Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 10:06, 12 maj 2026

mirkaka napisał(a)
Zajrzyj do mnie, zakwitł jeden storczyk dwoma kwiatkami

Byłam, widziałam, zazdroszczę wcześniejszej wegetacji Gratuluję sukcesu, łatwo nie miałaś, zaczynasz kolekcjonować storczyki?
mirkaka 20:43, 12 maj 2026

vita napisał(a)

Byłam, widziałam, zazdroszczę wcześniejszej wegetacji Gratuluję sukcesu, łatwo nie miałaś, zaczynasz kolekcjonować storczyki?

Nie, na 4 kupione jeden rośnie
Czekam na twoje zdjęcia
mimik333 22:19, 13 maj 2026

Storczyki to wyższa szkoła jazdy
Odnośnie świdośliwy lamarckiej zrewidowałam swoje zeznania. Teraz kwitła mi w stanie bezlistnym. Poprzednio, czyli na trzeciej miejscówce miała liście w oczekiwanym przez Ciebie kolorze. Przekopałam się przez archiwalne zdjęcia. A to za sprawą przypomnień sprzed pięciu lat. Podejrzewam, że teraz walczy o przetrwanie. Przy przesadzaniu jesienią ilość korzeni budziła niepokój. Chyba już jej nie przeniosę Mogłam ograniczyć część nadziemną. Masz miejsce na tyle świdośliw?
sierika 20:39, 17 maj 2026

Ile razy można pisać, że pięknie i piękne? chyba za każdym razem piszę, heheheh

Wiosna jest jaka jest, ale nie narzekajmy, zawsze coś przyciąga wzrok. Czytam o świdośliwie, mam tę podstawową od lat, tworzy już niemal zarośla, sieje się po ogrodzie ale gdybyś mnie zapytała o kolor listków...w tej fazie rozwoju naprawdę nie wiem. Po prostu jest .
Wystrzał wiosny podziwiałam w innej części Europy ale wolę swój ogród, mimo wszystko. Zero skromności, hehehe.
vita 21:30, 23 maj 2026

mimik333 napisał(a)
Storczyki to wyższa szkoła jazdy
Odnośnie świdośliwy lamarckiej zrewidowałam swoje zeznania. Teraz kwitła mi w stanie bezlistnym. Poprzednio, czyli na trzeciej miejscówce miała liście w oczekiwanym przez Ciebie kolorze. Przekopałam się przez archiwalne zdjęcia. A to za sprawą przypomnień sprzed pięciu lat. Podejrzewam, że teraz walczy o przetrwanie. Przy przesadzaniu jesienią ilość korzeni budziła niepokój. Chyba już jej nie przeniosę Mogłam ograniczyć część nadziemną. Masz miejsce na tyle świdośliw?

Jakoś jeszcze mam miejsce Tak silnie rozbudowany ma system korzeniowy? Nie przesadzałam nigdy świdośliwy, zawsze można jeszcze korygować jej wzrost cięciem, jak piszesz

vita 21:57, 23 maj 2026

sierika napisał(a)
Ile razy można pisać, że pięknie i piękne? chyba za każdym razem piszę, heheheh

Wiosna jest jaka jest, ale nie narzekajmy, zawsze coś przyciąga wzrok. Czytam o świdośliwie, mam tę podstawową od lat, tworzy już niemal zarośla, sieje się po ogrodzie ale gdybyś mnie zapytała o kolor listków...w tej fazie rozwoju naprawdę nie wiem. Po prostu jest .
Wystrzał wiosny podziwiałam w innej części Europy ale wolę swój ogród, mimo wszystko. Zero skromności, hehehe.

Hej Ewa Wiosna, a właściwie zima, jak nigdy jeszcze dała mi się w tym roku we znaki. Pal licho zmarznięte kwiaty magnolii, niekwitnące derenie, azalie, lilaki, wszystko jest jakieś skarlałe, mniejsze, opóźnione, połowa piwonii nie zakwitnie mi w tym roku. Odechciewa mi się, szczerze.
Będę krok po kroku likwidować nasadzenia, odpuszczam, trawę posieję.

Joku 16:05, 24 maj 2026

Vita, nie strasz , żartujesz chyba. Tyle piękności na straty? Trawnik tez problematyczny jak susza.
ajka 18:51, 24 maj 2026

Vita ja straciłam dwa judaszowce (były u mnie odpowiednio 2 i 3 lata), magnoliom dwóm z trzech też przemarzły kwiaty, wywaliłam chorą jarzębinę, miłorząb i dąb ledwo odbijają. Nie można się poddawać, trzeba cieszyć się z tego co jest. Za długo ogrodujesz, żeby nie wiedzieć że trawnik nie jest dobrą opcją.
Ewa777 09:51, 25 maj 2026

Vita, w ogrodzie jest różnie. Jeden rok lepszy, drugi słabszy. Rozumiem Twoje zniechęcenie, bo przy dużym wkładzie pracy i czasu, boli gdy rośliny nie rosną. Mam nadzieję, że to chwilowe rozczarowanie. Przyjdą cieplejsze dni ze słonkiem i nabierzesz sił do działania i radości z ogrodu.
mimik333 12:49, 25 maj 2026

vita napisał(a)

Jakoś jeszcze mam miejsce Tak silnie rozbudowany ma system korzeniowy? Nie przesadzałam nigdy świdośliwy, zawsze można jeszcze korygować jej wzrost cięciem, jak piszesz

Ja się motam z jedną Korzenie były jakieś dziwnie ograniczone. Może podgryzione? Wiem tylko, że kolor liści jesienią był najciekawszy na drugiej miejscówce, totalna susza, pod dużym drzewem od południa.
W związku z Twoim:"mam dość"- jakże Cię rozumiem. Zgadzam się z tym, co piszą dziewczyny powyżej. Szkoda byłoby takiej perełki. Ilekroć słyszę dźwięk kosiarki- oddycham z ulgą, że zlikwidowałam trawniki. Nawet nie posiałam trawy na ścieżce wokół nowej rabaty. Jeszcze nigdzie nie rosły mi tak dobrze sucholubne, jak tam. Moje "mam dość" zmieniło się w działanie, jednak po pewnym czasie.
Życzę Ci tego czasu tyle, ile potrzebujesz