrzebują więcej czasu aby zabyłysnąć?
Wafel 13:46, 30 mar 2025

Vita, cebulice takie ekspansywne? Właśnie je wprowadziłam jesienią u siebie...

Widziałam wczoraj w markecie zawilce, takie drobne fioletowe, chyba gajowe, jak to w markecie bez nazwy. W odruchu chwyciłam bo piękne, ale nie wiem czy nie są ekspansywne, masz może doświadczenie z takimi zawilcami? Ostatecznie nie kupiłam, ale chodzą po głowie, może na osiedlową między krzewy bym dała.
vita 13:54, 30 mar 2025

Ostatnio znaleziona siewka różowej przylaszczki, chyba nasionko przeniesione przez mrówkę, bo daleko od innych kępek

W zbieranych i sadzonkowanych do doniczek też się pojawiają.

Białe formy przylaszczki są trudniejsze w uprawie. W tym roku wykopałam i podzieliłam, przesadziłam do doniczek. Chyba miały w starym miejscu zbyt mokro, może też zbyt dużo cienia?
Dawno nie kwitły i to spowodowało moją decyzję. Znajdę im nowe miejsce, bardziej korzystne.

A to gwiazda, przylaszczka Cramera, siewka od Moni Czekam aż otworzy kwiaty i wypuści te swoje, cudowne, marmurkowe liście

Makao 13:56, 30 mar 2025

Bardzo ładne te cebulice i przylaszczki. Muszę o nich pomyśleć na przyszły rok
vita 14:01, 30 mar 2025

Wafel napisał(a)
Vita, cebulice takie ekspansywne? Właśnie je wprowadziłam jesienią u siebie...

Widziałam wczoraj w markecie zawilce, takie drobne fioletowe, chyba gajowe, jak to w markecie bez nazwy. W odruchu chwyciłam bo piękne, ale nie wiem czy nie są ekspansywne, masz może doświadczenie z takimi zawilcami? Ostatecznie nie kupiłam, ale chodzą po głowie, może na osiedlową między krzewy bym dała.

Jak fioletowe, to pewnie zawilce blanda, trzeba było brać! Nie, nie są ekspansywne, to cenne rośliny wiosenne. Bardzo trudno wyhodować je z na ogół przesuszonych, oferowanych w handlu bulwek. Najłatwiej wprowadzić je do ogrodu właśnie z takich, kwitnących sadzonek. A fotkę może zrobiłaś?
Wafel 16:21, 30 mar 2025

Nie nie zrobiłam, tak patrząc na liście to jakby Royal Blue.
Joku 19:01, 30 mar 2025

Mnie się wydaje że im bardziej "wyrafinowana" odmiana, daleka od podstawowego gatunku tym bardziej wymagająca i chimeryczna.
Pierwszy raz słyszę o zdrojówce. Patrząc na zdjęcie pomyślałam że tak ładnie kwitną już u ciebie zawilce leśne . Ale takie cuda możliwe tylko u ciebie .
Donoszę że przylaszczka transylwańska vel siedmiogrodzka żyje, jeszcze chowa się pod ziemią. Odkryłam ją przypadkowo, przesadzając inną. Cramery nadal nie widać, ale może też gdzieś się tajniaczy. Różowa przylaszczka ładnie kwitnie, ma taki żywy różowy kolor. W naturze takiego nie widziałam.
U mnie nie ma problemu z odbiorem bio, zabierają bez marudzenia. Co prawda wyprodukowałam tylko 3 wory a i tak wydawało mi się że strasznie dużo.
Joku 19:04, 30 mar 2025

Wafel napisał(a)

A już pomyślałam że to niebieska odmiana zawilca gajowego, już chciałam dopytywać gdzie takie sprzedają. Miałam przed laty, został w poprzednim ogrodzie.