Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 19:50, 26 mar 2025

antracyt napisał(a)

Ale pięknie to wygląda, prawdziwa różowa chmura
Moją niestety w tym roku dopadł ostatni mróz, a zapowiadała się tak dobrze.

Napawam się od kilku dni Mam tych kalin chyba pięć w tym miejscu, dwie jakieś odmiany, jedne kwitną biało inne różowo. W zeszłym roku nie było mi dane oglądać kwitnienia, jak u Ciebie.
Czasami też kwitną późną jesienią, ale zdecydowanie wolę spektakl wiosenny
Makao 20:10, 26 mar 2025

vita napisał(a)

On się rozsiewa, ale jak przytnie mu się owocniki (np. na pyszne solone kuleczki) to nie będzie ekspansywny. Ja bardzo długo wprowadzałam go do ogrodu, kupowałam też gotowe sadzonki, siewki zaobserwowałam po paru latach. Mam go w cieniu na ok. 2x2 m, ale jak zechce wędrować, nie powiem nie

To on sieje się jak czosnki główkowate, te fioletowe. Musiałabym przemyśleć miejscówkę dla niego

Biała forsycja? Łał, cudna.
vita 20:13, 26 mar 2025

Do chmurek kwiatów kalin dołączyła chmurka białej forsycji Niedługo zakwitną w tym miejscu dwie białe magnolie i kalina angielska. Biało kwitnących wawrzynków nie widać, za małe jeszcze.

Mogę powiedzieć, że miałam dzisiaj pierwszy prawdziwy dzień wiosny. Słońce, robota i późne krokusy w trawniku

Makao 20:14, 26 mar 2025

Margo2 napisał(a)

Ja cały czas bujam się z wysiewami. Nie mam takiej lampy, miałam kupić i jakoś nie wyszło.

Wystarczy kupić żarówkę 6500K i min 1500 lumenów. Zwykła żarówka i długi przewód żeby móc regulować wysokość. Ja teraz kupiłam 3 na all po 7zł.
vita 20:16, 26 mar 2025

Makao napisał(a)

To on sieje się jak czosnki główkowate, te fioletowe. Musiałabym przemyśleć miejscówkę dla niego

Albo zlokalizuj blisko siebie miejsce występowania czosnku. Chyba nie jest pod ochroną?
W mniejszym ogrodzie, po latach, może być problemem
Wafel 20:22, 26 mar 2025

Biała forsycja... ❤️ ty masz jakieś "normalne" rośliny w ogóle?
Zimuje bez problemu u nas?
Patrycja_KG_Lu 20:50, 26 mar 2025

Czy ta biała forsycja to Abeliofylum koreańskie? Gdzie Ty wynajdujesz takie ciekawostki? Jakaś szkółka w okolicy czy online?
sylwia_slomc... 21:55, 26 mar 2025

vita napisał(a)
Próbuję rozrzucić na rabacie kępy irysów żyłkowanych. Akcja sprzed dwóch lat, grupowania cebulek.
Efekt mizerny. Czytałam tu i ówdzie, że w ogrodach słabo kwitną, wręcz zanikają.

Ta odmiana, 'J.S. Dijt w tej chwili wydaje mi się najbardziej witalna.

A 'Katharine Hodgkins' słabnie w kwitnieniu.

Może mają zbyt zwięzłe podłoże, bo te, które wcześniej pokazałam rosną w bardziej lekkim podłożu. Tak czy owak, zaczęłam zasilać kępy irysów nawozem bogatym w potas i fosfor. Pierwsza dawka dzisiaj. Rozsadnikowe cebulki podzielę i dołączę do swoich odmian. Zobaczę co z tego wyniknie

Irysy reticulata mam od jakichś 10 lat. Do zeszłego sezonu ładnie przyrastały, kwitły obficie pierwsze 6 lat potem ciut słabiej. Nigdy nie rozsadzałam ich. W tym sezonie widzę, ze najstarszych kęp mocno ubyło, a kwitnienie tych co są jest słabsze. Powiązałam to z bardzo mokrym ubiegłym sezonem u nas. Myślę, że wygniły bo do tej pory gryzonie nigdy ich nie ruszały. Nie sprawdzałam jak się sprawa ma pod ziemią, ale u nas ziemia bardzo zwięzła gliniasta. Ta sama sytuacja obecnie u mnie z hiacyntami. Nawet tych co już zrobiły spore kępy na razie nie widać wcale.
sylwia_slomc... 21:58, 26 mar 2025

vita napisał(a)

Warta rozpowszechnienia cebulowa roślina, wcześnie kwitnąca i dająca moc koloru na rabacie.
Niezawodna w uprawie Siewki wawrzynka znalazłaś?

Nie miałam czasu za nimi popatrzeć jeszcze W innej części ogrodu na razie porządki robię.
A co to za piękność? Może pisałaś, chyba mi skleroza nazwę zjadła. A już znalazłam
Kordina 11:25, 27 mar 2025

Myślę, że po paru latach niskich irysków w jednym miejscu, podobnie jak z moimi syberyjskimi, trzeba trochę rozluźnić kępy, np w zeszłym roku wycięłam środek z kępy, żeby cebulki przybyszowe miały miejsce na rozrost.