Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

ewsyg 23:27, 22 maj 2025

Wiktorio, same cudności.
mirkaka 11:11, 02 cze 2025

Joku napisał(a)
Pamiętam Mirka kępkę twoich floksów, zawsze wpadały mi w oko. Nawet się zastanawiałam czy ich nie nabyć.
Bardzo mnie cieszy że nam się Vita rozpisała i rozfotografowała . Tyle ciekawostek i wszystkie takie dorodne.

I na tym się skończyło, znów zniknęła
vita 22:05, 14 sie 2025

Faktycznie wyrzuciło mnie z orbity ogrodowiskowej na lato, wpadam na chwilę, bo muszę pokazać hortki od Ciebie, pamiętasz jak pięć lat temu ofiarowałaś mi dwie donice z sadzonkami? I jeszcze kilka dodatkowych pędów, na moją prośbę? Mój trud nagrodzony, udało się Świętuję tego lata
vita 22:08, 14 sie 2025

Magara napisał(a)

Vita, cudny widok
Też miałam pomysł na połączenie na jednej rabacie pomarańczowego z białym i niebieskim - wyszła porażka, łykam tą żabę U Ciebie super

Dzięki Magarku Najlepiej zdać się na przypadek, zadbałam tylko aby azalie były w jednym kolorze, reszta ułożyła się sama.
vita 22:14, 14 sie 2025

ajka napisał(a)

Piękny, takiego jeszcze nie widziałam. Do tej pory kojarzyłam, ze derenie mają więcej liści niż "kwiatków". A tu odwrotnie. Moje jeszcze nie kwitną.

Krzewy to nie moja bajka (czy dereń to krzew?) 'Cloud Nine' to spontaniczny zakup z koleżanką , która siedzi w temacie. Mam od niej też kilka siewek derenia kwiecistego, gatunku. Za parę lat będzie na czym oko zawiesić Nie trać ducha, przyjdzie czas na twoje derenie Ja na kwitnienie jednej magnolii czekałam dwadzieścia lat
vita 22:18, 14 sie 2025

Wafel napisał(a)
Cyprypidemium jak nie z tego świata. Kamasja i z piwonią i z marchewnikiem pięknie się komponuje dzięki tym powcinanym liściom. Ogród botaniczny Vity... choć przez te cudne zestawienia, kompozycje to byłaby obraza... Zaczarowany Ogród Vity! Miłego dnia, pomimo zalewu deszczem... ech.

Cypripedium w tym roku przeszły same siebie (a u mnie zupełny brak pokory ogrodniczej). Pokażę jesienią lub zimą. Dumna jestem, dzięki Asiu
vita 22:27, 14 sie 2025

mirkaka napisał(a)
Tyle zdjęć, mam szybsze bicie serca, i prawie łzy w oczach. Muszę jeszcze kiedyś przyjechać do Ciebie właśnie wiosną, w maju, jest najpiękniej
Co mam zacytować? Jagodowiec, magnolia Lemon Chiffon, Bożykwiat- u mnie liście leżą, dlaczego?
Te placyki, dla konwalii i hortensji, ukwiecony dereń, kalina która zaraz zakwitnie, kompozycje azalii i cebulicy hiszpańskiej, epimedia, iryski, piwonia, którą przycięłaś odważnie, Vita, cudnie, cudnie, cudnie

Wiesz, że dom i ogród zawsze dla Was otwarty
Na bożykwiaty nie zwracam szczególnej uwagi, nawet nie pamiętam dlaczego je kupiłam. Zakwitają, dobrze komponują się na fotkach, do następnego roku. Miałam formę o białych kwiatach, pojęcia nie mam gdzie się podziała. Wolałam białą
vita 22:46, 14 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jak tam pomidory Twoje? Posadziłaś już do szklarni?

Pomidorowo u mnie w tym roku porażka. Późno wysadziłam, miałam małe siwki, w trakcie dosadziłam kilka sztuk z ryneczku, były dorodne, ale chyba zafundowałam sobie z nimi zarazę. Opryskałam czym miałam, chyba przeterminowanym środkiem na początek? Oprysk powtórzyłam jeszcze dwa razy dokupionym środkiem, wszystko jednak chyba za późno.
Owoce wydają się jeszcze zdrowe, zerwałam zielone, w pudłach może dojrzeją?

Trzymam w doniczce dla Ciebie białą forsycję, jakby co
vita 22:56, 14 sie 2025

Roocika napisał(a)
Dereń wydaje się niewielki a jak mocno ukwiecony.
Podoba mi się połączenie fioletu, bieli i pomarańczu, efektowne połączenie.

Dereń jest już całkiem spory
W zgodzie z teorią barw harmonijnie kontrastują ze sobą barwy podstawowe z pochodnymi. Żółć z fioletem, pomarańczowy z niebieskim, czy czerwień z zielenią. Silne kontrasty łagodzą barwy neutralne np. biel. Tak tworzą się harmonijne zestawy kolorystyczne. Teoria teorią, w ogrodzie jak tam wyjdzie
vita 23:04, 14 sie 2025

antracyt napisał(a)

Wymęczone czy nie, wyglądają cudnie Towarzystwo derenia podbija ich urodę
Mój zwyklak cousa oberwał w tym roku mrozem, liście się przebarwiły jak jesienią(to akurat wygląda nawet ładnie ), a kwiaty raczej już się nie rozwiną dalej.

Urodę piwonii podbija też towarzystwo kaliny angielskiej w tle. Piwonie rosną w tym miejscu dwadzieścia lat, kalina dziesięć, dereń cztery lata. Mam jeszcze krótką szansę na dorzucenie czegoś do kompozycji
Moje cousa nie oberwały w tym roku przymrozkami, myślę, że potrzebują czasu aby zaznaczyć swoją obecność w ogrodzie