Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 09:13, 18 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

U mnie takie zielone jak zrywałam to dojrzewały powoli sukcesywnie. Zerwane w październiku/listopadzie to ostatnie w styczniu jadłam.

Myślałam, że przygięłaś pęd i zasypałaś obok krzewu, a ona już w doniczce. Mam podjechać po nią? A może Ty masz ochotę zobaczyć moje ogrodowe pobojowisko w trakcie zakładania?

Mam nadzieje, że u mnie też dojrzeją. Może za szybko zareagowałam, póki co reszta owoców na krzakach zdrowa.
Pędy forsycji przygięłam, ale znalazłam też odrost i posadziłam do doniczki. Z niego szybciej będzie roślina Odezwę się w przyszłym tygodniu, to się umówimy
vita 09:16, 18 sie 2025

sierika napisał(a)
Ano nie ma, ostatnio mi nie do ogrodu zupełnie, z różnych względów. Okopałam się w niechęci do fotek, szczególnie do wstawiania i tak trwam.

Okopałaś się? He he, znam taki stan Ale fotki zawsze robię, nawet jak nie wstawiam
Pozdrawiam serdecznie
vita 09:25, 18 sie 2025

basia3012 napisał(a)
Hortensje piękne, wszystkie. I te od Mirki i te wołyńskie też. I te od pana, francuskie również. Ja jestem hortensjowa więc szczególnie na te krzewy zwracam uwagę i podziwiam. Ale wszystkie inne, wiosenne i późniejsze roślinki również zachwycają.

Dziękuję Basiu za pochwały Hortensje ogrodowe nigdy mi się nie udawały, próbowałam dwa, trzy razy. Uparłam się, kiedy zachwyciłam się nimi u Mirki. Za wyjątkiem francuskiej i dwóch dużych sadzonek darowanych przez Mirkę, wszystkie ukorzeniłam z pędów. To dla mnie bardzo duża satysfakcja, fakt, trochę pomogły mi w tym łagodne zimy. I Mirka, z radami na 'wyniebieszczanie'
mimik333 21:35, 18 sie 2025

Kiedy jeździłam na wywiadówki, przy Placu Wolności nie było gdzie zaparkować. Wobec powyższego parkowałam na dziedzińcu u Urszulanek. Tam podpatrzyłam sposób zabezpieczania hortensji ogrodowych na zimę. Pędy były owijane szarym papierem. Mury wokół też miały znaczenie ochronne. Kiedy pomysł stosowałam u siebie, kwitnienie było spektakularne. Tej zimy zastosowałam grubą włókninę. Pal licho ogromny biały kopiec przed domem. Po rozkryciu przed powtórnymi przymrozkami powtórzyłam okrywanie. Warto było.
Do uprawy storczyków ogrodowych brak mi determinacji. I dodatkowo serca do ogrodu. Natomiast cieszynianka rozsiała mi się w pojemniku tymczasowym i uzyskałam z 3 egzemplarzy małe poletko. Na miarę moich potrzeb i możliwości

sylwia_slomc... 22:19, 18 sie 2025

Ten rok dla hortensji jest chyba wyjątkowy. U mnie zakwitły nawet te co nie kwity do tej pory nigdy.
Basieksp 22:47, 18 sie 2025

vita napisał(a)
Basiu, Astilboides tabularis to bardzo okazała bylina. W sprzyjających warunkach osiąga ponad metr wysokości, a średnica liści może osiągać 70 cm. Tylko raz, na innym stanowisku był u mnie tak okazały. Mam go w kilku miejscach, ale teraz rośnie gorzej. Potrzebuje sporo wilgoci, cienia/półcienia, no i cierpi bardzo od przymrozków wiosennych. Łatwiejsza w uprawie jest tarczownica.
Chyba obie lubimy rośliny o dużych liściach, jak np. rabarbar dłoniasty

Lubię rośliny o dużych liściach Ostatnio jadąc samochodem widziałam całe łany lepiężnika w rowach, fajnie wygladał, ale dla niego to nie mam miejsca u siebie.
Tarczownicę mam, w tym roku ją przesadziłam i ma się dużo lepiej. Rabarbar też mam, on z kolei jest najładniejszy wiosną, potem u mnie przymrozki go trochę dopadły, teraz trochę, po tych wszystkich deszczach, które wcześniej były, ładnie się odbudował
basia3012 23:10, 19 sie 2025

vita napisał(a)

Dziękuję Basiu za pochwały Hortensje ogrodowe nigdy mi się nie udawały, próbowałam dwa, trzy razy. Uparłam się, kiedy zachwyciłam się nimi u Mirki. Za wyjątkiem francuskiej i dwóch dużych sadzonek darowanych przez Mirkę, wszystkie ukorzeniłam z pędów. To dla mnie bardzo duża satysfakcja, fakt, trochę pomogły mi w tym łagodne zimy. I Mirka, z radami na 'wyniebieszczanie'

Wiktorio, a jak ukorzeniasz pędy hortensji? Ścinasz gałązki czy przez odkład? Ja w tym roku ścięłam moim hortensjom gałązki, które wyrosły ponad kwiaty i zasłaniały je. Włożyłam je do ziemi i obserwuję co będzie. Jak mi się uda je ukorzenić to będzie święto.
Za nazwę tego środka na oprysk mojego chorego rodka byłabym bardzo wdzięczna.
Zgadzam się z Sylwią, ten rok jest dla hortensji wyjątkowy. U mnie dalej powstają pąki, Chyba więc na pędach tegorocznych? Sama nie wiem.