Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Magara 22:12, 11 maj 2025

vita napisał(a)

Ustaliłam sobie cztery priorytety

1 robię listę zadań na dzień i listę zadań na sierpień

2 wstaję wcześniej i nie patrząc na pogodę wychodzę do ogrodu

Vita, trzymam kciuki za Ciebie i Twój ogród W tej właśnie kolejności
Punkt 1 jest mi bardzo bliski - ja "listowa" Nawet sobie zapisuję, ile mniej więcej mi dana robota powinna zająć czasu, z zapasem - unikam frustracji
Punkt 2 - kontrowersyjny, ale też trzymam kciuki za realizację
vita 21:05, 15 maj 2025

Roocika napisał(a)

Rzeczywiście pięknie się prezentuje ta piwonia.
W tym roku piwonie jakieś słabsze i mniejsze się wydają. Może taki rok?

Ja też mam ostatnio problem z nadgarstkiem

Rok kiepski, u mnie najpierw przymrozki, teraz leje bez opamiętania. Deszczówki szkoda, bo wszystko co mogłam napełniłam, reszta zwyczajnie przelewa się.
Ulżyłam swoim nadgarstkom, mniej używania szpikulca, więcej haczki
vita 21:07, 15 maj 2025

Roocika napisał(a)
Tyle dziewczyny piszą o epimediach, że pewnie się skuszę na próbę i też posadzę gdzieś pod brzozami.

Sadź, doskonała roślina zadarniająca. U Ciebie sprawdzi się doskonale
vita 21:17, 15 maj 2025

sierika napisał(a)
Na horyzoncie kroi się..i owszem, pytanie czy ogrodniczka nie wyfrunie w letnią dal?

Epimedia uwielbiam, zapałałam miłością do nich na tyle, że żadnych ograniczeń w ich ilości nie przewiduję. Przy okazji pytanie o przesadzanie stopowców, kiedy? jak? i w ogóle proszę o fachowy komentarz.

Nic łatwiejszego, jak dzielenie epimediów wczesną jesienią. U mnie rozrastają się bardzo szybko.
Co do przesadzania stopwców jw. Emodi lezie najbardziej, wystarczy szpadlem wyciąć, nie patrząc na nic. 'Spotty Dotty' nie przesadzałam i nie dzieliłam, ale pewnie tak samo.
Dysosma to nie wiem, chyba się sieje, chociaż nie bardzo wiem jak, bo kwitnie czasami, a zielone parasolki znajduję co i rusz.
Lato? Pożyjemy zobaczymy
vita 21:29, 15 maj 2025

Magara napisał(a)

Vita, trzymam kciuki za Ciebie i Twój ogród W tej właśnie kolejności
Punkt 1 jest mi bardzo bliski - ja "listowa" Nawet sobie zapisuję, ile mniej więcej mi dana robota powinna zająć czasu, z zapasem - unikam frustracji
Punkt 2 - kontrowersyjny, ale też trzymam kciuki za realizację

Każde teraz wsparcie dla mnie na wagę złota Zimno i mokro, ale działam. Jak nastaną upały, to niewiele już dla ogrodu zrobię. Gumowce i płaszcz pd. trzeci dzień, a ile roboty pchnęłam
vita 21:47, 15 maj 2025

Leje u mnie z przerwami, nie mam gdzie już gromadzić deszczówki, szkoda.
Idealny czas w ogrodzie na glinie do usuwania chwastów. Wykorzystuję te sprzyjające okoliczności, chociaż miło nie jest. Robię roszady, przenoszę rośliny, bo może wykonawca trawnika jednak zdecyduje się na realizację umowy. Z resztek kostki udało się ułożyć dwa placyki

Jeden dla konwalii, które lada dzień, nie mogę się doczekać

a jeden dla hortensji pomorskich, które też czekają na swój czas, ale już to widzę

Dereń Cloud Nine ciągle piękny, a jeszcze w zeszłym roku żałowałam, że go kupiłam.
Jak brzydkie kaczątko

vita 22:14, 15 maj 2025

Od kilku lat planowałam dosadzić w tym miejscu azalie o białych kwiatach. Zrobiłam to w tym roku, wczesną wiosną. Jedną azalię przeniosłam z innej części ogrodu, drugą zakupiłam. W ciemno, z etykietą z białym kwiatem. Pomna różnych pomyłek, na wszelki wypadek wróciłam do sklepu i zakomunikowałam, że jak nie zakwitnie biało- wykopuję i zwracam
Bieli kwiatów jeszcze nie bardzo widać, ale kompozycja się ułożyła. Azalie, w tle dereń i kalina angielska, u stóp cebulica hiszpańska (u mnie chwast nad chwasty, ale ładna). Dla mnie gra

Kamasje pomimo niesprzyjających warunków trzymają kwiaty. Zaczyna kwitnąć piwonia 'Early Winflawer', jedna z moich ulubionych i jak dotąd niezawodnych.

I marzanka wonna, z ogrodu Mirki

Kasya 22:17, 15 maj 2025

Dla mnie tez gra, bardzo ladnie
A hiacyntowce sa super
vita 22:22, 15 maj 2025

Paproty ciągle przesadzam, więc nic dziwnego, że jeszcze nie za bardzo wyględne.
Adiantu pedatum

Adiantum venustum

Zakwitły iryski, takie średnie, mam je od Marty Nie pamiętam odmiany, ale śliczne

Kasya 22:24, 15 maj 2025

Adiantum jest sliczne
CZY jest tak delikatne jak wyglada ?